Duvar Arkası: Hükümette kimler gidecek?

Referandumdan sonra kabine revizyonu gündemde... Duvar Arkası kulislerde neler konuşulduğunu araştırdı...

Google Haberlere Abone ol

Referandumun ardından beklenen kabine değişikliği tartışması başladı. Başbakan Binali Yıldırım’ın, "Mesajı aldık. Yerel yönetimler, teşkilatlar ve hükümet faaliyetlerinde vatandaş memnuniyetini artıracak adımlar atacağız" sözleri kabine değişikliğinin de sinyali olarak yorumlandı.

Önce kalacaklar...

Kulisler hareketli... Revizyonda “referandum performansı” ve “FETÖ ile mücadele”nin etkili olacağı konuşuluyor. Yerini koruyacak banko isimler var. Bunlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimler: Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Bu listeye referandum sürecindeki performanslarıyla, özellikle Almanya ve Hollanda tartışmaları sürecindeki çıkışlarıyla AK Parti çevrelerinde takdir toplayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşe Betül Sayan Kaya’yı eklemek mümkün. Erdoğan’ın ekonomiyi canlandırmak için iş dünyasına yaptığı istihdam çağrısını yakından izleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile AK Parti’nin aldığı oylarda önemli bir unsur olduğu yorumu yapılan sağlık politikalarının yürütücüsü Sağlık Bakanı Recep Akdağ da 'vazgeçilmezler' arasında görünüyor. Anayasa değişikliği sürecinde hem Meclis’te hem de sonrasında teklife en çok sahip çıkan isimlerden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da koltuğunu koruyacağı yorumu yapılıyor.

Gitme ihtimali konuşulanlar...

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en önemli konularından biri ekonomi olacak. Uzun süredir bakanlık koltuğunda oturan ve şimdi ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı yapan Mehmet Şimşek’in bir dönem dinlendirilmesi olasılıklar dahilinde. Rusya ile uçak gerilimi, Avrupa ülkeleriyle yaşanan diğer krizler Türkiye’nin bacasız ekonomisi turizm sektöründe ciddi gerilemeye yol açtı. Her ne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğunda bir “ağabey” olan ve herkesin "Hocam" diye hitap ettiği Nabi Avcı otursa da bu koltuğa daha aktif çalışacak genç bir bakanın oturtulması sürpriz olmayacak. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Bilim Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin de proje-performans sınavından ne kadar geçebilecekleri merak konusu.

15 yıllık AK Parti iktidarında en tartışmalı konulardan biri eğitim oldu. Bugüne kadar 6 bakan, her yeni bakanla da eğitim sistemi değişti. Başbakan Yıldırım, “vatandaş memnuniyetini artıracak adımlar atacağız” derken Milli Savunma Bakanlığı'ndan Eğitim'e kaydırdığı İsmet Yılmaz ile bunu yakalaması çok mümkün görünmüyor. Parti politikaları açısından da eğitim önemli bir başlık. Yılmaz’ın bir başka bakanlığa kaydırılması ya da bir süre dinlendirilmesi sürpriz olmayacak.

Kimler gelebilir?

Kabine revizyonu iddiaları AK Parti'de bakanlık koltuğu bekleyen çok sayıda ismi yeniden umutlandırdı. Burhan Kuzu, Mustafa Şentop, Bülent Turan, Abdülhamit Gül, Ahmet Gündoğdu ve Mustafa Yeneroğlu bu isimlerden sadece bir kaçı.

Etiketler TBMM meclis bakan