Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihi Erdoğan’a bağlı
Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 Kasım 2019'da yapılması gerekiyor. Fakat referandumda kabul edilen anayasa değişikliğine göre erken seçim kararı alınırsa iki sandık birden kurulacak.
Nurettin Öztatar
DUVAR - Referandumun ardından, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkabilecek adaylarla ilgili çalışmalar başladı. Ancak bu tartışmalar sırasında Cumhurbaşkanlığı seçiminin zorunlu olarak 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı yönünde yanlış bir bilgi de aktarılıyor.
21 Ocak 2017’de TBMM’de kabul edilen ve 11 Şubat 2107’de Resmi Gazete’de yayımlanan "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"ın 17'nci maddesinde yer alan geçici maddeye göre erken seçim kararı alınması durumunda Cumhurbaşkanlığı seçiminin de yapılacağı belirtiliyor.
17'nci maddede düzenlene geçici 21'nci maddeye göre, Meclis'in seçim kararı alması halinde, 27’nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılabilecek. Geçici madde, 2019 Kasımından önce erken seçim yapılabilmesine de olanak veriyor.
Referandumda oylanan anayasa değişikliğinin geçici 21'nci maddesinin A bendi şöyle: “A) Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27’nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 3/11/2019 tarihinde birlikte yapılır. Seçimin yapılacağı tarihe kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27’nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.”
Bu bendin ilk bölümünde Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 27’nci yasama dönemi milletvekili seçimlerinin birlikte 3 Kasım 2019’da yapılacağı belirtiliyorken, sonrasında Meclis’in erken seçim kararı alması halinde de Cumhurbaşkanlığı seçimini birlikte yapılacağı öngörülüyor. AK Parti Grubu üzerinde etkili olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istemesi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabileceği şeklinde yorumlanıyor.