Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harekattan önce ABD ve Rusya'yı bilgilendirdik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKPM'nin kararının "tamamen siyasi" olarak değerlendirdi. Erdoğan, Irak ve Suriye'ye düzenlenen hava harekatından önce ABD ve Rusya'yı bilgilendirdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM), Türkiye'yi siyasi denetime alma kararını eleştirdi. Kararın "tamamen siyasi" olduğunu belirten Erdoğan, kararı tanınmadıkları söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için 54 yıldır beklediğini hatırlatan Erdoğan, üyelik konusunu referanduma götürmeye hazır olduklarına dikkat çekti.

'PEŞMERGEYE KARŞI BİR OPERASYON DEĞİLDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın Şengal (Sincar) ve Suriye'nin Karaçok (Qereçox) bölgelerine düzenlenen hava harekatına da değindi. Erdoğan hava harekatından önce ABD, Rusya, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bilgilendirildiğini açıkladı.

ABD'den Türkiye'ye tepki: Endişe duyuyoruzABD'den Türkiye'ye tepki: Endişe duyuyoruz

Şengal'e yapılan bombardımanda peşmergelerin ölümünden üzüntü duyduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu kesinlikle peşmergeye karşı bir operasyon değildi" dedi.

'ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE DEĞİL'

Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçlarını açıklamasının ardından AK Parti'ye üye olacağını söyledi. Erdoğan, AK Parti liderliğine geçip geçmeyeceğininse, parti kongresinde belli olacağını kaydetti.

"Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin referandum sonuçlarını iptal etme yetkisi yok" diyen Erdoğan, erken seçimin gündemde olmadığı ifade etti. Erdoğan, kabinedeki olası değişiklikleri ise Başbakan Binali Yıldırım'la görüşeceklerini aktardı.

'ESAD İKTİDAR OLDUĞU SÜRECE SORUN ÇÖZÜLMEZ'

Suriye'de yaşanan savaşa da değinen Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iktidarda olduğu sürece sorunun çözülemeyeceğini savundu. Erdoğan, "Esed, olası bir çözümün adresi değil. Suriye, Esed'den kurtulmalı" diye konuştu.

Erdoğan, Suriye'ye verdiği desteğin ise azalmaya başladığını belirtti. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisine, "Ben Esad'ın avukatı değilim" dediğini dile getirdi.