Başbakan Yıldırım: Müracatları haklı görülenler göreve iade edilecek
Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk'e yönelik hakaretlerin 'kaos oluşturma' amaçlı olduğunu söyledi. 'FETÖ' soruşturması nedeniyle Almanya'nın sığınma hakkı verdiği askerlerle ilgili eleştirilerde bulunan Yıldırım, "Almanya bir şeye karar vermek durumdadır" dedi. Yıldırım, KHK ile ihraçları ele almak üzere oluşturulacak OHAL komisyonunun üyelerinin de belli olduğunu açıkladı.
DUVAR - AK Parti TBMM grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ABD'in YPG'yle işbirliği yapmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Hükümet olarak rahatsızlıklarını Londra'da görüştüğü ABD Savunma Bakanı Mattis'e ilettiklerini anlatan Yıldırım "Burada Türkiye'nin hassasiyetleri ve güvenliğini ilgilendiren konularda gerekli teminatlar verilmezse yapacağımız şey açık ve nettir" dedi.
Başbakan Yıldırım konuşmasında özetle şunları söyledi:
YARGI GEREKENİ YAPAR: Savcının arkasından ailesinin ve sevenlerinin acısı bu denli taze iken yakışıksız ifade kullananlarla ilgili yargı merciileri gerekeni mutlaka yapacaktır.
KAOS OLUŞTURMA ÇABASI: Cumhuriyetin kurucularına öyle veya böyle dil uzatmak hiç kimsenin haddi ve hakkı değildir. Türkiye’nin bu kısır tartışmalarla toplumun kardeşlik hukukuna kast eden bu yersiz tartışmalarla kaybedecek 1 dakika dahi vakti yoktur. Şahsı Türk milletine malolmuş kahramanlarımıza, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları üzerinden bir toplumsal kaos oluşturma çalışmaları görmekteyiz. Cuma günü 19 Mayıs 1919. Bu şüphesiz önemli bir gündür.
ABD'YE İLETTİK: ABD Savunma Bakanı ile terör örgütü YPG ve DEAŞ hakkında kapsamlı görüşmeler yaptım. Adı ne olursa olsun, ister PKK, ister PYD, ister YPG ister DEAŞ olsun. Bunların hepsi terör örgütüdür, ölüm makinasıdır. Savunma Bakanı'nın bu konuda, bunun bir mecburiyet olduğunu bir seçim olmadığını ifade etmesi önemlidir. Ancak bir terör örgütü ile ABD'nin bir başka terör örgütünü yok etmek için işbirliği yapması kabul edilebilir bir şey değildir. Bunun açık bir şekilde kendisine ifade ettim. Burada Türkiye'nin hassasiyetleri konusunda gerekli teminatlar verilmezse yapacağımız şey çok açık ve nettir. Terör nereden gelirse gelsin, ister hudutlarımızın dışında ister içinde, bu terörün kökünü kazımaya kararlıyız, gereğini yaparız.
İLİŞKİLER GERİLDİ: Değinmek istediğim önemli konulardan bir tanesi Türkiye-Almanya ilişkileridir. İlişkiler halk oylaması öncesi yaşanan olaylar nedeniyle gerilmiş, her iki taraftan referandum sonrası olumlu mesajlar verilmiştir ancak geçtiğimiz hafta 15 Temmuz darbe girişimine dahli bulunan ve yurt dışına kaçan veya yurt dışında olan askerlere sığınma izni vermesi, iltica hakkı vermesi bu noktada ilişkilerimizin tekrar gerilmesi için önemli bir gelişme olmuştur. Almanya artık bir şeye karar vermek durumundadır. İlişkileri geliştirmek istiyorsa, o zaman yönünü bölücülere, FETÖ'cülere değil, Türkiye'ye dönmek zorundadır.
KHK KOMİSYONU: OHAL komisyonlarına üyeler belli oldu. İtirazlar artık tek bir kuruma değil, bu merkeze adeta bir mahkeme gibi çalışacak bu merkeze yapılacak karara bağlanacak. Müracaatları haklı görünenlerin hakları iade edilecek. Haklı görünmeyenler içinse yargı yolu açılmış olacak. Türkiye artık terörden arınmış bir şekilde, yeni bir ufka yelken açmaya hazırdır.