İngiliz Büyükelçi: Türkiye'de normalleşmeyi görmek istiyoruz

İngiltere’nin Büyükelçisi Richard Moore, insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda Almanya’nın endişelerini paylaştıklarını vurguladı. Moore, “Tutuklu yargılama çok fazla" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’nin Büyükelçisi Richard Moore, insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda Almanya’nın endişelerini paylaştıklarını ve tutuklu yargılamanın ‘çok fazla ve kapsamlı’ kullanıldığına işaret etti. Cumhuriyet davasını da değerlendiren Büyükelçi Moore , “Bu davada adli sürecin adil kanıtlarını görebileceğimizi ve eğer suçlandıkları konularda masum oldukları gösterilirse insanların hızla serbest bırakılacaklarını umuyorum” dedi.

Büyükelçinin Cumhuriyet'ten Duygu Güveç'e verdiği cevaplar şu şekilde;

Türkiye’nin AB sürecinde en iyi destekçisiydi İngiltere. Türkiye geçmişteki reform sürecine geri dönebilir mi?

Bu tamamen Türkiye'nin elinde; hangi yolu seçeceğine Türkiye kendisi karar verir. İngiltere her zaman için Türkiye'nin AB yöneliminde çok güçlü destekleyicisi olmuştur; 2004-2005'lerde İngiltere çok önemli rol oynadı; İtalya da, Almanya da öyle... Ve Türkiye'nin adaylığının kabul edilmesini sağladık. Biz her zaman destek verdik ama İngiltere Brexit sonrası AB'den ayrılacak ve bu ayrılığı müzakere ediyor olacağız. Türkiye’nin AB üyelik başvurusunu aynı şekilde AB içerisinden takip edemeyeceğiz. Ama şu değişmedi; Türkiye'nin istikrarlı, demokratik, ekonomik yönden başarılı; NATO, AK, AB gibi batı yapılarına bağlı olması bizim çıkarımızadır.

Türkiye-Almanya krizinin AB sürecine etkileri neler? İngiltere bu krizi nasıl görüyor?

Bu iki ülkenin sorunu ve Berlin ile Ankara farklılıklarını çözmeye çalışmalı. İki ülke arasında tartışma konusu olan bazı ikili konulara elbette diğerleri müdahil olmamalı ama insan hakları, ifade özgürlüğü gibi alanlardaki bazı endişeler, sadece Almanya’nın görüşü değil. Mesela Uluslararası Af Örgütü konusunda Almanlar, endişelerini açıkça söyledi. Buna katılıyoruz. Ama Ankara ve Berlin arasındaki mevcut gerginliğe gelirsek Almanya’nın ve Türkiye’nin dostları olarak, şu anki durumda olunmamasını tercih ederiz. Türkiye ve Almanya’nın yapıcı, dengeli ve mantıklı bir ilişkide olması çok önemli ve biz de Avrupa için kilit önemdeki bu ilişkinin eskisi gibi iyi olması için her ne yapılabilirse destekleriz.

'TÜRKİYE'YE ZARAR VERİYOR'

Uluslararası Af Örgütü'nün ülkelere bir çağrısı oldu, Türkiye’ye karşı harekete geçin diye... İngiltere buna katılacak mı yoksa bu yanlış bir yol mu ?

Biz, Türkiye’deki son bir yıldaki gidişat ve özellikle de ifade özgürlüğü konusundaki endişelerimizi ifade etmekte çok açık olduk. Bunu Türk dostlarımıza aktarırken de çok dürüst olduk. Başbakan May, Cumhurbaşkanına, Dışişleri Bakanı, muhatabına... Dışişleri'nde bu konuda konuşurken hep Türkiye’nin bir dostu olarak, Türkiye’yi anlayan ve yardımcı olmak isteyen bir ruh hali içinde yaptık. Çünkü işaret ettiğimiz bazı konuların Türkiye’ye zarar verdiğini düşünüyoruz ve bizim görmek istediğimiz son şey de Türkiye’nin bunlardan zarar görmesi. (...)

15 Temmuz darbe girişiminin farkındayız fakat normalleşme sürecinin başladığını da görmek istiyoruz. Böylece biz de AB içerisindeki ilerlemeleri konuşabiliriz; özellikle de yatırımcılar olağanüstü halin sona erdiğini görmek istiyor. Bizim başlangıç noktamız burası. Biz Türkiye’nin iyiliğini istiyoruz ve alınan bazı önlemlerin genişliğinden endişe duyuyoruz.

15 Temmuz'dan bu yana kaç İngiliz tutuklandı, sınırdışı edildi? Almanlarla kıyaslanmazsınız heralde...

Hayır, sayılar o kadar değil. Bir iki istisnai konu oldu, ve artık hapiste olmadıklarını söylemekten mutluyum. Bazıları hayatlarının büyük kısmını Türkiye'de geçirmişti ve sonuçta Türkiye'den ayrıldılar.

HABERİN TAMAMI