Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet gazetesi savcılarına soruşturma açılmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi iddianamesini yazan savcılar hakkında 'mahkemeyi yanıltmak'tan soruşturma açılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklu gazetecilerin zaman yitirilmeden serbest bırakılması çağrısında bulundu. Cumhuriyet gazetesi iddianamesini yazan savcılara da tepki gösteren Kılıçdaroğlu “Aslında hukuk işlese iddianameyi yazan savcılar hakkında mahkemeyi yanılttıkları için soruşturma açılması lazım. İddianameyi hazırlayan savcıların kripto FETÖ’cü oldukları şimdi daha iyi anlaşılıyor” dedi.

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın ilk duruşmasında 7 tahliyeye karşılık, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve muhabir Ahmet Şık'ın tutukluluğunun devamına karar verildi. Muhasebe servisi çalışanı Emre İper'in tutukluluğu da sürüyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu ile gazetecilerin tutukluluğunun devam ettirilmesine ilişkin Cumhuriyet'in sorularını yanıtladı:

MAHKEME ADİL DEĞİL: Mahkemedeki savunmaları büyük ölçüde gazetelerden okudum. Savunmaları okuduktan sonra bende oluşan kanaat mahkemenin bütün Cumhuriyetçileri tahliye edeceği yönündeydi. Dört arkadaşımızın tahliye edilmemesi bende derin endişe yarattı. Bu durum mahkemenin kararının adil ve objektif olmadığını, kararın başka merkezlerde alındığını gösteriyor.

SAVCILIĞA KİM TALİMAT VERDİ: Cumhuriyet gibi yayın yaşamı boyunca FETÖ ile mücadeleyi iş edinmiş bir gazetenin FETÖ’cülükle suçlanması akıl alır gibi değil. Murat İnam gibi FETÖ’den müebbetle yargılanan savcının iddianame hazırlaması inanılır gibi değil. Ben bunu söyleyince İstanbul Cumhuriyet Savcılığı apar topar açıklama yaptı. Açıklama için İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na talimatı kim verdi. Bunun üzerinde durulması lazım.

TAHLİYE EDİN: O gün tahliye etmediğiniz, cezaevinde kalan 4 arkadaşımızın derhal bırakılması lazım. Demokrasiye, hukuka en küçük bir saygı kaldıysa bu arkadaşlarımız serbest kalmalıdır.

SAVCILARA SORUŞTURMA AÇILMALI: Aslında hukuk işlese iddianameyi yazan savcılar hakkında mahkemeyi yanılttıkları için soruşturma açılması lazım. İddianameyi hazırlayan savcıların kripto FETÖ’cü oldukları şimdi daha iyi anlaşılıyor.

YAYIN ÇİZGİSİYLE NE İLGİN VAR?: Bir gazetenin yayın çizgisiyle savcıların ne ilgisi olur. Yayın politikası diktatörü rahatsız ediyorsa bu gazetenin haklılığını ve doğru yolda olduğunu gösterir. Çünkü Cumhuriyet diktaya karşıdır. Demokrasiyi, özgürlükleri savunur. Zaten dikta isteyenlerin rahatsız olması için Cumhuriyet var.

TURNUSOL DAVA: Cumhuriyet davası bir Türkiye davası olmanın ötesine taştı; evrensel bir dava oldu. Dünyanın her yerinde insanlar Türkiye’ye demokrasinin gelmesi için bu davanın takipçisi oldu. Cumhuriyet davası, demokrasinin gelip gelmeyeceği konusunda bir turnusol davadır.

BERBEROĞLU MECLİS'E GELECEK: Enis Berberoğlu, Türkiye’nin yetiştirdiği ender gazetecilerden birisidir. Gazetecilik yaptığı dönemde önemli siyasi habercilik yapmış, haberin ve Türkiye gerçeklerinin özüne ulaşmaya çalışan gerçek bir gazetecidir. Onun tıpkı Cumhuriyet’te olduğu gibi gerçek dışı dellillere dayanan iddialarla önce müebbet sonra 25 yıl hapis cezasına çarptırılması vicdanların kaldıracağı bir olay değildir. Onunla ilgili karar, Türkiye aleyhine dünyadaki olumsuz algıyı güçlendirmiştir. Umarım itiraz sürecinde bu gerçekler görülür; vicdana göre karar verilip, adaletli bir sonuçla Berberoğlu serbest bırakılır.

ÖZEL KOMİSYON: Enis Berberoğlu’nun durumunu takip etmek için parti içerisinde bir komisyon oluşturuyoruz. Muğla milletvekilimiz Ömer Süha Aldan başkanlığındaki Berberoğlu davasını izleme komisyonu takipçi olacak. Davayı, bütün ayrıntılarıyla inceleyip olayı her platformda gündeme getirecek.

(HABER MERKEZİ)