Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi
TBMM'de, Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine dair tezkere görüşüldü. Tezkerenin iç politikada kullanılmaması gerektiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Kürt düşmanlığı yaratacak dil kullanmaktan vazgeçin" dedi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada tezkere kabul edildi.
ANKARA - TBMM, Hükümete Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılmasını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. HDP adına konuşan Parti Sözcüsü Osman Baydemir, "Bu tezkere Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır" dedi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve AK Parti'li Naci Bostancı, Baydemir'e tepki gösterdi. Bostancı, "PKK'lılar bu sürede en çok kendisine baş eğmeyen Kürtleri öldürdü. Bir kez olsun bunu kınadınız mı?" şeklinde konuştu. Tekrar söz alan Baydemir, "Sözlerimin arkasındayım. Zindana da atsanız, milletvekilliğimi de düşürseniz geri adım atmayacağım" ifadelerini kullandı. AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla tezkere kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Görüşmenin başlangıcında TBMM Başkanı tezkereyi okutarak sözü siyasi partilerin temsilcilerine verdi. İlk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı.
'ABD'NİN VERDİĞİ SİLAHLAR TÜRKİYE KARŞI KULLANILDI'
PYD ve YPG'nin PKK'nin Suriye kolu olduğunu belirten Canikli, ABD'nin verdiği silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığına dair bilgiler olduğunu söyledi.
IŞİD'in birçok yeri YPG'ye teslim ettiğini öne süren Canikli, "Fırat Kalkanı olmasa buralara terör örgütünün eline geçmiş olacaktı. Buralar DEAŞ'tan temizlenmiş, 150 bin kişi buralara geri dönmüştür. Fırat Kalkanı ile güney sınırımızda oluşturulmak istenen terör koridoruna, çıkarılmamak üzere bir hançer saplanmıştır" dedi.
'BU MACERADAN VAZGEÇİN'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yapılacak bağımsızlık referandumunu eleştiren Nurettin Canikli, "Referandum, bölgedeki çatışmaların boyutunu arttıracak, hatta küresel bir boyuta taşınacaktır. Referandum ulusal güvenliğimiz için tehdittir. Referandum bizim için yok hükmündedir. Bu maceradan vazgeçilmesini, referandumun iptal edilmesini istiyoruz. Sorunlar diyalog yoluyla, Irak anayasası içerisinde çözülmelidir" diye konuştu.
'SİHA'LAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİ RAHATSIZ ETTİ'
Türkiye'nin savunma sanayisinde gelişmeler yaşadığını belirten Canikli, "Silahlı İHA (insansız hava aracı) bunlardır. Bu gelişmelerin terör örgütlerini rahatsız ettiğini görüşüyoruz. İnsan hakları adı altında terörle mücadeleye engel olunmak isteniyor" ifadelerini kullandı.
AKÇAY: REFERANDUM EMPERYALİST RÜYALARI HORTLATTI
Nurettin Canikli'nin ardından MHP Grup Başkanvekili Erhan Akçay, kürsüye geldi. ABD'nin YPG'ye silah yardımı yaptığını hatırlatan Akçay, "Türkiye'ye parasıyla silah vermeyen sözde müttefikler, terör örgütlerine son teknoloji silahlar vermiştir. ABD'nin PKK'ya verdiği silahlar milli güvenlik sorunu haline gelmiştir" dedi.
MHP olarak referanduma izin verilmemesini savunduklarını belirten Akçay, "25 Eylül'de yapılacak referandum emperyalistlerin Sevr rüyalarını hortlatmaktadır" dedi.
BAYDEMİR: KÜRT HALKINA DÜŞMANLIK TEZKERESİ
Akçay'dan sonra HDP Grubu adına Parti Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir söz aldı. Baydemir, konuşmasına tutuklu HDP milletvekillerinin isimlerini anarak başladı.
Baydemir, "AKP-MHP ve şer örgütlerinin yaptığı ittifak bu ülkeyi hiçbir zaman olmadığı kadar büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bu tezkerelerin hiçbir aciliyeti yoktur. Niçin bu tezkere için Meclis toplanıyor. Çünkü, hükümet 3 yıldır, kutuplaştırma, çatışma ile iktidarını uzatma aracı haline getirmiştir" şeklinde konuştu.
Barıştan yana olan herkesin tezkereye hayır demesi gerektiğini savunan Baydemir, "Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyonluk Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır. Kürt halkı, eşit halk olarak görülmedikçe Orta Doğu, emperyalistlerin hedefi olacaktır" dedi.
Referandumun Irak hükümeti ve IKBY arasındaki bir konu olduğunu ifade eden Baydemir, "Kürdistan Bölgesinde yaşayan Türkmen kardeşlerimiz, Asuri kardeşlerimiz ne derse başımız üstüne. Referandum ertelensin ya da yapılsın kimsenin Kürdistan halklarının iradesine müdahale etmeye hakkı yoktur" ifadelerini kullandı.
'ŞER ÖRGÜTÜ' VE 'DÜŞMANLIK' TARTIŞMASI
Konuşmanın ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir'e tepki gösterdi. Kahraman, "Bu çatı altında şer odağı yoktur. Zabıtları inceleteceğim ve özür dileteceğim" diye konuştu.
Baydemir'in "Kürt düşmanlığı" ifadesi üzerine AK Parti adına Naci Bostancı söz aldı. Bostancı, "Bu ülkede Kürt düşmanı PKK'dır. Sürekli hakları birbirine kışkırtarak kan dökmektedir. PKK'lılar bu sürede en çok kimleri öldürdü, kendisine baş eğmeyen Kürtleri öldürdü. Bir kez olsun bunu kınadınız mı? Sizin sahip çıktığınız Kürtler, size destek veren Kürtlerdir" dedi.
Bunun üzerine Osman Baydemir, yeniden söz istedi. İsmail Kahraman, zabıtları oturum bitmeden inceleyeceğini ondan sonra karar vereceğini söyledi.
HDP'li Filiz Keretecioğlu söz istedi ve Kahraman'ı eleştirdi. Siz oturumu böyle mi yöneteceksiniz? Sataşma olmasına rağmen hatibe nasıl söz vermezsiniz? Nasıl bir hatibe size özür dileteceğim dersiniz?" ifadelerini kullandı.
'ARKA BAHÇE OLMASI GEREKEN YERE ULUSLARARASI TEZGAHÇILAR SOKTUNUZ'
CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuştu. IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin AK Parti mitingine katıldığını hatırlatan Yılmaz, "Bir yandan sınırda tatbikat yapıyorsunuz, diğer taraftan Habur'dan TIR'lar vızır vızır geçiyor. Barzani'nin Ankara'daki ofisi hala duruyor. Siz bunu ciddiye alıyor musunuz, bizi mi oyalıyorsunuz? Dış politikada yapmayacağınız hiçbir şeyi söylemeyeceksiniz. Eğer bunu yaparsanız kredibilitenizi azaltırsınız" dedi.
Orta Doğu'da Türkiye'ye karşı nefret olduğunu söyleyen Yılmaz, "Çünkü, arka bahçe olması gereken yere, uluslararası tezgahçıları soktunuz" diye konuştu.
AK Parti adına İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır konuştu. Irak'ın kritik bir noktada olduğunu söyleyen Bozkır, "IKBY bu referandumu yaparsa Irak anayasasına aykırı hareket etmiş olacaktır. Türkiye, Irak ile ilişkilere ve toprak bütünlüğüne her zaman önem vermiştir. Kerkük'te maalesef Irak bayrağının yanına Kürdistan bayrağının asılması kararı alınmıştır. Bu son derece yanlış olmuştur" dedi.
BAYDEMİR: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM
Osman Baydemir, yeniden kürsüye gelerek açıklama yaptı. Orta Doğu'da söz sahibi olmak isteyen devletlerin Kürt düşmanlığı yapmaması gerektiğini belirten Baydemir, "Musul'u tekbir kurşun atamadan IŞİD'e veren vali, bugün Haşdi Vatani güçlerinin başında ve o güçlere Türkiye eğitim veriyor. Bir dönem Başbakan Yardımcılığı yapmış olan kişi, 'Vallahi de, billahi de o silahlar Türkmelere gitmiyor' demişti. Bu şer odaklarıyla ittifak yapıldığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
"Sözlerimin arkasındayım. Zindana da atsanız, milletvekilliğimi de düşürseniz geri adım atmayacağım" diyen Baydemir, konuşmasını Kürtçe bitirdi. Baydemir, yerine geçerken Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Meydan okumayın" diye karşılık verdi.
ALTAY: KÜRT DÜŞMANLIĞI YARATACAK DİL KULLANMAKTAN VAZGEÇİN
Baydemir'in konuşmasından sonra oturuma ara verildi. Aranın sonrasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, konuştu. "Referandum birden bire önümüze geldi" diyen AK Parti'li Mustafa Elitaş'ı eleştiren Altay, "Bu kadar tecrübeli bir siyasetçinin, bu kadar tecrübesiz bir söz söylemesini anlamıyorum. Bırakın Barzani'yi bu Molla Barzani'nin 100 yıllık hayalidir" dedi.
Tezkerenin iç politikada kullanılmaması gerektiğini belirten Altay, "Siz bu referandum üzerinden Kürt düşmanlığı yaratmak istiyorsunuz. Her Kürt'ü terörist olarak göremezsin, kriminalize edemezsiniz. Bu ülkede Türk'ün ne kadar hakkı varsa Kürt'ün de o kadar hakkı vardır. Irak'ta, Türkiye'de yaşayan her Kürt'ü düşman olarak gösteremezsiniz. Kürt düşmanlığı yaratacak dil kullanmaktan vazgeçin" şeklinde konuştu.
Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'yle görüştü
SOYLU: HUKUK İŞLEDİ, DEVLET GEREĞİNİ YAPTI
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinin defni sırasında yaşananlara ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hukuk işledi, devlet gereğini yerine getirdi. Şimdi bunun üzerinden Hatun Tuğluk'un cenazesinde şöyle böyle bir şey oldu. Sanki biz bunun koordinatörüyüz, yapanıyız. El insaf. İnsani ve hukuki olarak elimizden gelen her şeyi yaptık" dedi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine izin veren tezkere kabul edildi.
Meclis Başkanlığı'na dün sunulan tezkerede bağımsızlık referandumu, “etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişim” olarak nitelendirildi, “Bütün bu gelişmeler çerçevesinde; terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması, milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” denildi. (HABER MERKEZİ)
TBMM 'yeniliklerle' açıldı
TBMM olağanüstü toplantısı 'yeniliklerle' açıldı. Değişen iç tüzük ile frak giyme zorunluluğu kaldırıldığı için Meclis Başkanı İsmail Kahraman ilk kez takım elbiseyle Meclis'i yönetti. Başkanlık Divanı'nın son toplantısında kavasların papyonlu fraklarında da değişikliğe gidildi. Kavaslar yeşil yakalı takım elbiselerle Genel Kurul'da görev yaptı.