'Erdoğan referandum üslubunu yumuşatacak'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın referanduma ilişkin sert açıklamalarının AK Parti'nin Kürt seçmeni üzerinde rahatsızlık yarattığı, bu durumun da Beştepe'ye iletildiği belirtildi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Erdoğan'ın bölgenin nabzını tutan isimlerle görüştüğünü, 'Üslubunuz çok sert. Bölge insanını yaralar' uyarısı üzerine 'Onu ayarlarım' dediğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistanı'nda yapılan referandumun ardından hükümet cephesinden sert açıklamalar gelirken, yaptırımların ilk ayağı olarak da Türkiye'den Erbil'e uçuşlar askıya alındı. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Barzani'yi hedef alan sözleriyle, "TIR'lar gitmezse yiyecek ekmek dahi bulamazlar" türünden açıklamalarının, bölgedeki rahatsızlığı artırdığı belirtiliyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de, bu durumun Erdoğan'a iletildiğini yazdı. Meclis'in açılışında yaptığı konuşmada Erdoğan'ın Barzani'ye uyarılarını sürdürdüğünü, ancak ilk kez farklı bir mesaj verdiğini belirten Selvi, “Kuzey Irak Yönetimi yaptığı yanlıştan dönme erdemini gösterdiğinde Türkiye, devleti ve milletiyle bu kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir” sözlerinin bu gözle okunması gerektiğini yazdı.

Selvi, "Üslup ve yaklaşım değişiyor" başlıklı yazısında, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Erdoğan sürecin başından itibaren ilk kez hem sopayı gösterdi hem havucu uzattı. Ayrıca üslup da değişti. İlk başlardaki sert üslubun yerini, tatlı sert bir ton aldı.

... Barzani’nin bağımsızlık referandumuna tepki gösterilirken, Kürt vatandaşlarımızın gönüllerinde yaralar açılmaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu fark etti. Çünkü bu arada bölgenin nabzını yansıtacak isimlerle görüşmeleri oldu. Bir anekdot aktarmak istiyorum.

- Efendim, üslubunuz çok sert.

- Bağımsızlık referandumu yaptı, nasıl sert olmam...

- Referandum kararı çok anlamsız ama sizin üslubunuz çok sert. Bölge insanını yaralar.

- Onu ayarlarım.