HDP: TSK hangi sembolleri kullanıyor?

HDP'li İrmez, askerlerin çektiği fotoğrafı sordu: TSK personeli hangi sembolleri kullanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak HDP Milletvekili Aycan İrmez, Silopi'deki askeri tatbikatta çekilen bir fotoğrafı Meclis gündemine taşıdı. "Şırnak’ın Silopi ilçesi sınırları içerisinde Irak Ordusuyla TSK’nın ortak yürüttüğü tatbikattan yansıyan fotoğraflarda TSK’ya bağlı askerlerin toplu olarak bir siyasi partinin sembolü ve aşırı milliyetçi grupların ideolojik işaretleri ile poz verdiği görülmektedir" diyen İrmez, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'ye, "Asker ve polisler zafer ya da barış işaretini arma olarak takabilirler mi?" diye sordu.

İrmez, Şırnak'ın Silopi ilçesinde geçtiğimiz haftalarda TSK'nin Irak Ordusuyla ortak yürüttüğü tatbikattan yansıyan fotoğraflara ilişkin, "Devlet ve hükümet yetkilileri, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı bağımsızlık referandumu sonrası yaptıkları açıklamalarda yaptırım ve alınan askeri tedbir ve tatbikatların Kürt halkına karşı olmadığı belirtilmesine karşın, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırında yapılan tatbikattan yansıyan söz konusu görüntülerde askeri tatbikattaki askerlerin aşırı milliyetçi 'Türkçü', saiklerle hareket ettikleri anlaşılmaktadır" dedi.

 'TSK HANGİ SEMBOLLERİ KULLANIYOR?

Söz konusu fotoğraflarla ilgili Canikli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İrmez, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı personellerin taktıkları arma, sembol, ideolojik sembol, bayrak ve işaretlerin hangileri olduğunu sordu. İrmez önergesinde şu soruları sordu:

- Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı bağımsızlık referandumuna karşı yapılan bu tatbikat Türkçü, turancı bir amaçla mı gerçekleştirilmektedir?

- Bütün vatandaşların vergileriyle giderleri karşılanan bir kurumun dar bir aşırı milliyetçi/ırkçı grubun sembollerini kullanması, TSK’nın bu grupların temsilcisi gibi algılanmasına sebep olmaktadır. Bu konu ile ilgili bir düzenlemeniz veya planlamanız olacak mıdır?

- Son dönemlerde artan aşırı milliyetçi grupların kullandığı sembol ve işaretlerin kolluk kuvvetleri arasında yaygın şekilde kullanımının sebebi nedir?

- Asker ve polisler zafer ya da barış işaretini arma olarak takabilirler mi?

- Söz konusu arma ve sembollerin bu şekilde yaygın kullanımını güvenlik bürokrasisi içinde örgütlenen gruplarla ilişkili görüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)