Yusuf Karataş: Yargılanmam hukuki değil
DTK soruşturması kapsamında 2 ay tutuklu kalan ve 22 Eylül’de tahliye edilen Evrensel Yazarı Yusuf Karataş’ın ilk duruşması görüldü. Mahkeme, Karataş’ın beraat talebini reddetti.
DUVAR - Evrensel yazarı ve EMEP Genel Başkan Basın Danışmanı Yusuf Karataş’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada savunma yapan Karataş, yargılanmanın hukuki değil konjektürel olduğunu belirtti. Beraat talebini reddeden mahkeme duruşmayı 17 Ocak 2018 tarihine erteledi.
'HUKUK GARABETİ'
Yapılan kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Yusuf Karataş, siyasi bir muhalif olduğu için bu yargılamanın yapıldığını söyledi. Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme iddiasıyla hakim karşısında olduğunu kaydeden Karataş, “Ben EMEP üyesi ve Evrensel yazarıyım. 2 aya yakın tutukluluğuma neden olan, yargı makamlarını da yanıltıcı nitelik taşıyan tüm soruşturma süreci ile sonuçta bu davayı başlatan iddianame gerek hazırlanış biçimi ve gerekse içeriği bakımından hukuka aykırıdır. Benim hakkımda 2008 ile 2013 yılları arasında dinleme ve takip kararı alınmış ancak herhangi bir suç unsuru tespit edilememiştir. Benimle ilgili fiziki ve teknik takibi yapanlar ve bunlara talimat veren yargı mensuplarının hemen hepsi bugün FETÖ üyesi olmakla yargılanıyorlar. Dolayısıyla bugün kumpas ve komploculukla itham edilen bir grubun hazırladığı bir dosyaya dayanarak tutuklanıp yargılanmam bir başka hukuk garabetidir” dedi.
DTK’nın iddianamede terör örgütü olarak gösterildiğini kaydeden Karataş, “DTK 2007 yılında faaliyetlerine başlamış bir platformdur. DTK içerisinde birçok kurum vardır. Bugün iktidar partisinde milletvekilliği, parti sözcülüğü, danışmanlık gibi görevler yapan kişiler de kuruluş sürecinde görev almış ve toplantılarına katılmıştır. Üst düzey devlet yetkililerinin Diyarbakır’a gelişlerinde DTK yöneticileri karşılama heyetinde yer almıştır. Yine DTK, 2012’deki Anayasa yapım sürecine resmi olarak davet edilmiş, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle İmralı heyeti içinde yer almıştır. Ben de DTK’ya 2011 yılı sonunda partimi temsilen katıldım. Üyesi ve yöneticisi olduğum Emek Partisi, her milliyetten işçi-emekçilerin sömürülmeden insanca yaşayabileceği demokratik özgür bir ülke ve dünya için mücadeleyi savunur. Demokratik bir platform olarak değerlendirdiğimiz DTK çalışmalarına emeğin sorunlarını tartışmayı merkezine alan bir alt çalışma grubu olan ‘Emek Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubu’ üzerinden katıldım. Şahsımın ‘terör örgütü kurucusu ve yöneticisi’ olduğum iddiası temelsizdir” dedi.
‘OYNANMIŞ TAPELER...’
Karataş’ın savunmasının ardından söz alan Avukat Leyla Han Tüzel, soruşturma aşamasında yapılan işlemlerin hukuki olmadığını belirterek, “Dosyada imzası bulunan 13 hakimden 9’u meslekten ihraç edilmiştir. 4 hakim ise FETÖ’den tutukludur. Savcı da ihraç edildi. Müvekkilimiz oynanmış tapelerle 2 ay tutuklu kaldı. Bu tapelerin dosyadan çıkartılmasını, bu kabul edilmiyorsa yeniden çözülmelerini talep ediyoruz” dedi.
Avukat Tugay Bek de, Karataş’ın katıldığı eylemlerin suç olarak görülemeyeceğini ifade ederek, “Bunlar ifade özgürlüğü kapsamında olan eylemlerdir. Elli bin kişinin katıldığı seçim kutlamasında ve beş bin kişinin katıldığı Mezopotamya Sosyal Forumu yürüyüşünde müvekkil hiçbir şekilde şiddet kullanmamıştır. Diğer bir eylem ise Roboski Katliamını protesto eylemidir. Biz biliyoruz ki ileride Roboski’de bombalama olayının emrini verenler asıl olarak yargılanacaklar. Müvekkilimiz gazeteci kimliğiyle birçok ilde yapılan toplantılara katılarak görüşlerini paylaşıyor. Bu nedenle hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
'DTK, TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR'
Avukat Yıldız İmrek ise bazı olayların DTK ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını belirterek, “DTK bir terör örgütü değildir. Türkiye’de bugüne kadar birçok platform kuruldu, toplumsal örgütlenme modelleri yaşandı. DTK eylemleri demokratik ve barışçıl içeriklidir. Her türlü faaliyeti açık olan bir platformun on yıl sonra çalışmaları suç olarak gösterilemez. Dolayısıyla bu konjektürel bir yargılamadır. Deliller hukuka aykırı toplanmıştır, müvekkilimizin görüşmlerinin tamamı EMEP üyeleri ve Evrensel çalışanlarıyla yapılmıştır, yasa dışı bir örgüt hiyerarşisi içinde değildir. Bu nedenle müvekkilimizin derhal beraatını ve adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ederiz” dedi.
Cumhuriyet Savcısı ise Karataş hakkındaki adli kontrol kararının devam etmesini ve diğer taleplerin reddine karar verilmesini talep etti.
Verilen aranın ardından kararını açıklamayan mahkeme heyeti adli kontrol kararının aynen devam etmesine, beraat ve bazı tapelerin dosyadan çıkarılması talebinin reddine, konuşma kayıtlarının yeniden tape haline getirilmesi için il emniyet müdürlüğüne müzakere yazılmasına karar verdi. Duruşma 17 Ocak 2017 tarihine ertelendi. (Kaynak: Evrensel)