Gökçek'in veda etmesi beklenen açılışta Arınç'a teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da yaptığı camii açılışında son dönemde Melih Gökçek'le yaşadığı polemik nedeniyle gündeme gelen Bülent Arınç'a 'isim babalığı için' teşekkür etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Ankara'da Melike Hatun Camisi'nin açılışını yaptı. Açılıştaki konuşmasında Melike Hatun'un hayırseverliğine dikkat çeken Erdoğan, bu caminin de yine hayırseverlerin katkılarıyla devletin hiç masraf etmeden ortaya konan bir hizmet olduğunu söyledi. Erdoğan 7 bin kişilik caminin mimarisinin de Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'a caminin isim babası olduğu için teşekkür eden Erdoğan, "Özellikle burada böyle bir hanımefendinin isminin bu camimize verilmiş olması ki, isim babası da Bülent Arınç Bey'dir, teşekkür ederim, böyle bir isimle tarihimize vefa borcumuzu da bir nebze ödemiş olacağız" dedi. Öte yandan Ankara'nın yarın istifa edeceğini açıklayan ve bu törende 'veda' edebileceği belirtilen belediye başkanı Melih Gökçek açılışa katılmadı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

MİMARINDAN MÜHENDİSİNE TEŞEKKÜR: Sevgili Ankaralılar, çok değerli kardeşlerim, Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, hepimizin üzerinde olsun. Sizleri saygı ile muhabbetle selamlıyorum. Melike Hatun Camisi'nin alem-i İslam'a hayırlı olmasını diliyorum. Melike Hatun, 14. yüzyılda yaşamıştır. Kendisi de aslen Ankaralı olan Melike Hatun'un kabri Taşçılar Sokak'ta bulunmaktadır. Melike Hatun, Ankara'da birçok camii, medrese yaptırmıştır. Bu eserlerin en önemlileri Hatuniye Mescidi, bir diğer adı ile Kara Medrese'dir. Camiinin inşasına katkıda bulunan hayırseverlerimizi, mimarından mühendisine, hattatına, tüm işçi kardeşlerime bu eserin vücut bulmasında emeği geçen tüm kardeşlerime huzurunuzda şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Ankara Cumhuriyet'in başkenti olmasının ötesinde, Selçuklu ve Osmanlı'nın da merkez şehirlerinden biridir. Şu anda Melike Hatun Camimizin mimarisi zannediyorum ki Türkiye'de bir ilk. 19 bin 500 metrekarelik arsa alanı, 7 bin cemaat kapasitesi, 5 katlı otoparkı ve diğer özellikleri ile her açıdan adına yaraşır bir eser oldu.

Erdoğan'ın teşekkürü sırasında Arınç, bulunduğu yerden gülümseyerek karşılık verdi.

İSİM BABASI BÜLENT ARINÇ BEY'DİR: Özellikle burada böyle bir hanımefendinin isminin bu camimize verilmiş olması ki, isim babası da Bülent Arınç Bey'dir, teşekkür ederim, böyle bir isimle tarihimize vefa borcumuzu da bir nebze ödemiş olacağız. Tek parti döneminde Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkarı mümkün olmayan bir gerçektir.

BİR DÖNEM ANKARA'DA DA İHMAL EDİLDİ: Ayette mescitlere sahip çıkmamız onları ihya etmemiz gerektiğini emrediliyor. Bir dönem Ankara'da da ihmal edildiğini görüyoruz. Bilhassa tek parti döneminde, Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkarı mümkün olmayan bir gerçektir. Kardeşlerim insanları kılık kıyafetine bakarak şehir merkezine sokmayanlar, yeni inşa ettikleri semtleri de camisiz ezansız ruhsuz şekilde tasarlamıştır. Yeraltı camileri uzun yıllar Ankara'nın kaderi olmuştur. Maltepe Camii rahmetli Menderes'in 20 yıllık bir çabanın sonucu 1987'de açılan Kocatepe Camii de rahmetli Özal'ın eseri olmuştur. (HABER MERKEZİ)