CHP Diyarbakır İl Kongresi'nde kayyımlar konuşuldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl kongresi gerçekleşti. Kongrede yapılan konuşmalarda AK Parti eleştirildi ve CHP’nin seçime hazır olduğu vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır ilçe teşkilatlarında kongre çalışmalarını tamamlayan CHP, il kongresini de gerçekleştirdi. CHP Diyarbakır İl Kongresi’ne Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Parti Meclisi Üyesi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Genel Başkan Baş Danışmanı Veli Özdemir, Parti Meclisi Üyesi Yıldırım Kaya, İzmir İl Başkanı Ali Asuman Güven ile bölgenin il başkanları katıldı.

Üst düzey CHP’lilerin kongreye katılması basının da yoğun ilgi göstermesine ve “CHP Diyarbakır’a çıkarma yaptı” yorumlarına neden oldu.

Yapılan konuşmalarda ise AK Parti’nin icraatları eleştirildi. Konuşmalarda dikkat çeken bir diğer nokta ise kürsüye çıkan konuşmacıların tutuklu milletvekilleri ile belediyelere atanan kayyım uygulamasını eleştirmesi oldu. Milletvekillerinin tutuksuz yargılanması gerektiğini savunan konuşmacılar, belediyelere kayyım atanmasını ise darbe dönemlerine benzettiler.

'CEZAEVLERİNDE SİSTEMATİK İHLALLER VAR'

Kongreden önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Sezgin Tanrıkulu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın iki yıldır ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediğinin hatırlatılması üzerine “Cezaevlerinde sistematik bir biçimde insan hakları ihlalleri var. Bu duruma devam eden hükümetin buna son vermesi lazım” dedi.

Kongrede söz alan ilk konuşmacı ise İzmir İl Başkanı Ali Asuman Güven oldu. Bir gün önceden geldiği Diyarbakır’da dramı, yoksulluğu ve işsizliği gördüğünü belirten Güven, "İnanılması zor acılar Diyarbakır’a yaşatıldı" dedi.

Sezgin Tanrıkulu

'TÜRKİYE’NİN TÜMÜNÜ KAYYIMLA YÖNETECEKLER'

“Zor koşullardan geçiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Sezgin Tanrıkulu, içinde bulunulan koşulların 70’li, 80’li ve 90’lı yıllardan daha zor olduğunu söyledi. AK Parti’nin iktidara geldiği dönem sadece Diyarbakır ve Şırnak’ta Olağanüstü Hal oluğunu hatırlatan Tanrıkulu, “Dönemin hükümeti bu iki ilde son kez uzatmıştı Olağanüstü Hal’i. AK Parti iktidara geldikten 12 gün sonra OHAL kaldırıldı. Şimdiyse 81 ilde OHAL uygulaması var" diye konuştu. Tanrıkulu konuşmasının devamında şunları söyledi:

"2002 yılında tek bir çatışma, bir terör eylemi, bir ölüm yoktu. Örgüt bütün silahlı unsurlarını Türkiye’nin sınırlarının dışına çekmişti. Büyük bir barış beklentisi vardı. Böyle bir Türkiye devraldılar. Ama bu barış beklentisini, silahsızlanmayı beceremediler ve şimdi Türkiye’nin 81 ilinde terör var, çatışma var, ölüm var. 2002 yılında Kemal Derviş’in koalisyon hükümeti adına yürüttüğü neoliberal bir politika vardı. O politikanın ağır sonuçlarını, ağır bedelini baraj altında kalarak ödediler. Adalet ve Kalkınma Partisi, 2002 yılında ekonomisi rayına girmiş bir Türkiye devralmıştı. Şimdi durum nedir? Şimdi ekonomisi berbat bir Türkiye var."

Tanrıkulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in istifaya zorlanmasına da değinerek, "Bu gün çöken Topbaş ile Gökçek’in belediyecilik anlayışı değil, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yönetim anlayışıdır. Neredeyse Türkiye’nin tümünü kayyımla yönetecekler. Bölgede 3 büyükşehir belediyesi kayyımla yönetiliyor. 92 belediyeye kayyım atadılar. Buradan sesleniyorum, yüreğiniz yetiyorsa Diyarbakır’dan başlayarak her yere sandık kuralım ve yerel erken seçim yapalım" dedi.

Gürsel Tekin

'23 MİLYON SEÇMENİN İRADESİ İPOTEK ALTINDA'

Sezgin Tanrıkulu’nun ardından söz alan İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, konuşmasının büyük bölümünde AK Parti’nin ekonomik ve siyasal politikalarını eleştirdi. Tutuklu milletvekilleri ile kayyım atanan belediyelere de değinen Tekin, “50 milyon seçmenden 23 milyonunun iradesi ipotek altına alınmıştır” dedi.

Tekin, Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda önümüzdeki günlerde AK Parti’li olmayan belediyelere yönelik uygulamaların da gerçekleşebileceğini öne sürdü. AK Parti'li belediyelerde yolsuzluk olduğunu, AK Parti'li belediyelerin imar alanlarını FETÖ’cülere peşkeş çektiğini belirten Tekin, konuşmasının sonunda hükümeti erken seçime davet etti.

Erdal Aksünger ile Tekin Bingöl’ün konuşmalarının ardından kongre basına kapalı devam etti. İl başkanlığı için yeniden adaylığını koyan Mehmet Sayın’ın yeniden il başkanlığına seçilmesi bekleniyor.