'Ayçiçeği gibi Saray’a değil adalet terazisine bakın'

CHP'den Berberoğlu'nun dosyasının iade edilmesine tepki: Adalet terazisine bakın!

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Milletvekilleri, MİT TIR'ları davası kapsamında tutuklu bulunan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen bozma kararının mahkemeye iade edilmesine Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan kararı, 'hukuk garabeti' olarak nitelendirirken dava dosyasını yakından takip eden İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal şu değerlendirmeyi yaptı; “Berberoğlu ile ilgili Bölge Adliye Mahkemesinin kararı bozması demek tüm sonuçları ile ortadan kaldırılması, bu da Berberoğlu’nun tahliyesi demektir. Ancak tahliye edilmemesi çadır devletindeki çadır yargıya benzer”

'YARGIDA GÜÇLER SAVAŞI VARDIR'

Yargıtay’ın bozduğu bir kararın ardından alt mahkemenin “Direnme hak ve yetkisi” bulunamadığına dair 2 kararını açıklayan Tanal, “Mahalli mahkeme bu davaya bakmak zorunda. Bakmayarak görevi kötüye kullanmıştır. Yargıda güçler savaşı vardır. Güçler savaşı nedeniyle adalet zedelenmekte, hukuk itibar kaybetmektedir. Bölge Adliye Mahkemesine karşı yerel mahkemenin direnmesi, dosyası kapatması anayasal suçtur” dedi.

'İKİ HAKİM HEYETİ ARASINDA TEPİŞME VAR'

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan “Direnme Yasağı” maddesini okuyan CHP’li Ömer Süha Aldan da bu konuda verilmiş Yargıtay kararlarını hatırlattı, “İşin içinde başka bir iş var” diyerek şöyle devam etti; “2 hakim heyeti arasında tepişme söz konusudur. İki hakim grubu arasında bir kaprisleşme söz konusudur. Bu kaprisinin cezasını, mağduriyetini Sayın Enis Berberoğlu çekmektedir. Buna hakları yoktur.”

Yerel mahkemenin verdiği kararla görevi kötüye kullanmanın yanı sıra hürriyeti tahdit suçu işlediğini söyleyen Aldan, “Bu hakimlerle ilgili HSYK gereğini yapmalıdır” dedi.

'SARAY’A DEĞİL ADALET TERAZİSİNE BAKIN'

Kararın “yok hükmünde bir karar” olduğunu söyleyen Aldan şöyle devam etti: “Milletvekilinin başına bunlar geliyorsa 80 milyon nasıl bir yargısal tabloyla karşı karşıya? Hakimler heyeti arasındaki kaprisleşme bir an önce sonlanmalı. Artık Türkiye’de yargı ayçiçeği, günebakan gibi Saray’a bakmaktan vazgeçmelidir. Lütfen yargı adalet terazisine baksın.”

CHP’li Aldan, açlık grevini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumlarını da yeniden gündeme getirdi, OHAL Komisyonu’na bir an önce karar verme çağrısı yaptı. (DUVAR)