CHP’den yüzde 33 kadın kotası teklifi

CHP, yerel ve ulusal meclislerde yüzde 33 cinsiyet kotasını içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, ulusal ve yerel meclislerdeki kadın temsil oranının en az üçte bir oranında olması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla verilen kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının 83 yıl önce verildiği, ancak bu hakkın kullanımında dünya sıralamasında hâlâ sonlarda yer aldığı belirtildi.

Kadınların Meclis'teki temsili açısından Türkiye’nin 189 ülke arasında 133'üncü sırada yer aldığı belirtilen gerekçede, “Türkiye kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk önce veren ülkelerden birisi olmasına rağmen, bu hakkın kullandırılmasında başarılı olamamıştır. 2017 yılı kasım ayı TBMM verilerine göre, Meclis’te kadın temsil oranı yüzde 14 ve kadın milletvekili sayısı ise 76 olup, bu verilerle Türkiye 186 ülke arasında son çeyrek içinde yer almaktadır. 1 Kasım genel seçim sonuçlarına göre, 81 ilden 43’ünden, yani Türkiye’deki illerin yüzde 53’ünden hiç kadın milletvekili çıkmamıştır” denildi.

YERELDE DE KOTA ŞART

Yerel meclislerde de durumun farklı olmadığı belirtilen teklifin gerekçesinde, “Kadınların daha çok ulusal ve yerel meclislerde temsil edilmesi için pozitif ayrımcılığa ihtiyaç vardır. Yasal düzenlemelerle erkeklere göre siyasi yarışlarda daha zayıf kalan kadınların desteklenerek ülke yönetiminde daha çok söz sahibi olmalarının sağlanması bir zorunluluk arz etmektedir” değerlendirilmesi yapıldı.

Hayatın her alanında yer alması gereken kadınların TBMM’de de aynı şekilde temsil edilmesi gerektiği belirtilen gerekçede, günümüze kadar kadınların ülke yönetiminde hak ettikleri yeri alamadığına dikkat çekildi  ve “Bu konuda yapılacak pozitif ayrımcılık kadınların daha çok siyasal hayata katılmaları ve ülke yönetiminde daha çok söz sahibi olmalarını sağlayacaktır. Bu nedenler ışığında kadınların ulusal (TBMM) ve yerel meclislerde daha çok temsil edilerek ülke yönetiminde daha çok söz sahibi olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır” görüşüne yer verildi.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

4 maddelik teklif, Siyasi Partiler Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Teklif yasalaşırsa siyasi partiler seçim listelerini oluştururken sadece erkek veya sadece kadın egemen değil her iki cinsin her birinin en az üçte birinin TBMM üyeliğine seçilecek. Aynı durum yerel Meclisler için de geçerli olacak.

(DUVAR)

Etiketler kadın TBMM kota