İktidarın 'otomatik parti kapatma' planı

AK Parti'nin aktif siyasi faaliyet yürütmeyen patilerin kapatılması için düzenleme yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Teklif yasalaşırsa Türkiye çapında teşkilatlanması olmayan ve iki kere üst üste kongresini yapmayan siyasi partiler kendiliğinden feshedilmiş sayılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti'nin Türkiye genelinde örgütlenmeyen ve iki kere üst üste kongresini yapmayan partilerin kapatılması için düzenleme yapmaya hazırlandığı belirtildi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre AK Parti ile MHP arasında yürütülen ittifak çalışmaları sırasında seçimlerle ilgili yürürlükteki kanunların hepsinin tek çatı altında toplanması gündeme geldi. Bu kapsamda, ‘Türkiye Seçim Kanunu’ adı ile çerçeve bir yasa çıkarılacak.

SİYASİ FAALİYET İÇİN YENİ ŞARTLAR GETİRİLECEK

Kayaoğlu'nun AK Parti kurmaylarından aldığını söylediği bilgilere dayandırdığı haberine göre ittifak görüşmeleri sırasında, Türkiye'de kurulu bulunan ancak aktif siyasi faaliyet yürütmeyen partilerin durumu da gündeme getirildi. AK Parti kaynakları, 'tabela partileri' diye niteledikleri söz konusu siyasi partilerin kapatılması için düzenleme yapılmasının planlandığını aktardı. AK Parti’nin gündeme getireceği belirtilen değişikliğe göre, bir siyasi partinin faaliyetlerine devam edebilmesi için bazı şartlar getirilecek.

Bu kapsamda, Türkiye çapında teşkilatlanması olmayan ve iki kere üst üste kongresini yapmayan siyasi partiler kendiliğinden feshedilmiş sayılacak.

Siyasi partilerin sicil kayıtlarının tutulduğu Yargıtay’a göre Türkiye’de faaliyette olan 88 parti var. YSK’nın (Yüksek Seçim Kurulu) en son aldığı karara göre ise bu partilerden sadece 9’unun seçime girme yeterliliği bulunuyor.