İttifak Komisyonu'nda tarla paylaşımı!

İttifak teklifiyle ilgili Anayasa Alt Komisyonu toplantısında ittifak kuran partiler için tarla benzetmesi yapıldı. “Tarla sizin”, “Öbür tarla da sizin”, “Bizim tarla çok dar”, “Daraltmayın, genişletin” diyaloglarına “Müzik nasıl çalıyorsa öyle dans edersiniz” sözü eşlik etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Siyasi partilere seçimlerde ittifakın yolunu açacak teklifin Anayasa Alt Komisyonu’ndaki görüşmeleri renkli tartışmalara sahne oldu. İttifak kuran partiler için “tarla” benzetmesi yapıldı. Tartışmalı yasanın geçmesi durumuna dair, “Müzik nasıl çalıyorsa öyle dans edersiniz” denildi.

Anayasa Alt Komisyonunun noktası-virgülüne dokunmadan kabul ettiği 5 saatlik görüşmenin tutanakları yayınlandı. Alt Komisyonda oy pusulasındaki ittifak alanının bütünü içinde basılan oyların “ittifakın ortak oyu” olarak kabul edilecek olması renkli tartışmalara neden oldu. Alt Komisyon Başkanı Abdurrahman Öz bu düzenlemeyi, “ittifak karesi içinde her yer oluyor” sözleriyle açıklayınca Komisyon üyeleri arasında şu diyaloglar yaşandı:

CHP Milletvekili Murat Emir: Tarla sizin. 

MHP Milletvekili Mehmet Parsak: Öbür tarla da sizin.

CHP Milletvekili Murat Emir: Bizim tarla çok dar. 

MHP Milletvekili Mehmet Parsak: Daraltmayın, genişletin.

CHP Milletvekili: Hayır, bu bizim işimiz canım. Size ne? 

'MÜZİK NASIL ÇALIYORSA ÖYLE DANS EDERSİNİZ'

Komisyonun AK Parti ve MHP üyeleri, teklifi savunurken CHP yöneticilerinin “İttifakı ilkeler üzerinden konuşacağız” şeklindeki açıklamalarını hatırlattı. CHP Milletvekili Murat Emir bu sözler üzerine, “Şimdi, biraz renklendirelim” diyerek Amerikalılara ait olduğunu ifade ettiği, “Müzik nasıl çalıyorsa öyle dans edersiniz” sözünü anımsattı.

Emir şöyle devam etti; “Şimdiye kadar ittifak yasaktı ve bu koşullar içerisinde partiler bir şekilde ittifakın yolunu bulup var olmaya çalışıyorlardı, bu da gayet meşruydu çünkü öyle bir yasa vardı, baraj vardı. Oysa bugün bu baraja yapışmış, değiştirmek istemeyen sadece kendisi için düzelten ve kendisini o barajı bir şekilde atlayıp diğerlerini baraja takmaya çalışan bir anlayış var. Deniyor ki bize: “Siz de yapın, siz de yapın…” Arkadaşlar, biz yaparız yapmayız, sorun o değil. Yani eğer müzik bundan sonra ittifaklı çalacaksa herkes ona göre nasıl dans edeceğinin yolunu bulur, o ayrı mesele.”

4 PARTİYİ DE SİZ KAPATIN!

MHP’li Parsak bu sözler üzerine, “Hem tarla belki daha geniş olur böyle üç partili, dört partili falan, iyice genişler tarlalar” diye seslendi. AK Partili Kemalettin Yılmaztekin ise “Geri kalan dört partiyi de siz kapatın” yanıtı verdi. CHP’li Emir bu sözler üzerine, “Bu yasayı konuşmamız lazım yoksa bu yasa geçtikten sonra elbette ki herkes kendine göre konum alacak” dedi.

MHP’li Parsak bu sözler üzerine ittifakların avantajları kadar siyaseten dezavantajları da olduğunu belirterek, “bunu üstlenirsiniz, üstlenmezseniz. Nitekim siz de öyle söylüyorsunuz “Müzik nasıl çalarsa biz de öyle dans edeceğiz” diye. Yani müzik böyle çalacak, Meclisimiz bu yönde karar verdiği zaman, siz de ondan sonra o tercihinizi yapacaksınız” dedi. CHP’li Emir bu sözler üzerine, “Biz öyle demedik, yapılabilir dedik” yanıtı verdi.