Duvar Arkası: Saadet'e yaklaşmayan tek parti!

Saadet Partisi'nin görüşme teklifini kabul etmeyen tek parti... MHP yönetiminde yüzde 60 değişim iddiası... HDP'den CHP'yi kıskandıracak grup başkanvekili hamlesi... Emekli vekillerden mevcut vekillere 'implant' uyarısı!

Google Haberlere Abone ol

'SAADET SICAKLIĞI' MHP’Yİ SARMADI!

16 Nisan Anayasa referandumunda 'hayır' tavrıyla dikkat çeken Saadet Partisi 2019 seçimlerinin de kilit partisine dönüştü. İktidar da muhalefet de 'Saadet' peşinde! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kapılarımız sonuna kadar açık” mesajı gönderdiği Saadet Partisi, İYİ Parti’nin de ittifak hayalinin parçası. CHP ile sıcak teması da dikkat çeken Saadet’e en uzak parti ise MHP görünüyor. Bunu söylememizin nedeni haftalardır cevap verilmeyen bir randevu talebi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun yılın başından bu yana elinde Uyum Yasaları ile ilgili görüşlerinin yer aldığı bir kitapçıkla siyasi partileri ziyaretini izliyoruz. Karamollaoğlu geçen 2 ayda AK Parti, CHP, Demokrat Parti, DSP, İYİ Parti, BBP liderlerine bu temelde ziyaretler yaptı. Karamollaoğlu’na şu ana kadar randevu vermeyen tek lider ise MHP lideri Devlet Bahçeli! Talep edilen bu randevu önümüzdeki günlerde verilir mi bilinmez ama kulislerde BBP ile ittifak ihtimaline de soğukluğunu gösteren MHP’nin Saadet Partisi için de, “ittifakta yer alır mı endişesi taşıdığı” yorumu yapılıyor.

MHP YÖNETİMİNDE YÜZDE 60 DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

İl ve ilçe kongrelerini tamamlayan MHP’de büyük kurultay için geri sayım başladı. 18 Mart 2018’de Ankara Spor Salonu’nda, “Milli Duruş, Şühedaya Vefa, Millete Beka” sloganı ile yapılacak Kurultay’a 21 yıldır genel başkanlık koltuğunda oturan Devlet Bahçeli tek aday olarak girecek. MHP Kurultayı’nda genel başkan değişimi söz konusu değil ama 15 kişilik 'çekirdek' kadro olan Başkanlık Divanı’nın da içinden seçildiği 75 kişilik MYK’nın yüzde 60’ının değişmesi bekleniyor. Değişimde il kongreleri için yapılan açıklamada olduğu gibi “FETÖ'nün kirlettiği siyasi atmosferden arınma ve partinin dokusunu temizleme hamlesi”nin etkili olması bekleniyor.

HDP'DEN CHP'Yİ KISKANDIRACAK HAMLE!

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine bu göreve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın getirileceği öğrenildi. Beştaş bu görevi Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile birlikte yürütecek. Böylece Meclis’in 3. büyük partisinin 2 grup başkanvekili de kadın olacak. CHP ve MHP’nin kadın grup başkanvekili yok. AK Parti’nin ise 5 grup başkanvekilinden sadece biri kadın. Bu durumda HDP, 2 grup başkanvekilini de kadın yaparak belki de Meclis tarihinde bir ilke imza atmış olacak. Kadın milletvekili sayısının yüksekliği ile tek başına siyasetteki kadın temsil oranına büyük katkı yapan HDP’nin Meclis grubu için aldığı bu karar diğer partilere ne kadar örnek olur bilinmez ama yasama dönemi başında kadın grup başkanvekili çıkarmak için büyük çaba harcasa başarılı olamayan CHP’li kadın milletvekillerinin dikkatinden kaçmayacağını söyleyebiliriz.

EMEKLİ VEKİLLERDEN 'BİR GÜN SİZ DE YAŞLANACAKSINIZ' TEPKİSİ

Meclis Başkanlık Divanı’nın milletvekillerinin diş implant hakkını 8’den 12’ye çıkarması tartışma konusu oldu. Karara hem AK Parti’den hem de CHP’den tepki geldi. AK Partili Şamil Tayyar, “2/3 vekilin özel sorununa aklınca çözüm üretirken tüm vekilleri tepkilerin odağına yerleştiren bu kararı asla tasvip etmiyorum. Yazıklar olsun” dedi. CHP’li Hüseyin Çamak ise, “Normal vatandaşa ne uygulanıyorsa milletvekiline de o uygulanmalıdır. Bu karar Meclis’in saygınlığına gölge düşürmüştür” eleştirisi getirdi. Mevcut milletvekilleri ile birlikte bu haktan yararlanacak emekli vekiller ise böyle düşünmüyor. Meclis kulislerinde bu açıklamalar için “Tribünlere oynuyorlar” diyen emekli vekiller, “Bir gün siz de yaşlanacaksınız” diyor. Görünen o ki alınan kararın perde arkasında emekli milletvekillerinin talebi bulunuyor...