Adalet Bakanı Gül: Doğru olmayan 10 karar, 100 karar olabilir

Adalet Bakanı Gül, yargının tarafsız ve bağımsız olmadığını söyleyenlere tepki gösterdi. Gül, "Doğru olmayan icabında 10 karar, 100 karar olabilir. Bunları e bir başka merciye itiraz etme imkanı var. Türkiye'de hukuk sistemi var, işliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı'nca düzenlenen 'İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın açılışına katıldı.

Açıklamalarda bulunan Gül, CHP'nin yargının tarafsız ve bağımsız olmadığı yönündeki eleştirileri hatırlatılınca, şunları söyledi:  "Elbette mahkeme kararları eleştirilebilir, mahkeme kararlarına itiraz yolları var. Bu itiraz yolları denenebilir ama kalkıp da bütün hakimleri 'şöyle hakimler, böyle hakimler' diye töhmet altında bırakmak büyük bir haksızlık. Bugün darbe girişiminden beri, darbecileri yargılayan, büyük bir fedakarlık içerisinde gayret eden hakim ve savcılara kimsenin haksızlık yapmasına asla izin veremeyiz."

'BİR BAŞKA MERCİYE İTİRAZ ETME HAKKI VAR' 

"Hakim ve savcılar kararıyla konuşuyor, kararı hatalıysa bu karara karşı itiraz yolları vardır" diyen Bakan Gül, şöyle devam etti: "Elbette ben bir avukat olarak, bakan olarak katılmadığım, eleştirdiğim kararlar var, olur. Bunlar normaldir. Yılda, 10 milyonun üzerinde dosya mahkemelerin, savcıların elinden geçiyor. Doğru olmayan icabında 10 karar, 100 karar olabilir. Bunları elbette bir başka merciye itiraz etme imkanı var. Türkiye'de hukuk sistemi var, işliyor. Bütün hakimleri savcıları, yargılamaları töhmet altında bırakmak büyük bir haksızlık olur. Böyle bir şeye asla müsaade edemeyiz. Çünkü yargı bir grubun, bir kesimin değil, bütün Türk milletinin yargısı. Yargıya bir leke gelirse, elbette bu konuda yargı, adalet duygusu gibi, bu konuda herkesin özenli bir dil kullanması gerekir. Aksi taktirde haksızlık, yargıya bu anlamda bir yargısız infaz doğru değil."

'HSK'YE MÜRACAAT EDERSİNİZ ONLAR DA GEREĞİNİ YAPAR'

Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir. 'Şu şunu yaptı, bu bunu yaptı.' Varsa elinde bir bilgi, belge gidersin savcılığa yazarsın. Kalkıp da genel, 'hakimler şöyle yapıyor, bu mahkemeler bunu yapıyor' diye orada haksızlık yapmak... Varsa yanlış yapan bir hakim, savcı onun da hesabını elbette vermesi lazım. Ama belgenizi, bilginizi savcılığa vereceksiniz, öyle kalkıp konuşmayla olmaz. Belge, bilgi, delille savcılığa müracaat edersiniz, HSK'ye müracat edersiniz, onlar da gereğini yapar. Yapmazlarsa elbette bunun hesabı da sorulur."

ÇİFTLİK BANK AÇIKLAMASI: UMUYORUZ ADALET YERİNİ BULACAKTIR

70 binden fazla kişiden yüzmilyonlarca lira dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan Çiftlik Bank'ın CEO'su Mehmet Aydın'la ilgili bir suruyu da yanıtlayan Gül, şunları söyledi: "Bu konuda hukuken, yargı mercileri ellerinde hangi imkan varsa bu konuda gerekli tedbirler, tutuklamalar, gözaltılar yaptılar ve konunun başsavcılık marifetiyle gerekli titizlikle takibi yapılıyor. Bu kişiyle ilgili kaçtıysa da başka bir şey olduysa da kırmızı bülten kararı çıkmıştır. Nerede olursa olsun, uluslar arası sözleşmeden kaynaklı olarak her türlü hukuki yollara müracaat edilmiştir. Yargı makamları titizce konuyu takip etmektedirler ve umuyoruz adalet yerini bulacaktır. Bizler de konuyu takip ediyoruz ama yargı makamları kendilerine intikal eden konuyla ilgili titizlikle bu yargılamayı yapmaktadırlar." (HABER MERKEZİ)