Meclis'te Doğan Medya kavgası
CHP'li Barış Yarkadaş ve AK Partili Milletvekilleri arasında Doğan Medya Grubu'nun satışına ilişkin tartıma çıktı. AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, CHP'li vekilin Rekabet Kurumu'nu göreve çağırmasını "Otoriterliğin örneği" olarak değerlendirdi.
DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Doğan Medya Grubu'nun Demirören Grubu'na satışının durdurulmasını istedi. Yarkadaş, Rekabet Kurumu'nu göreve çağırdı. AK Partililer ise bu çağrıya tepki gösterdi.
"Basın Özgürlüğü" üzerine verdiği araştırma önergesi üzerine TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP iktidarı 2019 seçimleri öncesi muhalefetin nefes alabileceği ve kendisini ifade edebileceği tüm alanları bloke ediyor ve kapatmaya çalışıyor. Aykırı ve muhalif tek ses bile duyulmasın diye ağır bir sansür uygulanıyor" dedi.
'RTÜK SİTELERE CEZA KESEBİLECEK'
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "İnternet sitelerini RTÜK denetimine tabi tutma" yasasını da eleştiren Yarkadaş, "Netflix, bluTV, puhutv, Twitter, YouTube gibi yayın organları Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun denetimine sokuldu. Artık Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bu mecralara da cezalar uygulayabilecek" diye konuştu. Üzerinde çeşitli internet sitelerinin logolarının bir kafes içine hapsedildiği görüntünün bulunduğu görseli de milletvekillerine gösteren Yarkadaş, "Bunun adı sansür kafesidir. Twitter'ın özgürlükle özdeşleşmiş olan kuşu artık RTÜK'ün kafesinin içine girmiştir" dedi.
Yarkadaş şöyle devam etti; "Dün gece sosyal medyayı da istediğiniz gibi sansüre uğratacak düzenlemelerin adımlarını attınız, bu kanunla özgürlükleri kafese kapattınız. Ama size bu da yetmiyor, interneti kafese kapattığınız gün Aydın Doğan'ın gazete ve televizyonlarını da kendinize yakın olan Demirören Grubuna satın aldırdınız... Ve böylece medyanın yüzde 70'i tek bir kişinin eline, AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Demirören'in eline geçti..."
'SATMASAYDI, SATMASAYDI!'
Yarkadaş'ın bu sözlerine itiraz eden AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz "Satmasaydı, satmasaydı" diye tepki gösterdi. CHP'li vekil ise sözlerini şöyle sürdürdü; "Basında yarattığınız tekelleşme, halkın haber alma ve kamuoyunun özgürce oluşma hakkını ortadan kaldıracaktır. Gazetelerin dağıtım ağı tek bir partinin eline geçmiştir, bu da muhalif yayınların halka ulaşmasını engelleyecektir. Yarattığınız bu medya ortamı yüzünden binlerce gazeteci daha işsiz kalacaktır. Bir cinayet işlediniz beyler, size bu cinayeti iktidarı kaybetme korkunuz işletiyor!"
YARKADAŞ REKABET KURUMU'NU GÖREVE ÇAĞIRDI
AK Partililerin tepki gösterdiği sözlere CHP'li Yarkadaş şu şekilde karşılık verdi; "Bu suçları neden işlediğinizi biliyoruz. Hâkim ve savcıları parti kadrolarından atıyorsunuz. Danıştay Başkanının kızına jet torpil yapıyorsunuz. Hâkimlerin ve savcıların AK Partililerden oluştuğunu kamuoyu bilmesin diye medya organlarını sansüre uğratıyor ve bu organları boğuyorsunuz. Buradan Rekabet Kurumu'na bir çağrıda bulunalım: Rekabet Kurumu, Aydın Doğan'ın elinden zorla alınan ve Demirören Grubuna verdirtilen bu yayın organlarının satışını derhâl durdurmalıdır."
'AVRUPA'DA GAZETECİLER SOKAKTA BAYGIN BULUNUYOR'
Yarkadaş'ın konuşması sonrası söz hakkı isteyen AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, CHP'li vekilin Rekabet Kurumu'nu göreve çağırmasını "Otoriterliğin örneği" diye niteledi. Yarkadaş ise "Ben kurumu görevini yapmaya davet ediyorum" cevabını verdi. İnceöz'den sonra söz alan AK Partili Hasan Turan ise "Türkiye'de gazeteciler özgürdür. Avrupa'da gazeteciler sokaklarda baygın bulunuyor" dedi. Yarkadaş bunun üzerine yeniden söz aldı ve Turan'ın sözlerini eleştirdi.
CHP'li Yarkadaş, AKP İstanbul Milletvekili Hasan Turan'a cevaben "AKP'li yöneticiler hâkim yapılmıyormuş. Sadece benim tespit edebildiğim 116 hâkim ve savcı daha geçen gün atandı. Milletvekili adaylarınız, belediye başkanı adaylarınız şu anda koltuklarına oturdular. Neyle? Kırk saniyelik bir mülakatla. Kim yaptı bu kırk saniyelik mülakatı? Basri Bağcı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı. Beyefendiyi ödüllendirmek için AİHM'e göndermek istediniz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi "Basri Bağcı'nın hukuki birikimi yetersizdir." dedi ve geri gönderdi. Ne yaptınız onun için? Hemen bir ödüllendirme mekanizmasını devreye soktunuz, dediniz ki: "Kırk saniyede yüzlerce AKP'liyi hâkim yaptınız, o hâlde ödülün Yargıtay üyeliğidir." İşte sizin anlayışınız budur. Tek parti döneminde olup bitenleri anlatıp sanki Türkiye'de şu an her şey güllük gülistanlıkmış gibi bir tablo çizmeyin, aslında konuştukça batıyorsunuz." ifadelerini kullandı.
BASRİ BAĞCI: YARGIÇ OLARAK ATANMADIM
Öte yandan, Yargıtay Üyesi Basri Bağcı, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ı arayarak, "AİHM'e çağırıldım ancak yargıç olarak atanmadım. AİHM'e çağrılmadığım bilgisi doğru değil" ifadesini kullandı. Yarkadaş da bu görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.
Adalet Bak. Müsteşar eski Yard. - Yargıtay Üyesi Basri Bağcı aradı. 'AİHM'e mülakat için çağırılmadığım bilgisi doğru değildir, çağırıldım ancak atamadılar' dedi. Cevap hakkına saygı gereği kamuoyu ile paylaşıyorum. Bağcı, hakim adaylarının girdiği mülakattan sorumlu kişiydi.
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) March 22, 2018