Cumhurbaşkanı Erdoğan: Görüş ve beklentilerimizi yazılı bir biçimde ilettik
AB-Türkiye zirvesi sona erdi. Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB ile ilişkilerde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. Görüş ve beklentilerimizi Avrupa Birliği'ne yazılı bir biçimde ilettik" dedi. Tutuklu Yunan askeriyle ilgili bir soru üzerine AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker "Türkiye kurumlarına güveniyoruz" diye yanıt verdi.
DUVAR - Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) zirvesi Bulgaristan'ın Varna kentinden yapıldı. Zirvenin ardından AB Dönem Başkanı ve Bulgaristan Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ortak açıklama yaptı.
Boyko Borisov, mülteciler başta olmak üzere birçok konunun ele alındığı ve komisyonlar arasında görüşmeler yapılacağını söyledi.
'ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRDİK'
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'ye mülteciler konusundaki çalışmaları için teşekkür etti ve "Demokratik standartları geliştirme konusunda çalışmaya devam etmeli" dedi. "Terör, yabancı savaşçılar gibi her konuyu görüştük" diyen Tusk, "Afrin harekatıyla ilgili çekincelerimizi dile getirdik. Burada insani yardımların sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
Tusk, daha tutuklu gazeteciler ve Yunan askeri ile Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili bir soru üzerine "Eğer bu toplantıda kararlara ve tavizler mi ulaştınız demek istiyorsanız, benim cevabım hayırdır. Tüm endişe ve çekincelerimizi gündeme getirdik. Basın özgürlüğüyle, ikili ilişkilerle ilgili, Suriye'deki harekatlarla ilgili endişelerimiz dile getirdik. Bu akşam, Avrupa Birliği'yle Türkiye arasındaki diyaloğun devam ettirilmesine odaklandık ve diyaloğun devam ettirilmesin mutabık kaldık" dedi.
'TÜRKİYE KURUMLARINA GÜVENİYORUZ'
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız. Tutuklu Yunan askerlerine gelince biz Türkiye kurumlarına güveniyoruz ve çözüme ulaştırılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Çipras tutuklu askerler için yardım talep edecek
Tusk'tan sonra konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve AB ile ilişkilerde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. Bir takım tıkanıkların nasıl aşılabileceğini görüşme imkanımız oldu" dedi.
'TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRDİ'
Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirdiğinin söyleyen Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Avrupa Birliği'yle önceki görüşmelerimizde ortak meselelerimizin çözümüne yönelik atılacak adımları tespit etmiş ve karşılıklı taahhütlerde bulunmuştuk. Türkiye'nin başta düzensiz göçle mücadele olmak üzere sorumluklarını fazlasıyla yerine getirdiği herkesin malumudur. Şu an itibariyle sadece Suriye'den 3.5 milyon göçmen ülkemizde. Buna Irak'ı da ilave ettiğimiz zaman bu rakam 4 milyona ulaşmaktadır."
Öte yandan geçen sürede bazı taahhütler olmuştur. Ve bunlardan ilki 3 milyar avroluk bir taahhüttü, bunun 1 milyar 850 bin avrosu, bizim ilgili birimlerimize aktarılmış durumdadır. Temenni ediyorum ki diğer ikinci taksiti olan 3 milyar avronun da ulaştırılması suretiyle atılması gereken adımları atalım."
'VİZE KONUSU SİYASİ MESELE HALİNE GETİRİLMEMELİ'
"Avrupa Birliği mensubu muhataplarımızdan geri dönüş beklediğimiz bir diğer konuysa vatandaşlarımız için sağlanacak vize serbestisidir. Bununla ilgili çalışma kağıdımız Şubat ayı başında Avrupa Birliği Komisyonu'na sunulmuştur. Avrupa Birliği tarafına çalışmalarını bir an önce tamamlanması gerektiğini de söyledik. Avrupa Birliği bu noktada bir an önce adımını atarsa o da bizi rahatlatacaktır. Bu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, vatandaşlarımızın Avrupa Birliği'ne olan güvenini sarsacak bir hal almamalıdır."
'GÜMRÜK BİRLİĞİ'YLE İLGİLİ BEKLENTİMİZİ DİLE GETİRDİK'
"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. Bu tür teknik konuları siyasetin meselesi haline getirmemeliyiz. Her iki tarafın faydasına olan başlıklarda süratle mesafe almalıyız."
"Bizim için son derece önemli bir diğer konu terör meselesidir. Türkiye, halihazırda birçok terör örgütünün hedefinde yer alıyor. Geçen yıl Fırat Kalkanı Harekatı'nda 3 bin DEAŞ'lıyı imha etmiştik. Bu sene de Zeytin Dalı Operasyonu'yla 3 bin 800'e yakın YPG'li teröristi etkisiz hale getirdik. Teröre karşı operasyonlarımız sadece kendimizin ve Suriyelilerin güvenliğine değil Avrupa'nın da güvenliğine katkı sağlamaktadır. Biz artık terörle mücadelede gibi hassas konularda afaki ve haksız eleştiriler değil güçlü destek bekliyoruz.
Türkiye insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere saygılı, demokratik bir hukuk devletidir. Bunu halkımız bütün dünyaya 15 Temmuz gecesi, demokrasi için canları pahasına sokaklara dökülerek göstermiştir."
AB'YE KIBRIS KONUSUNDA 'HAKKANİYET' ÇAĞRISI
"Avrupa Birliği, adil bir tutum takınmadığı müddetçe Kıbrıs meselesinin çözümünde herhangi katısı olamayacaktır. Avrupa Birliği'ne hakkaniyetle hareket etme çağrısında bulunuyoruz. Adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereğidir."
'DİYALOG KANALLARINI AÇIK TUTMAKTAN YANA OLDUK'
"Görüş ve beklentilerimizi Avrupa Birliği tarafına bugün yazılı bir biçimde ilettik. Geçtiğimiz dönemdeki olumsuzluklara rağmen diyalog kanallarını açık tutmaktan yana olduk. Aramızdaki güvenin yeniden tesisi için ilk adımı bugün burada atmış olduğumuzu umuyorum. Ancak bu adımı attık demek yeterli değil, somut olarak atmak gerekiyor.
'AB ÜLKELERİNE SESLENİYORUM'
"Ben Varna'dan Avrupa Birliği ülkelerine seslenmek istiyorum: Gelin ortak coğrafyamız olan Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım. Gelin Suriye, Irak, Filistin-Kudüs, Yemen, Rohingya, Afrika gibi uluslararası konularda işbirliğimizi derinleştirelim. Gelin güçlü, müreffeh ve istikrar abidesi Avrupa'yı hep birlikte inşa edelim." (HABER MERKEZİ)