Gezici: İttifak el değiştirmelere neden olabilir

Gezici Araştırma Şirketi'nin 8 bin 762 kişi ile gerçekleştirdiği anket çalışmasına göre özellikle AK Parti-CHP çekişmesinin yaşandığı illerde muhalefet daha etkili bir dil geliştirmezse Cumhur İttifakı'nın etkisiyle belediyeler el değiştirebilir. İstanbul ve Ankara'daki başkan değişikliklerinin iktidara pozitif bir etkisi ise söz konusu değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezici Araştırma Merkezi Yerel Yönetimler Araştırması’nı açıkladı. 8 bin 762 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen araştırmaya göre yerel seçimlerde seçim ittifakı iktidar-muhalefet yarışı yaşanan bazı illerde belediye başkanlığının el değiştirmesine neden olabilir.

Gezici Araştırma'nın Merkezi Yerel Yönetimler Araştırması’nı değerlendiren Murat Gezici, "İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Hatay, Mersin, Muğla, Aydın, Eskişehir ve Tekirdağ gibi muhalefet - iktidar çekişmesinin seçimlerde yoğun olarak görüldüğü illerde seçim ittifakının iktidar lehine avantaj sağlayacağı görüldü. Halihazırda CHP’nin elinde olan oy farkının yüksek olduğu büyükşehir il ve ilçe belediyesi dışındaki diğer muhalif belediyelerde seçim ittifakıyla el değiştirmeler gözlemlenebilecektir. Muhalefetin bu anlamda seçmeni ikna etmek için daha etkili bir dil geliştirmesi gerekmektedir. Bununla birlikte ittifakın Aydın, Tekirdağ, Adana, Mersin, Hatay, Manisa, Antalya, Balıkesir, Kastamonu, Bartın, Nevşehir, Burdur, Edirne, Giresun, Kırklareli, Yalova gibi milliyetçi oy oranlarının anlamlı sonuçlar verdiği illerde iktidar partisinin Milliyetçi Hareket Partisi'ne destek vermesi halinde bu durum Ak Parti’nin İstanbul, Ankara gibi yerlerde milliyetçi seçmenin desteğini alacağını göstermektedir" dedi.

'İSTANBUL VE ANKARA'DA İKTİDAR LEHİNE DEĞİŞİKLİK YOK'

Gezici, "İstanbul, Ankara gibi ülkenin en önemli iki şehrinde yapılan belediye başkanlıkları ile ilgili değişimler neticesinde seçmen davranışında pozitif yönde iktidar partisi lehine bir değişiklik gözlemlenememiştir. Rutin projelerin dışında günümüz ihtiyaçlarına yönelik projelerin geliştirilememesi hizmet beklentisi yüksek İstanbul ve Ankara seçmeninde negatif etki doğurmuş olup Ak Parti’nin özellikle Refah Partisi geleneği ile beraber 90’lı yıllardan itibaren yerel yönetimlerde göstermiş olduğu başarıyla çelişen bir durumu ortaya koymuştur. Halkın muhalefet belediyeleri ve kayyum atanan belediyelerin hizmetleri konusunda göreli daha yüksek bir memnuniyete sahip olduğu yapılan araştırmada görülmüştür" ifadelerini kullandı.

EN BAŞARILI İLK 5 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN 3'Ü CHP'Lİ

Gezici Araştırma Merkezi tarafından yürütülen belediye başkanlarının performanslarını ölçerek en başarılı belediye başkanlarını belirleyen araştırmada, en başarılı ilk 5 büyükşehir belediyesinden 3'ünün CHP'li olması dikkat çekti. Bu sıralamaya göre en başarılı büyükşehir belediye başkanı 1. sırada yüzde 64.2 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 2. sırada yüzde 61,8 ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu 3. sırada yüzde 59,9 Adana Büyükşehir Bld. Bşk. Hüseyin Sözlü, 4. sırada yüzde 59,2 ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 5. Sırada yüzde 58.9 ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu.

En başarılı ilçe belediye başkanları ise şöyle sıralandı, 1. yüzde 64.4 ile Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 2. yüzde 63,4.1 ile Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 3. yüzde 63,1 ile Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 4. yüzde 62,7 ile Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, 5. yüzde 62,4 ile Sur Belediye Başkanı Bilal Özkan.