Binali Yıldırım: ABD ve Rusya, sokak kabadayıları gibi kavga ediyor

Başbakan Binali Yıldırım, ABD ve Rusya'yı eleştirdi. Yıldırım, "Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Ama sonucu kim ödüyor?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, "21'inci Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konuştu.

"Dünya çok hızlı değişiyor" diyen Yıldırım, "Bu sancılı süreçte küresel ve özellikle bölgesel gerilimler belirsizliği arttırıyor. Ekonomileri olumsuz yönde etkiliyor. Çevre ülkelerde devam eden otorite boşluğu, istikrarsızlık, iç savaş, terör örgütleri bölgenin istikrarına şüphesiz zarar veriyor" dedi.

ABD ve Rusya arasındaki gerilime değinen Yıldırım, şunları söyledi:

"Hepimize ortak sorumluluk düşüyor. Özellikle ellerinde büyük güç bulunan ülkeler, Birleşmiş Milletlerin daimi temsilcileri bugünlerde çok daha büyük sorumluluk altındalar. Yaptıkları ne; tweet'ler atarak birbirlerini tehdit ediyorlar. Kardeşim dünyanın, bölgenin geleceğini sizin karşılıklı atışmanıza, milyonlarca insanın yok olmasına seyirci mi kalacak? Efendim 'Benim daha iyi füzem var.' Yok öbürü diyor 'Benim daha iyi füzem var. Gönder bakalım. Göndermezsen şöyle olur'. Sokak kavgası. Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar.

Ama sonucu kim ödüyor? Bedeli kim ödüyor; garip gureba, sivil insanlar ödüyor. Onun için zaman rekabet zamanı değildir. Zaman bölgedeki yaralı sarma zamanıdır, bir araya gelme, 'Sen daha güçlüsün, ben daha güçlüyüm' kavgasını bir kenara bırakma zamanıdır. El ele vererek gerçekten Suriye'nin de Irak'ın da toprak bütünlüğünü sağlayarak terör örgütleriyle çifte standart yapmadan, terör örgütleri arasında sıralama yapmadan topyekün mücadele zamanıdır. Biz Türkiye olarak bunu yapıyoruz."

'KARARINDA BÜYÜME DEVAM EDECEK'

Ekonomik büyümeyi sürdürülebilir şekilde devam ettireceklerini söyleyen Yıldırım, "Soğutma falan yok, aşırı ısıtma da yok. Kararında büyüme devam edecek. Orta vadedeki hedeflediğimiz büyüme oranını devam ettireceğiz. Enflasyonla mücadele önemli. Dolayısıyla burada dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alınması gereken anlık tedbirler, orta-uzun vadeli tedbirler alıyoruz, almaya devam edeceğiz" dedi.

'FAİZ VE KUR KONUSU KONJONKTÜREL GELİŞMELERLE İLGİLİ'

Döviz kurlarındaki yükselişe de değinen Yıldırım, "Faizler ve kur konusu; bunların konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz, çünkü göstergeler bu durumu doğrulamıyor, göstergelerimiz başka bir şey söylüyor. Bu ayrışma tamamen küresel şartlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisiyle oluyor. Bunun etkileri de sınırlı olacaktır, hem geçici olacak hem de sınırlı olacak. Gereken tedbirler tabii ki alınacak" diye konuştu. (İSTANBUL/DHA)