İklim değişikliğine inanmayan çevre bakanının başı belada

İklim değişikliğine inanmayan Çevre Bakanı Scott Pruitt hakkında önemli iddialar yayılıyor. Peki Trump, Pruitt'a sahip çıkmaya devam edebilecek mi veya kömür lobilerine? Hepsi Yeşil Gündem'de...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Son günlerde ABD'de yeni gündem maddelerinden biri de Çevre Bakanı Scott Pruitt. Scott Pruitt'un başı Çevre Bakanlığı'nın (EPA) eski personel şefi başkan yardımcısı Kevin Chmielewski tarafından dile getirilen iddialar yüzünden dertte.

Kevin Chmielewski, ilk olarak Scott Pruitt'un özel jet kiralayabilmek için EPA'dan ayda 100 bin dolarlık bir ödenek talep etti. Öte yandan, EPA'nın özel jet kullanımı için yıllık ayırdığı bütçe 450 bin dolardı. Buna ek olarak Scott Pruitt Capitol Hill'de ABD'nin ünlü lobicilik şirketi Willliams & Jensen'in yönetim kurulu başkanı J. Steven Hart'tan kiraladığı mülke hiç bir para ödememişti. Üstelik Hart, Pruitt'un kızının dairenin parkelerine zarar verdiğinden de şikayet ediyordu. Etik komisyonu Pruitt'un günde 50 dolara anlaştığı dairenin kirasını neden vermediğini araştırdığında enerji ve çevre ihtilaflarında da faaliyet yürüten Willliams&Jensen'in Pruitt yönetiminden istediği çok sayıda yasal düzenlemeyi çok rahatlıkla çıkarabildiğini fark ettiler.

DEMOKRATLARDAN TRUMP'A MEKTUP

Chmielewski tarafından dile getirilen iddialar arasında EPA'nın bölge temsilcilerin, özellikle kendi seçim bölgesi olan Oklahoma temsilcisi Sam Coleman'a vergi mükelleflerinin cebinden çıkan vergilerle Oklahoma'ya gidebilmek için ve orada uzatılmış hafta sonu tatilleri yapabilmek için bahaneler yaratma talimatı vermekle, daha sık uçuş mili kazanabilmek için devletin anlaşmalı şirketleri arasında bulunmayan Delta Havayolları'yla seyahat etmek gibi ithamlar da yer alıyor. Pruitt'la ilgili yürüttüğü soruşturma sebebiyle aynı zamanda Trump'ın eski seçim kampanya sorumlularından biri olan Kevin Chmielewski'nin görevine tazminatsız bir şekilde son verildi. Halbuki Kevin Chmielewski, EPA'nın bütçe ve harcamalarının denetlenmesine yardımcı olmak için de görevlendirilmişti. Chmielewski'nin iddiaları Kongre ve Senato'da görev yapan 5 Demokrat vekil tarafından Trump'a altı sayfalık bir mektup yazılarak ifşa edildi. Geçtiğimiz günler içinde bu mektuptaki iddialar ABD medyasında da yayıldı.

EPA'YA ÖNCE DAVA AÇTI SONRA BAŞINA GEÇTİ  

Ekoloji aktivistleri uzun zamandır Pruitt'a karşı tepkili. Scott Pruitt henüz daha 2017 yılında insan kaynaklı karbondioksit salımının iklim değişikliğinin sebebi olduğu konusunda ikna olmadığını bu konunun hâlâ incelemeye ve tartışmaya muhtaç olduğunu söyleyerek bilim insanlarının şimşeklerini üstüne çekmişti. Pruitt, zamanında Oklahoma başsavcısıyken EPA'ya defalarca dava açmıştı. ABD Anayasa Mahkemesi,  2007 yılında hava kirliliğine sebep olan sera gazlarına Temiz Hava Yasası çerçevesinde hukuki düzenleme yapılabileceğine dair bir karar açıklamıştı. 2009 yılında da EPA karbondioksitle beraber beş farklı gazın kirliliğe sebebiyet verdiğini ilan etti. Sonradan EPA'nın başına geçen Scott Pruitt, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının hukuk devleti prensiplerine aykırı olduğunu, EPA'nın böyle bir işinin olamayacağını ve bu kararı, o sırada Cumhuriyetçiler'in çoğunluğa sahip olduğu, Kongre tarafından alınması gerektiğini söylüyordu.

Bilim insanlarının şimşeklerini üstüne çekmek demişken Scott Pruitt'un Mart ayı sonlarında EPA'nın karar alırken başvuracağı kullanacağı yeni kurallar hakkında yaptığı açıklamalar New York Times gazetesinde de eleştiri bombardımanına tutuldu. Scott Pruitt bundan sonra EPA'nın kirliliği önlemek ve halk sağlığını korumak için kamusal olmayan bilimsel verilerin yer aldığı araştırma materyallerini kullanmayacağını açıkladı. New York Times yazarları Gina McCarthy ve Janet G. McCabe bu noktada iklim bilimi ve EPA karşıtları tarafından kullanılan "gizli bilim" jargonuna dikkat çekiyorlar ve bu tanımlamanın doğru olmadığına vurgu yapıyorlar. McCarthy ve  McCabe'e göre insanlar üzerinde kimyasalların ve kirliliğin sağlık üzerinde yarattığı etkiyi ortaya çıkan verilerin hakem kuruluşlar tarafından da doğruluğu kanıtlanmış durumda. İşin gizli olan kısmı ise hakları zaten yasalarla koruma altında hasta kayıtlarıyla ilgili. Diğer bir deyişle, hukuki olarak hasta kayıtlarının zaten anonim tutulması gerekiyor.

Peki Donald Trump neden hâlâ Scott Pruitt'a sahip çıkıyor.  Belki de bu sorunun cevabı Trump'ın Batı Virginia'ya yaptığı bir ziyaretten dönerken sarf ettiği şu cümlelerde gizli: "Kömürün ve enerjinin ülkesinden dönüyorum" diyor ve ekliyor "Burada Pruitt'u  çok seviyorlar." Scott Pruitt'un yıllarca kömür lobilerinin sözcülüğünü yapmış olduğu bir sır değil. Hatta en son Demokratların engelleme çabalarına rağmen başka bir namlı kömür lobicisi olan Andrew Wheeler da Pruitt'un yardımcısı olarak seçildi.  Zira Trump'ın seçin vaatlerinden biri de ABD'de kömür üretimini arttırmak vardı. Buraya kadar olan kısmı çevre aktivistleri için kötü haber. Çevre aktivistleri için iyi  olan haber ise ülkede kömür üretiminde bir yıl içinde sadece yüzde 3,6 oranında artış yaşandı ve kömür santralleri kapanmaya devam ediyor. Buna ek olarak ABD Federal Enerji Düzenleme Komisyonu Enerji Bakanlığı'nın kömür santrallerine yönelik yeni teşvik paketini reddetti. Şimdi gündemde iki soru var: Birincisi Trump yönetimi bütün dünyanın vazgeçmeye başladığı kömürde ısrar etmeye devam edebilecek mi? Aynı şekilde, başkan Trump hakkında bu kadar fazla iddia bulunan Pruitt'a sahip çıkmaya devam edebilecek mi?

Kaynaklar:

https://www.scientificamerican.com/article/epa-chief-pruitt-refuses-to-link-co2-and-global-warming/#

https://www.cnbc.com/2018/04/12/epa-whistleblower-details-allegations-against-scott-pruitt.html

http://www.tulsaworld.com/photovideo/slideshows/see-the-highlights-of-allegations-plaguing-scott-pruitt/collection_55d82f24-3f50-11e8-89a6-2fbb12f2031a.html#1

Scott Pruitt’s Attack on Science Would Paralyze the E.P.A

https://www.rollcall.com/news/politics/former-coal-lobbyist-confirmed-epa

https://newrepublic.com/article/147851/trump-scott-pruitts-back

https://www.cnbc.com/2018/01/22/trump-pledged-to-revive-coal-industry-little-has-changed-in-a-year.html