İttifakta sandalye hesabı
Ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaramayan muhalefet partileri bu kez Meclis seçimlerinde ittifak arıyor. Masada 2 formül var. Parti mutfaklarında il il hangi ittifakın kime ne kadar sandalye getireceğinin hesabı yapılıyor. İttifak kararında gözler 30 Nisan Pazartesi gününe çevrili.
ANKARA - Muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde “çatı aday” arayışı sonuçsuz kaldı. Parlamento seçimleri için görüşmeler sürerken partiler 2 ayrı ittifak formülü üzerinden sandalye hesabı yapıyor. Kararın pazartesi günü netleşmesi bekleniyor.
ORTAK ADAYDA İTİRAZ İSME DEĞİL
Erken seçim kararının ardından muhalefet partileri arasında ittifak ve ortak aday için başlatılan görüşme trafiği 8 gün sürdü. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geri adım atmaması nedeniyle rafa kalkan ortak aday önerisiyle ilgili İYİ Parti yöneticilerinden aldığımız değerlendirme şöyle oldu: “Ortak aday arayışına karşı çıkışımız isimlerle ilgili değildi. Meral Akşener dahi ortak aday olsa bu tabloda istenen başarı maksimizasyonu sağlanamıyordu. Çünkü “çatı aday” bunu getirmiyor. Doğru olan tüm partilerin kendi adayıyla çıkması. Yaptığımız matematiksel hesaplar, araştırmalara dayanarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde her parti kendi adayını çıkarırsa “Cumhur ittifakı” adayının oyunun yüzde 40 ve altına ineceğini gösteriyor. Bu nedenle seçime ayrı adaylarla girmek en doğrusu.”
MASADA 2 FORMÜL VAR
Ortak cumhurbaşkanı adayı teklifi karşılık bulmadı ama partiler parlamento seçimlerinde ittifak için görüşmeleri sürdürüyor. Milletvekili seçimlerinde ittifak için yapılan görüşmelerde masada 2 formül var. Birincisi CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin içinde olduğu formül. İkincisi ise İYİ Parti’nin uzun zamandır gündemde tuttuğu İYİ Parti ve Saadet Partisi ittifakı. Demokrat Parti’nin İYİ Parti listelerinden seçime girme kararı bilindiği için bu ittifak formülleri içinde ayrıca yer almıyor.
SAADETLİ İTTİFAKTA DAHA ÇOK KAR HESABI!
Akşener, milletvekili seçimindeki ittifak tartışmaları için “Biz her tür seçeneğin içinde mutlaka Saadet Partisi’ni ararız. Bunun dışındaki formüller bizim için geçersiz olur” demişti. İYİ Parti yöneticilerine göre bu değerlendirmenin arkasında da matematiksel hesaplar yatıyor. Verilen bir örneğe göre Saadet Partisi-CHP ittifakı 1 puan artış getirirken Saadet Partisi-İYİ Parti ittifakı 6 puan artış getiriyor. CHP yöneticileri ise İYİ Parti'nin "CHP'siz ittifak" seçeneğini öne çıkarırken "CHP'den İYİ Parti'ye oy akışı olabilir" hesabı yapıldığı görüşünde.
Edinilen bilgiye göre ittifakta adı geçen 3 parti de bu konuyla ilgili çalışma için ekipler kurdu. Söz konusu çalışma ekipleri il il D’Hondt sistemi, artık oylar gibi teknik hesaplar üzerinden “Hangi ittifak daha olumlu sonuç getirir” hesabı yapıyor. Hazırlanan simülasyonlar sonrası bir karara varılacak. Bu çalışmanın 30 Nisan Pazartesi günü tamamlanması bekleniyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) takvimine göre milletvekili seçiminde ittifak yapacak siyasi partilerin bu kararını genel başkanlarının imza koyduğu protokol ile 6 Mayıs’ta YSK’ya sunması gerekiyor. Bu durumda muhalefetin ittifakla ilgili kararı gelecek hafta netleşmiş olacak.