İnce sahnede: O aslında 'Gel İnce'ydi!

Muharrem İnce seçim sahnesine keyifli çıktı: Zamanı gelince güzel olacak dedim. Aslında o ‘Gel İnce’ idi… İşte CHP'nin cumhurbaşkanı adayıyla ilgili ilk izlenimler...

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik [email protected]

Nergis Demirkaya [email protected]

ANKARA - Erken seçim 18 Nisan’da ilan edildi ve CHP “çatı aday”ı tartışmaya başladı. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in adaylıkta ısrar etmesiyle Abdullah Gül’ün çatı adaylığı planı suya düştü. CHP’de aday tartışmaları iki hafta sürdü. En fazla üzerinde durulan konu CHP ile İYİ Parti tabanları arasındaki oy geçişkenliğiydi. Hem parti içi yoklama hem de anketler yapıldı. İpi göğüsleyen Muharrem İnce oldu ve CHP yönetimi parti tabanının ortaklaştığı İnce’yi aday göstermeye karar verdi. Parti kulislerinde karar, “CHP, öz evladını seçerek doğru olanı yaptı” diye yorumlandı.

İnce kapalı grup toplantısına gitmeden önce twitter hesabından “biz hazırız” notuyla ailesi ile fotoğrafını paylaştı.

Muharrem İnce önce CHP milletvekillerine, Türkiye Barolar Birliği Konukevi’ndeki kapalı grup toplantısında takdim edildi.

Ardından konukevinin hemen yanı başında bulunan Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na geçti. Geçerken keyifli olduğu yüzünden okunan İnce gazetecilerin sorularına da esprili yanıtlar verdi: “Zamanı gelince güzel olacak dedim. Aslında o ‘Gel İnce’ idi”… Kalabalığın içinden birinin, sarayda mı oturacaksınız, Çankaya Köşkü’nde mi sorusuna, İnce’nin “Biz köylü çocuğuyuz, saray bizi bozar” yanıtı alkışlandı.

Hem İnce’nin yanıtlarında hem de dünden bu yana sosyal medyadaki paylaşımlarda “bizden biri” vurgusu göze çarpıyordu. İnce’nin sosyal medyada en fazla paylaşılan görüntüsü köylü kadınlarla karşılıklı oynadığı karelerdi.

İnce’nin adaylığının açıklandığı saatlerde Twitter’in en çok konuşulan beş gündem maddesinden 3’ü, #İNCEdenDemokrasiGelecek, #Muharremİnce ve tanıtım toplantısının sloganı #TürkiyemKazanacak oldu.

Muharrem İnce Twitter'da gündem oldu.

Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda, “Türkiyem Kazanacak” ve “Bu Ulusa ve Ülkeye Hizmet Görevi” pankartları asılmıştı. Sık sık İzmir Marşı çalındı, “Halkın Umudu Kılıçdaroğlu” sloganı atıldı. Muharrem İnce salona, “Türkiye’ye Güvence Muharrem İnce” sloganlarıyla girdi. “İnce Başkan” sloganları da atıldı.

'KILIÇDAROĞLU, RAKİBİNİ ADAY GÖSTEREREK OLGUNLUK GÖSTERDİ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından önce Adalet Yürüyüşü’nü hatırlatan kısa bir video izlendi. CHP'den İYİ Parti'ye geçen Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun Adalet Yürüyüşü için sözlerini yazıp söylediği “Geliyoruz zincirleri kıra kıra” marşı çalındı. Kürsüye İzmir Marşı ile çıkan Kılıçdaroğlu, “24 Haziran’da sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin dağlarında çiçekler açacak” diyerek söze başladı, sıfır baraj vurgusu yaptı, tüm seçmeni sandığa çağırdı. Kılıçdaroğlu, konuşmasını tamamladıktan sonra Muharrem İnce’yi gülümseyerek “Muharrem İnce, gel bakalım buraya” diyerek kürsüye çağırdı.

Kılıçdaroğlu’nun, son kurultayda kendisine genel başkanlık yarışında rakip olan İnce’yi cumhurbaşkanlığına aday göstermesini diğer partilerden ilk takdir eden MHP eski Milletvekili Sinan Oğan oldu. Oğan’ın Twitter hesabından yaptığı, “Kendisine parti içi mücadele rakip olduğu halde Muharrem İnce’yi ‘hain’ ilan etmeyip ve yine büyük bir olgunluk göstererek Cumhurbaşkanı adayı gösteren Kılıçdaroğlu’nu tebrik ediyorum. Memlekete demokrasi gelecekse bu önce partilere gelerek olur” paylaşımı rekor beğeni aldı.

BUGÜN DOĞUM GÜNÜYDÜ

Muharrem İnce, “Bugün benim doğum günüm sevapları ile günahları ile 54 yılı geride bıraktım. Hayatımın bundan sonra milletine adayan ve çocuklarımızın geleceğinden başka bir şey düşünmeyen, tarafsız bir aday olacağım” dedi. Hem Genel Başkanın hem de MYK üyelerinin yüzü gülüyordu. İnce’yi sık sık salondakilerle birlikte alkışladılar. İnce, yaklaşık bir saat irticalen ve prompter adı verilen cam ekran kullanmadan konuştu. Konuşması sık sık sloganlarla kesildi. Kendisinin de şiir kitapları bulunan Muharrem ince 'Diyarbakırlı Kürt' Ahmed Arif vurgusuyla Arif’in 'Hasretinden Prangalar Eskittim' şiirinin dizelerini okudu.

Kılıçdaroğlu’nun İnce’nin parti rozetini çıkararak yerine Türk Bayrağı rozeti takması da salondan alkış aldı. Seçim çalışmalarına Yalova’da yapacağı mitingle başlayacağını söyleyen Muharrem İnce konuşmasını, Hacı Bayram Camii ve cuma namazı demeden “Birazdan bir yere gideceğiz. Daha sonra 1’inci Meclis’in önüne gideceğiz, herkesi oraya bekliyoruz” sözleriyle tamamladı.

Muharrem İnce CHP Yalova milletvekili olarak girdiği Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonundan, “Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce” anonsuyla uğurlandı.

.

Aday tanıtım toplantısı çıkışında parti yöneticileri, milletvekilleri ve partililerin yüzü gülüyordu. Muharrem İnce’ye çok yakın bir milletvekiline, “İnce mayası tuttu galiba” diye seslendik. Milletvekili, İnce’nin adaylığından her ne kadar memnun olsa da “Burası için çok iyi oldu ama önemli olan dışarısı” dedi. Milletvekilinin işaret ettiği gibi görünen o ki CHP için yüzde 25 garanti ama yüzde 25+1 daha gerekiyor.

Salonda sadece Mustafa Kemal Atatürk ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafları vardı. Ancak İnce hazırlık yapmıştı. Çıkışta üzerinde cumhurbaşkanlığı forsu ile “Türkiye’ye Güvence Muharrem İnce” sloganlı bez afişlerle donatılmış kamyonlar ve “Muharrem İnce” plakalı “Türkiye’ye Güvence Muharrem İnce” sloganı giydirilmiş otobüslerle gövde gösterisi yaptı.

İNCE’NİN AVANTAJLARI

-Seçimde hem Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun hem de cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin iki koldan miting yapacak olması CHP’nin avantajlarından biri olarak görülüyor.

-İnce’nin HDP milletvekillerinin hapse atılmasının önünü açan dokunulmazlıkların kaldırılması oylamasında hayır oyu kullanması da özellikle Kürt seçmen nezdinde artı olarak yorumlanıyor.

-Hitabet yeteneği, hazırcevaplığı ve şiire hâkimiyeti Erdoğan karşısında İnce’ye puan kazandıracak gibi görünüyor.

-AK Parti iktidarı boyunca mağdur olduğunu düşünen kadın seçmenin İnce ve Akşener’e özel ilgi göstereceği yorumu yapılıyor.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını ilan etmesiyle 24 Haziran’da yapılacak seçimle ilgili aday belirsizliği ortadan kalktı. Gelecek hafta başıyla birlikte meydanlara inilecek ve adayların meydan performansı sonucu belirleyecek.

Etiketler CHP Muharrem İnce aday