HDP standında halay ve müziğe yasak!

Partiler seçim için sokağa çıkmaya başladı. HDP'nin Kadıköy'de kurduğu seçim standındayız. Demirtaş'ın serbest bırakılması için İYİ Parti'liler, CHP'liler imza atarken, standa polisin koyduğu yasaklar da var! İşte HDP'nin Kadıköy'deki seçim standında 1 günde yaşananlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  HDP, İstanbul'daki seçim çalışmalarına başladı. Kadıköy rıhtımda kurulan standın girişinde Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Demirtaş’ın fotoğrafı ve ‘Demirtaş’a özgürlük istiyoruz tamam mı sen de imzala’ yazılı bir pankart var. Demirtaş’ın fotoğrafını görenler standa gelip imza atarak destek veriyor. İmza atanların arasında sadece HDP’liler yok.

İYİ Parti ve CHP’li olduklarını söyleyen birçok kişi de Demirtaş’ın serbest bırakılması için imza atanlar arasında. İmza attıktan sonra İYİ Partili olduğunu söyleyen bir seçmen şunları anlatıyor: “Demirtaş’ın serbest bırakılması için parti gözetmeksizin herkesin kenetlenmesi gerekiyor. Bizim cumhurbaşkanı adaylarımız meydanlarda miting yapabiliyor. Demirtaş’ın da aynı şekilde mitinglerini yapabilmesi için cezaevinden serbest bırakılması gerekiyor. Bizler bu ülkenin insanlarıyız. Hiç kimsenin gidebilecek başka yeri yok.”

Stantta bulunan görevliye kaç imza atıldığını sorduğumda en az 3 bin ilâ 4 bin imza atıldığını söylüyor.

'ELİNDEKİ BIÇAKLA STANTTAKİ FOTOĞRAFLARI YIRTMAK İSTEDİ'

Stantta bazı yasaklar da var! Halay çekmek, şarkı çalmak yasak! Burada toplanan insanlar imzalarını atıp stanttakilere ‘başarılar’ diledikten sonra ayrılıyor. Bir görevli bazen provokasyonlara da maruz kaldıklarını anlatıyor: “Önceki gün engelli bir vatandaş elinde bıçakla stanttaki bulunan fotoğrafları yırtmak istedi. Hakaret etti. Ama biz sağ duyulu davrandık. Böyle şeylerin olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.”

HDP Kadıköy İlçe Yöneticisi Nihat Demir, kendilerini tehdit edenlerin de olduğunu söylerken şunları anlatıyor: “Demirtaş’ın serbest bırakılması için kampanyamızı imzalayanlar genelde isyan ediyorlar. Bu kadar adaletsiz bir seçimi istemediklerini söylüyorlar. İnsanlar meydanda Demirtaş’ı görmek istiyorlar.  Stant açtığımızda birileri polisleri buraya getiriyor. Bizi burada tehdit edenler de oluyor. İnsan onurunu kırmaya çalışıyorlar. Polisten güç alanlar bize daha sert davranmaya çalışıyorlar.”

'SADECE KÜRTLER DEĞİL HERKES BURADA BİR AİLE OLUYOR'

Yasaklara tepki gösteren Demir, şöyle diyor: “Halkın gerçekleri haykırmasından korkuyorlar ve halkı bizden soğutmak istiyorlar. Ama halk her şeye rağmen burayı miting alanına dönüştürüyor. Sadece Kürtler değil herkes burada bir aile oluyor. Müzik yasak, halay yasak… Biz her şeye rağmen özgür bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Ama özgür bir şekilde seçim çalışmalarını yapamıyoruz. Onlar ne yaparsa yapsın biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sokaklarda meydanlarda her zaman halkımızın içinde olacağız. Bütün siyasetçiler de, kurumlar da bunu bilmeli Kürt halkı özgürleşmediği müddetçe emekte sömürülecek.”