Erdoğan: Meclis'i kanun çıkaracak tek merci yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran'dan sonra hayata geçirilecek yeni sistemi anlatırken "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yönetim mimarlığı kısmında da çalışmalarımız yürüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile Meclis'i kanun çıkarma konusunda tek merci yapıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen iftarda konuştu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için ''yönetim sistemleri arayışlarının zirvesidir'' diyen Erdoğan ''Tek Parti dönemini zaten demokratik dönem olarak göremeyiz, milletimizin hür iradesi yoktu'' ifadesini kullandı.

Erdoğan ''15 Temmuz darbe girişimi gibi bir büyük felaketle de yüzleştik. Darbeci sistemin fırsat bulduğunda hortlayabileceğini gördük. 16 Nisan halk oylamasını yaşadık, ardından 24 Haziran erken seçim geldi'' ideye konuştu.

'MECLİS'İ KANUN ÇIKARMA KONUSUNDA TEK MERCİ YAPIYORUZ'

"Türkiye'nin elde ettiği tüm kazanımlar istikrar döneminde elde edilmiştir. İstikrar döneminde dahi sistemin nasıl tıkanabileceğini gösterdi'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yönetim mimarlığı kısmında da çalışmalarımız yürüyor, dersimizi iyi çalışıyoruz. Demokrasinin özünde güçler ayrılığı vardır. Meclis kanunları çıkaracak ve denetim görevini yapacak, hükümet bu kanunlara göre ülkeyi yönetecek. 24 Haziran'da sona erecek mevcut sistemde gerçekten işler böyle mi yürütülüyordu? Çoğunluğa sahip olmayan hükümetin kurulması hadi kuruldu çalışması mümkün değildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile Meclis'i kanun çıkarma konusunda tek merci yapıyoruz. Tek kanun çıkarma yetkisi meclisindir. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanı yasama organı ile sınırını korumak zorundadır. Hepinizin çok iyi bildiği bu işleyişi burada tekrar ederek Türkiye'nin güçler ayrılığına biraz daha yaklaşacağını belirtmek istiyorum.''

'YARGIMIZI YÜKSELTMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR''

Erdoğan ''Gelin Türkiye'yi 2023 hedeflerine hep birlikte ulaştıralım. Bunun için biz 24 Haziran seçimlerinde milletimize güçlü meclis, güçlü hükümet, güçlü Türkiye sözü veriyoruz. Ölsek de buradayız diyerek darbecilere direnen ve milletin yanında saf tutan yargımızı yükseltmek hepimizin boynunun borcudur'' dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Erdoğan meclis kanun