Sandık taşıma gerekçesi 90'lardaki olaylar

Yüksek Seçim Kurulu'nun, bölge illerinde 144 bin seçmeni ilgilendiren sandık taşıma kararları için 1990'lı yıllardaki olaylara atıf yapıldığı ortaya çıktı. Sandıkların ise HDP'nin çok yüksek oy aldığı yerlerden, AK Parti'nin hakimiyetinin olduğu noktalara taşındığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 24 Haziran'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandık taşıma ve birleştirme kararıyla gidiyor. 19 ilin valileri, 25 yıl öncesinin olaylarını gerekçe göstererek sandıkların taşınmasını istedi. 144 bin seçmeni ilgilendiren karar 3 üyenin itirazına rağmen kabul edildi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre YSK’ye yapılan bir talepte, "Siirt’te bulunan Kocaçavuş köyünde 21 Mayıs 1995’de adam kaçırma, 10 Ağustos 1997’de silahlı çatışma, 22 Eylül 1997’de meydana gelen silahlı çatışmada 1 güvenlik görevlisinin şehit olduğu" belirtilerek, “Sandık bölgesine ve yol güzergahlarına bölücü terör örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcı döşenebileceği, saldırı ve sabotaj tartı eylemler yapılabileceği gerekçesi ile seçim güvenliğinin sağlanması açısından sandık birleştirmesinin yapılmasının uygun olacaktır” denildi. YSK söz konusu sandık birleştirme talebini onayladı.

Siirt'teki sandık taşıma başvurusunda ise 1993 yılında yaşanan saldırı gerekçe gösterildi.

'AK PARTİLİ KÖYLERE TAŞINDI'

HDP kaynakları, partiye yüksek oranda oy çıkan pek çok köyün ise AK Partiye’ye yüksek oy çıkan köylere taşındığı değerlendirmesini yaptı. Buna göre 252 seçmeni bulunan HDP’nin yüzde 94 oranında oy aldığı Muş’a bağlı Suluca köyündeki seçmenler, AKP’nin yüzde 75 oranında oy aldığı Muş’a bağlı Arpayazı köyüne taşındı.