CHP'lilerle MHP'lilerin aynı fikirde olduğu ilçe: Avcılar!

Avcılar, İstanbul'da iktidar partisi ve muhalefet partisinin oylarının birbirine yakın olduğu ilçe. Partilerin seçim çalışmalarını izlemek için Avcılar'da kurulan çadırlardayız. Seçim meydanında çalışan bütün partilerle 24 Haziran'ı ne kadar oy beklediklerini, belediyenin hizmetlerinden memnun olup olmadıklarını konuştuk...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 24 Haziran seçimine sayılı günler kalırken İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden biri Avcılar'dayız... CHP, HDP, MHP ve Saadet Partisi stantları kurulmuşken İYİ Parti de standını açmaya başlıyor. Metrobüsten indiğimizde hemen karşımıza çıkan AK Parti'nin standında henüz kimse yok. Görüştüğümüz SAADET'çiler, Avcılar'da AK Parti'den ciddi derecede rahatsız olan bir seçmen kitlesi bulunduğunu ve bunların kendilerine oy vereceklerini iddia ediyor. HDP standında Kürt illerindeki sandık taşıma kararları tartışılıyor. Görüştüğümüz CHP'lilerle MHP'liler ise bir konuda aynı fikirde: İlçe belediyesi CHP'li olduğu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi partizanlık yapıyor ve Avcılar'a hizmet gelmiyor!

AVCILAR ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NE DEDİ?

Avcılar'da seçim sohbetlerine geçmeden önce partilerin önceki seçimlerde aldıkları oy oranlarına bakalım: Seçmen sayısının 300 binden fazla olduğu ilçede 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri'nde AK Parti yüzde 40,4 CHP yüzde 38,8 HDP yüzde 10, MHP yüzde 9,0 Saadet Partisi yüzde 0,5 oy almıştı. 2016 16 Nisan'da yapılan Anayasa referandumunda ise Avcılar'da yüzde 41,02 evet, yüzde 58,98 hayır oy çıkmıştı.

Bakırköy'de seçim meydanı: Erdoğan olmasa kimseye oy vermemBakırköy'de seçim meydanı: Erdoğan olmasa kimseye oy vermem

'SEÇİMİ İSTEYEN PARTİLER BİLE SEÇİME HAZIR DEĞİL'

Avcılar'da partiler seçim çalışmalarını 'Havuz Meydanı' olarak bilinen alanda sürdürüyor. İlk olarak gittiğimiz CHP standında bizi CHP Avcılar ilçe Başkan Yardımcısı Hasan Şeker karşılıyor. Seçimle ilgili çalışmalarını sorduğumuz Şeker, "Bu seçim baskın bir seçim tüm partiler neredeyse hazırlıksız yakalandı" diyor.

Peki 'Avcılar CHP teşkilatı seçime hazır mı?' sorusuna Şeker şöyle yanıt veriyor: "Seçimi isteyen partiler bile seçime hazırlıklı değil. Sahada en hazır partilerden birisiyiz. Diğer partiler bizim gibi hazırlıklı değil. Sahada bunu görüyoruz. İnsanlar özellikle Muharrem İnce'ye çok güzel karşılıklar veriyor. Biz sandıkta büyük bir sürprizle karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Çünkü bizi ziyaret edenler değişimin şart olduğunu ve Türkiye'nin normalleşmesi gerektiğini söylüyorlar. Biz, Avcılar'da genel seçimlerde, yerel seçimlerden almış aldığımız oyun altında oy alıyoruz. Bu seçimde yerel seçimlerle paralel bir oy alacağımızı düşünüyorum. Bu performansı şimdiden görüyoruz. Muhtemelen ikinci turda cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce olacak. Bizler Avcılar'da bu seçimde yüzde 58 oy alacağız."

.

'BİZE PARTİZANCA YAKLAŞTIKLARININ FARKINDALAR...'

Avcılar Belediyesi'ni yıllardır CHP yönetiyor. Verdikleri hizmetten halkın memnun olduğunu belirten Şeker'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne itirazı var: "Burada yaşayan insanlar bize uygulanan partizan politikaları artık görüyorlar. 19 yıldır burada iktidarız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bize yapılan neredeyse hiçbir proje yok. İnsanlar İBB'nin hizmetlerimizi engellediklerini görüyor. Bizim burada bir gelirimiz yok. Belediyemizin çok eskiden kaynaklı problemleri var. O problemler hâlâ çözülme noktasında. Verebileceğimiz hizmetleri veriyoruz. ANAP döneminde burada neredeyse yeşil alan yoktu. Bizim spor tesislerine ihtiyacımız var. Bunların farkındayız. Ortaya koyacağımız projeler var bunlar da olacak."

Üsküdar'da seçim sohbeti: 'Atı alan' geçecek mi?Üsküdar'da seçim sohbeti: 'Atı alan' geçecek mi?

'HİÇBİR SEÇİM BUNUN GİBİ DEĞİLDİ'

CHP standından ayrıldıktan sonra meydanda İYİ Parti standını arıyoruz. Standı kurmak için çalışmalara başlayan Avcılar İYİ Parti İlçe Teşkilatı yoğun çaba sarf ediyor. Avcılar İYİ Parti Teşkilat Başkanı Namık Şeker, Avcılar seçmeninin kendilerine nasıl baktıklarını şöyle anlatıyor:

"Avcılar'da yeni bir parti olmamıza rağmen insanlar kendiliğinden gelip partimize üye oluyor. İnsanlar çok heyecanlı. Yeni bir parti olmamıza rağmen büyük bir teveccüh var. Birçok seçim gördüm. Ama hiçbir seçim bunun gibi değildi. Şu an olağanüstü bir durum var ve baskın seçimden dolayı da bir seçim havası yok. Bu tarih de dar olduğu için seçim havası yaşanamıyor. İYİ Parti olarak 7 aydır sahadayız. Biz kurulduğumuzdan beri saha çalışması yapıyoruz. Biz hazırız. Cumhur ittifakı zoraki bir ittifak. Küçük ortağı MHP bir emrivaki yaptı ve seçime gidildi. Bu ittifakın özellikle MHP tabanı tarafından da hoş karşılanmadığını görüyoruz. Avcılar'da en az yüzde 25 oranında oy bekliyoruz."

.

'BİZ BUGÜN DEĞERLİYİZ AMA YARIN...'

Şeker'le sohbetimizin ardından siyaset konuştuğumuzu duyan biri "İsmimi yazmasan ben de birkaç kelam etmek istiyorum" diyor: "Kim gelirse gelsin bize bir faydası olmayacak. Tayyip 16 senedir var da ne faydası oldu. Yeni gelenler de aynısını yapacak. Dövize kafa tutuyor, kavga ediyor resmen. Bu olacak iş değil. Muharrem İnce de ilk 3 yıl iyi götürür sonrası belli zaten. Diğer cumhurbaşkanı adaylarının zaten seçilme ihtimali yok. Yani kim gelirse gelsin yine aynısı olacak. Biz seçmenler bugün değerliyiz yarın seçim bittikten sonra kimse bizi düşünmeyecek bile."

'BUNLAR ANLAŞILMAYAN ŞEYLER'

HDP standında giriyoruz. Stant sorumlusu Mehmet Karaman ilk önce Kürt seçmenin yoğun yaşadığı bölgelerde yapılacak sandık taşımayla ilgili konuşuyor: "Eşit şartlarda seçime giremiyoruz. Cumhurbaşkanı adayımız içeride. Medya bize ambargo uyguluyor. Fox Tv'ye çıkan eş başkanlarımıza sorulan soruları gördük. AK Parti 'terör sorunu yok' diyerek bir açıklama yapıyor. O zaman neden sandıkları taşıyorlar?

Bunlar anlaşılmayan şeyler... Bugün sandık taşıma olayı, sandık güvenliği meselesi sadece bizim sorunumuz değil. Bu mesele Türkiye meselesi. Sandıkları taşısalar da insanlar oy kullanacak. Biz de bunun telafisini İstanbul'da yapacağız. HDP, Avcılar'da yüzde 15 oy alır cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş da burada en az yüzde 20 oy alacak. Onlar ne yaparlarsa yapsın yüzde 50+1'i bulamayacaklar."

.

'İNSANLAR ARTIK BUNALDI...'

Saadet Partisi'nin çadırında görevli 3 kadın yoldan geçenlere bildiri dağıtıyor. Avcılar, Saadet Partisi Kadın Kolları Başkanı Azize Duman'a insanların kendilerine nasıl tepki verdiğini soruyoruz. Duman destekte bulunan insanlar olduğu kadar kendilerini eleştirenlerin de olduğunu söylüyor:

"Bize çok iyi yaklaşan insanlar var. Ama neredeyse her gün birkaç kişiden 'yazıklar olsun Erbakan hocanın kemiklerini sızlattınız' diyor. Temel başkanımıza çok büyük bir teveccüh var. Saadet Partisi, Avcılar için olmazsa olmaz. Bugün Saadet Partisi olmasaydı ittifaklar da olmazdı diye düşünüyorum. İnsanlar artık bunaldı, insanlar sıkıldı. Eğer son anda bir şey olmazsa biz galip geleceğiz. Son anı bekliyoruz. Temel Bey İstanbul'da en az yüzde 15 oy alır diye düşünüyorum. Avcılar'da da en az yüzde 17 oy alacağız."

.

'İBB PARTİCİLİK YAPIYOR'

Son olarak MHP çadırındayız... MHP Avcılar İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan'a, CHP'li Avcılar Belediyesi'nin hizmetlerinden memnun olup olmadıklarını, Avcılar seçmeninin belediyeden dolayı kendilerine oy verip vermeyeceğini soruyoruz:

"Doğruyu konuşmak gerekiyor. Hizmetlerin yetersiz olması, işçilerin maaşlarını alamaması, projelerin yarım kalmasından dolayı insanlar mutlu değil. Şu an Avcılar'da en kötü belediye döneminin yaşandığını söyleyebiliriz. Fakat burada İBB'nin de suçu var. Burada bir spor tesisimiz vardı bunu İspark'a dönüştürdüler. İBB'nin yanlışları var. Bu yanlışlar da bizi olumsuz etkiliyor. Avcılar bugün çok gözde bir yer. Büyükşehir particilik yaptığı için buradaki CHP'den dolayı hizmet yapmıyor. Allah'ın izniyle hepsinden kurtulacağız. Siyaset bir hizmet yarışı. Cumhur ittifakı yüzde 54-58 arası ilk turda işi bitirecek. Bunlardan da kurtulacağız."

.

Aslan son olarak Avcılar'da MHP'den ayrılan büyük bir seçmen kitlesinin MHP'ye geri döndüğünü söylüyor. 'MHP'den ayrılan seçmen neden geri döndü?' sorusuna Aslan'ın yanıtı şöyle: "Millet ittifakı olduktan sonra bizden gidenler bize geri döndü. Çünkü bizi ülkenin teminatı olarak görüyorlar. Ak Partili ve ülkücüyüm deyip geri gidenlerin geri döndüklerini gördüm. Meclis'teki 15 Temmuz'la ilgili duruşumuzu beğendikleri için bize geri döndüler."