‘Anadolu Kaplanları’ seçimden ne bekliyor?
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci çok acil talepleri olduğunu belirtiyor. Keçeci bu talepleri dört maddeyle sıralıyor.
DUVAR - Denizli, Anadolu merkezli olup uluslararası pazarlarla çalışan büyük şirketleri tarif eden ‘Anadolu Kaplanları’nın Kayseri, Konya ve Gaziantep’le birlikte önde gelen şehirlerinden. Kentteki sanayicilerin seçim sonrasına dair hükümetten ciddi beklenletileri var.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci’ye göre Denizli, Cumhuriyet tarihi boyunca fazla devlet yatırımı görmemiş olmasına rağmen, ekonomide çok başarılı olmuş, ihracatta ülkenin sekizinci sırasına yerleşmiş bir kent olarak ‘Anadolu Kaplanları’ kavramını en fazla hak eden yer.
Keçeci, oda başkanı olarak tarafsız bir konumu olduğunu, herhangi bir siyasi partinin politikaları hakkında konuşmasının doğru olmayacağını, ancak iktidara kim gelirse gelsin çok acil talepleri olduğunu belirtiyor.
'DÖRT MADDE ÇOK ÖNEMLİ'
DSO Başkanı bunu temel olarak dört maddede sıralıyor: Yargının bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığının sağlanması, faiz ve kur farkına yönelik önlemler alınması ve Avrupa Birliği’ne üyelik çalışmalarının artırılıp bir dengeye varılması.
Keçeci, bütün bu maddelerin sanayiciler için birbirine bağlı olduğunu söylüyor, ekonomiyle ilgili taleplerininse çok acil olduğunu vurguluyor; “Gerek bu kurların dalgalanmasının gerekse faiz faktörünün Türk sanayicisini zarara ve zora soktuğunu tartışmasız kabul etmemiz lazım. Bu, faizler ve bu kur farklarıyla sanayicinin yaşaması ve geleceğini görmesi çok zor.
“Bu iki temel parametre aynı zamanda Türkiye’de enflasyonun, gelecek olan devalüasyon farkının ve hatta bugün sıkıntısını çektiğimiz cari açığın da temel ögeleridir. Kim iktidara gelirse gelsin buna el koyarak çözmek zorunda olduğunu ısrarla söylemek istiyorum.”
Keçeci’ye bu görüşlerin sanayicilerin genel görüşlerini yanısıtıp yansıtmadığını soruyoruz. Keçeci “Ben bunu müferit olarak söylemiyorum, sanayi odası başkanıyım” diyor ve ekliyor:
“Ben, ‘Tarafsız yargı olmasa da olur’ diyecek bir sanayici, ‘Dolara, faize müdahale edilememesi gerekiyor, gitsin gittiği yere kadar’ diyecek bir sanayici, ihracatının yüzde 60’ını AB ülkelerine yaparken ‘AB ne de oluyormuş’ diyecek bir sanayicinin olmadığını size temin ederim. Bunlar Denizli’deki hatta tüm Türkiye’deki sanayicilerin görüşleridir.” (Mahmut Hamsici/ BBC Türkçe)