İYİ Parti adayı Nizipoğlu ile bir gün: İnce aday olunca CHP'den gelişler durdu

AK Parti'nin  İstanbul’da en güçlü olduğu ilçelerden Bağcılar’da muhafazakâr seçmende bir hareketlilik yaşanıyor. İYİ Parti İstanbul 3. Bölge milletvekili adaylarından Kemal Niziplioğlu’nun Bağcılar’daki seçim çalışmasını izledik. Bir önceki seçimlerde yüzde altmışa yakın oy alan AK Parti'den bu seçimde baraj sorunu olmayan Saadet Partisi ve İYİ Parti’ye bir oy akışının olacağı ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Bağcılar meydanında seçime katılan bütün partilerin stantları yan yana duruyor. Meydanın hemen girişinde duran stantlar aynı zamanda Bağcılar’ın politik görünümünün bir yansıması gibi. Millet ittifakını oluşturan CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi'nin stantları hemen girişte bulunuyor. Onların devamında ise Hüda Par, MHP ve AKP stantları var. İYİ Parti dışında muhafazakâr partilerin stantlarında duran kadın görevlilerin tamamının çarşaflı olması bize İstanbul’un en muhafazakâr semtlerinden birinde olduğumuzu hatırlatıyor.

OY ORANI DEĞİŞMEYEN TEK PARTİ CHP

Bağcılar İstanbul’da AK Parti'nin en güçlü olduğu ilçelerin başında geliyor. 7 Haziran seçimlerinde yüzde elli oy alan AK Parti, 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy oranını yüzde 59’a çıkarmış. Aynı zamanda ciddi bir Kürt seçmen nüfusu bulunuyor. Aynı seçimlerde yüzde 16 civarında oy alan HDP, 1 Kasım’da oy oranını yüzde 13’e düşürmüş. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerindeki oy oranlarındaki farklılıklar bize AK Parti'nin bu ilçede HDP, MHP ve SAADET’e giden oylarını geri aldığını gösteriyor. Bağcılar’da bu iki seçimde oy oranı değişmeyen tek parti CHP. Parti her iki seçimde de yüzde 16 oy almış. MHP’nin oy oranı ise bölgede yüzde 10 ve 8 olarak değişkenlik göstermiş.

İYİ Parti 3. Bölge milletvekili adaylarından Kemal Niziplioğlu ile seçim çalışmalarını izlemek için Bağcılar'da buluşuyoruz. İYİ Parti Bağcılar İlçe Başkanlığı, merkezde bir iş hanının en üst katında bulunuyor. Daha çok tekstil atölyelerinin olduğu binada o an için çalışmayan asansörü beklemektense merdivenleri çıkmayı tercih ediyorum. En üst katta çelik saclar ile kapatılmış merdiven boşluklarını gördüğümde İYİ Parti ilçe binasına ulaştığımı anlıyorum. İYİ Parti’nin güvenlik kaygısını anlamak gerekiyor. Bu seçim sürecinde saldırılardan biri  Bağcılar’da İYİ Parti’ye karşı yapıldı. Bağcılar meydanda İYİ Parti standına 6 Mayıs’ta yapılan saldırıda ikisi ağır sekiz kişi bıçakla yaralanmıştı.

CHP’DEN GELEN ÜYELER İNCE’NİN ADAYLIĞI İLE BİRLİKTE DURDU

İlçe binasında bir seçim döneminde alışık olunabilecek bir hareketlilik yok. İYİ Parti’nin milletvekili adayı Kemal Niziplioğlu’nu beklerken bir yandan partililer ile sohbet ediyorum. Bağcılar'da ilçe yönetimi beklendiği gibi daha çok eski MHP üyelerinden oluşuyor. İlçe yöneticilerinden birisi partilerinin yapısındaki bu oranları samimiyetle aktarıyor; “Yüzde 80 oranında MHP’den gelen kadrolar var. Yüzde 15 CHP vardır. AKP yüzde 3-4 oranındadır. Ancak şunu belirtmek gerekiyor. Muharrem İnce aday olduktan sonra CHP’den geliş durdu. Hatta bir kısmı dönmüş de olabilir.”

SEÇMEN KÖYLERDE OYUNU BELLİ EDİYOR İLÇE MERKEZLERİNDE SUSKUN

Kemal Niziplioğlu yıllarca MHP’de çalışmış bir partili. İYİ Parti’nin kurucu kadrolarından Kemal Niziplioğlu 3. Bölge’yi oluşturan Bakırköy’den, Çatalca’ya kadar bütün ilçelerde yoğun bir seçim çalışması yürütüyor. Kemal Niziplioğlu’ndan özellikle muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu bu bölgedeki izlenimlerini öğrenmeye çalışıyorum. Bu seçimlerde seçmen davranışının diğer seçimlerden çok farklı olduğunu Kemal Niziplioğlu da aktarıyor. Özellikle ilçe merkezlerinde seçmenler görüşlerini aktarmakta daha tutuk davranıyorlar. Niziplioğlu “Ancak köylerde durum farklı” diyor. “Çatalca’nın köylerine kadar dolaştım. Köylerde seçmen tercihini daha net ifade ediyor. Şimdiye kadar AKP’ye oy verdiğini söyleyen seçmenlerde ciddi bir kopuş söz konusu” diyor.

AKP’den ciddi bir kopuş varsa bunu gözlemleyebileceğimiz ilçelerin başında Bağcılar geliyor. Niziplioğlu ile Bağcılar merkezden başlayarak cadde üzerindeki esnafı ziyaret etmeye başlıyoruz. Girdiğimiz bütün dükkânlardaki ve mağazalardaki esnafın ezici bir şekilde muhafazakâr kimliği olduğunu söylemek gerekiyor. Öyle ki bazıları kendilerini ziyaret eden kadın partililerin ellerini sıkmıyor. Niziplioğlu yıllarca ticaretle uğraşmış bir iş adamı olarak esnaf ile ortak bir dil yakalamayı kolaylıkla başarıyor. Fakat beni şaşırtan izlenimlerden birisi esnaftaki MHP kimliğindeki yüksek oran. Genellikle çat kapı girdiğimiz dükkan sahiplerinin büyük kısmı geçmişte MHP’li olduklarını söylüyor. Bir esnaf Kemal Niziplioğlu’na “Neden Sinan Oğan’ıda almadınız?” sorusunu yöneltiyor. Niziplioğlu bu soruya gülerek “Kendisi gelmedi” cevabını veriyor.

ESNAF EKONOMİK KRİZDEN YAKINIYOR

Yine esnafın ortak şikayet konusu ekonomik kriz. Girdiğimiz dükkânlardaki esnafın bu kadar kendini rahat ifade etmesi beni şaşırtıyor. MHP’li olduklarını söyleyenlerin tamamı artık İYİ Parti’yi desteklediklerini belirtiyor. Bu ziyaretler sırasında çok az sayıda esnaf kendilerini ziyaret eden İYİ Parti adayını nezaketle uğurlayıp oyunun rengini belirtmedi. Girdiğimiz mağazalardan sadece bir esnaf “Bu seferde reise vereceğiz. Ama sonra durum ne olur bilmem!” diyor.

Bölgede daha önceki seçimlerde görülmeyen bir hareketlilik olduğunu İYİ Parti’nin Bağcılar’daki yöneticileri de ifade ediyor. Ortak kanı 7 Haziran seçimlerinin ötesinde bir değişiklik olacağı yönünde. Bir ilçe yöneticisi “Eğer saha bizi çok ciddi şekilde yanıltmıyorsa, burada İYİ Parti’ye yönelik çok ciddi bir yönelim söz konusu” diyor. Ona hareketliliğin daha çok muhalefet partileri arasında olduğu şeklindeki görüşleri aktarıyorum; “Burası muhafazakâr seçmenin baskın olduğu bir yer. Buna HDP seçmeni dahil. AKP bu seçimde burada ciddi oy kaybedecektir. Öncelikle muhafazakâr Kürt seçmenin bir kısmı Saadet’e yönelecektir. Saadet’in burada ciddi bir tabanı eskiden beri var. Ama baraj sorunu olduğu için bu seçmen AKP’ye atıyordu. Şimdi Saadet önemli oy alacaktır. AKP seçmeninin bir kısmı bize de yönelecektir” diye cevaplıyor.

NİZİPLİOĞLU: BÖLGEDE YÜZDE YİRMİ CİVARINDA OY ALIRIZ

Aynı izlenimi Kemal Niziplioğlu’da aktarıyor: “Sahada gördüklerimiz bize bu bölgede yüzde 20 civarında bir oy akışı olacağını gösteriyor. AKP’nin 16 yılın sonunda bu oyları konsolide etmesi imkânsız."

Bağcılar’ın önemli sorunlarından birisi olarak göçmenler gösteriliyor. İlçe önemli sayıda başta Suriyeli olmak üzere Afganlar, Iraklılar gibi göçmenlere ev sahipliği yapıyor. Bu da ilçede göçmen karşıtı önemli bir hava yaratmış. Kemal Niziplioğlu sahada sık sık halktan böyle tepkiler aldıklarını aktarıyor. Bağcılar’da sokaktaki hava 24 Haziran seçimlerinde en azından 7 Haziran 2015 seçimlerindeki havanın yakalandığını gösteriyor. Seçimlerin kaderini ise bu bölgede AKP’den Millet ittifakında bulunan Saadet Partisi İyi Parti gibi partilere yönelecek seçmenin oranı belirleyecek.