CHP’nin cumhurbaşkanı adayı mı yanlıştı?

24 Haziran seçimleri sonrası CHP’de 'olağan' kurultay tartışması başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na istifa çağrıları gelirken, genel merkez bir yönetim sorunu olmadığı görüşünde. Parti yöneticilerinden “CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı mı yanlıştı?” değerlendirmeleri de geliyor...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP MYK, 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi için bugün toplanıyor. Saat 11.00’de başlayacak toplantının ardından açıklamayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yapacak.

24 Haziran seçimlerinin ardından ilk değerlendirmeyi, seçimlerden bir gün sonra CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce yaptı. CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı yapan İnce, bundan sonraki sürece dair, "'Önümüzden yürü' derlerse, ben varım" dedi. İnce'nin açıklamasının ardından sosyal medyada "yürüönümüzde" etiketiyle çok sayıda mesaj paylaşıldı.

İnce'nin açıklamasının ardından Elazığ'dan milletvekili seçilen Gürsel Erol, CHP Genel Başkanı ve yardımcılarına istifa çağrısı yaptı. Milletvekili adayı gösterilmeyen kimi siyasetçilerden de benzer çağrılar geldi. Bu çağrıların ardından Kılıçdaroğlu'nun Olağanüstü Kurultay için düğmeye basıp, genel başkanlığı bırakabileceği konuşulmaya başlandı.

Tüm bu çağrılara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK toplantısı sonrası yapacağı seçim değerlendirmesi toplantısında yanıt verecek. CHP yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu'nun istifa veya kurultayı toplama gibi bir gündemi yok. Parti yöneticilerine göre seçimde başarılı bir sonuç alınmamasında nedeni parti yönetiminde aramak doğru değil.

Bir parti yöneticisi eleştirilere, “CHP Genel Başkanı ve parti yönetimi yapması gereken her şeyi yapmadı mı? Partinin çıkardığı cumhurbaşkanı adayı mı kötüydü. Yanlış aday mı çıkardınız diyecekler. Demokrasi adına İYİ Parti'ye 15 CHP milletvekilinin katılımı sağlanarak seçime girme riskini ortadan kaldırmak mı yanlıştı? Bunu mu söyleyecekler. Millet İttifakını kurmak mı yanlıştı? Bunların hepsi bu yönetimle birlikte başarıldı. Demek ki bu bir yönetim sorunu değil. Seçimi kazanamamanın nedeni burada değil başka noktalarda aranmalı” yanıtını verdi.

KILIÇDAROĞLU İSTİFA EDECEK Mİ?

CHP, Millet İttifakı’nın da etkisiyle 13 ilde ilk kez milletvekili çıkardı. Oy oranındaki 2-3 puanlık düşüşte HDP’ye giden 'stratejik oy'ların etkisi olduğu konuşuluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki yüzde 30 başarı da parti yönetiminin doğru kararının sonucu olarak görülüyor. Bu nedenle CHP Genel Başkanından bir istifa ya da Kurultay süreci başlatması beklenmiyor.

KILIÇDAROĞLU-İNCE GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR

Ancak bu değerlendirme CHP’de suların durmasını sağlamacayak. Bu noktada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin bir araya gelmesi önem taşıyor. Seçim akşamı sadece telefonda bir kez konuşan iki siyasetçinin kısa bir süre içinde bir araya gelmesi bekleniyor. Parti yöneticileri öncelikle İnce’nin tavrını görmek istiyor. Eğer İnce “Adayım” derse o zaman CHP’de yeni bir süreç işleyecek görünüyor. Ancak parti yönetiminde ağırlıklı görüş bugün alınan yüzde 30 başarı ise bu başarı ayrışarak, çatışarak, farklı yerlere savrularak değil birlikte el ele verilerek sağlandı. Bundan sonra da ele ele yola devam edilmeli” şeklinde.

Etiketler CHP Muharrem İnce