İYİ Parti Sözcüsü Çıray: İnce, Tayyip beyin işini kolaylaştırdı
İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray’a göre 24 Haziran seçim sonuçlarında kutuplaştırma siyaseti belirleyici oldu. Çıray, "İnce’nin vaatlerini 5 yıla kadar yayması seçimi olağan bir seçime dönüştürdü. AKP-CHP kutuplaşması Tayyip Bey’in işini çok kolaylaştırdı” dedi. Çıray’a göre, Erdoğan’ın kutuplaştırma siyasetine İnce’nin katkıda bulunması da İYİ Parti’ye gelmiş merkez sağ ve MHP oylarının da geriye dönmeye başlamasına neden oldu.
ANKARA - Siyasi partiler, 24 haziran seçimlerinin sonuçları değerlendirilmeye devam ediyor. 6 aylık bir parti olarak girdiği seçimden yüzde 10 barajını aşan bir oy oranıyla çıkan İYİ Parti’ye göre muhalefetin kaybettiği seçim sonucunda kutuplaşma siyaseti etkili oldu. İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, “Seçimde başka bir rejime geçileceği anlatılmalıydı. Ama Sayın İnce’nin vaatlerini 5 yıla kadar yayması millet gözünde seçimi olağan bir seçime dönüştürdü. Bu AKP-CHP kutuplaşması yarattı. Bu da Tayyip Bey’in işini çok kolaylaştırdı” dedi.
Seçim sonuçlarında 43 milletvekili ile Meclis’in 5’inci partisi olan İYİ Parti’nin sözcüsü Çıray ile seçim sonuçlarını konuştuk. Çıray’a ilk sorumuz, “Millet ittifakı bitti” yönündeki açıklaması oldu. “İYİ Parti olarak seçime girmemiz dahil, önümüze birçok engel çıkarıldı. Demokrasi ve seçim işbirliği ile bu engelleri aştık” diyen Çıray, bu işbirliğini yapan siyasi partilere teşekkür etti, şöyle devam etti:
“Bu işbirliği bir koalisyon ya da ön koalisyon değildi. Bu işbirliği seçim hilelerine karşı yapılmış bir ittifaktı. Bir diğer prensibimiz de mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı güçlendirilmiş bir parlamanter sistem konusunda gayret gösterme, seçimleri kazanma halinde de işbirliği yapılacağına dairdi. Seçimler bitti iktidar belli oldu. Millet de bize muhalefet görevi verdi. Seçim bittiği için seçim ittifakı işbirliğine ihtiyaç kalmadı. Bu bizim bitirdiğimiz değil doğal olarak biten bir işbirliği. Her partinin hükmü şahsiyeti ve özel fikirleri var. Biz bundan sonra İYİ Parti’nin fikirlerini savunacağız, kendi özel politikalarımızı belirleyeceğiz. Burada zaman zaman yan yana düşeceğimiz, zaman zaman karşı karşıya geleceğimiz partiler olacaktır.”
'PARLAMENTER SİSTEM AYIRTEDİCİ ÖZELLİĞİMİZ OLDU'
4 siyasi partinin oluşturduğu Millet İttifakı bazı temel ilkeler üzerine kuruldu. Peki bu ilkelere bağlılık sürecek mi? Çağın şartlarına uygun, güçler ayrılığına dayalı parlamanter sistem talebinin seçim kampanyasında İYİ Parti’nin ayırt edici özelliği olduğunu söyleyen Çıray, “Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “kuvvetler ayrılığı şartıyla başkanlık sistemi olabilir” diyordu. CHP de parlamenter sistemin tutum belgesine girmesi konusunda ısrarcı olmadı. Sonuç olarak biz kuvvetler ayrılığına dayalı, çağın şartlarına uygun güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi bir kardeşlik anayasası ile kurma konusunda ayırt edici bir konumdayız. Farklı bir yerdeyiz ve bunu savunmaya devam edeceğiz” dedi.
İNCE TAYYİP BEY’İN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRDI
Aytun Çıray, “Parlamenter sisteme yaklaşım bir kırılma mı yarattı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu seçimde anlatılması gereken seçimin sonunda başka bir rejime geçileceği olmalıydı. Ancak Sayın Muharrem İnce’nin vaatlerini 5 yıla kadar yayması millet gözünde bu seçimi olağan bir seçime dönüştürdü, AKP-CHP kutuplaşmasına yol açtı. Bu da Tayyip Bey’in işini çok kolaylaştırdı.”
İTTİFAK ÜYELERİ AÇISINDAN BASKILANDIK
“Millet ittifakı”nın doğru bir karar olduğunu ama seçim sürecinde sıkıntılar yaşandığını anlatan Çıray bu problemleri de şöyle ifade etti:
“Süreç ilerlerken ittifakın büyük partisinin taraftarları kendilerini ittifakın asli elemanları, diğerlerini de onları desteklemekle görevli bir siyasi parti konumuna düşürmeye başladılar. Öyle ki Sayın Muharrem İnce’ye karşı en ufak bir eleştiri yapmadık ama ima dahi etsek adeta ittifaka ihanetle suçlanır hale geldik. Halbuki bu ittifakın üyeleri birinci turda rakipti, herkes bunu gözardı etti. Bu ittifakın anlaşılmadığı anlamına geliyordu. Bunu bizim anlatmamız da kolay değildi çünkü büyük bir medya ambargosu ile karşı karşıyaydık. Ayrıca mahalle baskısı yaratıldı üzerimizde ve bu bizim seçimlerde alacağımız sonuçları etkiledi. Bizim de nezaketimiz ve ittifaka zarar vermeme gayretimiz sonuçta bizim aleyhimize oldu. Sadece iktidar açısından değil ittifak üyeleri açısından da baskılandık.”
'KUTUPLAŞTIRMA SİYASETİNE İNCE KATKI YAPTI'
İttifaklar partilerin oylarına ve çıkardıkları milletvekili sayılarına da aynı oranda katkı yapmadı. Yüzde 18 ile yola çıktıklarını, Akşener’in seçim kampanyası başladığında ise oranın yüzde 22 olduğunu anlatan Çıray sonra yaşanan tablo için şunları söyledi:
“Erdoğan’ın başarılı kutuplaştırma siyasetine Sayın İnce’nin katkıda bulunması bize gelmiş merkez sağ oyların ve MHP oylarının geriye dönmeye başlamasına neden oldu. Çünkü yüzde 65-35 sosyolojik oy dağılımı hükmünü gösterdi. Sağ ve merkez seçmen, 'CHP iktidarı alacak bir risk yaratıyorsa biz de daha güçlü gördüğümüz yöne dönelim' kararı aldı. Aslında kampanya başlamadan önce Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 42’yi geçmiyordu. AK Parti yüzde 37, MHP’nin oyu yüzde 4-5’lerdeydi. Bu tablo kutuplaşma siyaseti ile değişti.”
'BİZ MHP’DEN DEĞİL AKP’DEN OY ALDIK'
Seçim sonuçları için “İYİ Parti, MHP’den, MHP ise AK Parti’den oy aldı” yorumları yapıldı. Bu yorumu gerçekçi bulmayan Çıray, “Biz AKP’den aldık. Kutu kutu içinde formülüne kimse inanmasın. MHP’den bize gelen oylar bu kutuplaşma nedeniyle önemli ölçüde geri döndü. AKP’den ise dönen, bizden giden oy sayısı yüzde 5 civarında. İYİ Parti’nin aldığı oyların yüzde 6-7’si geçmişte merkez sağa oy veren seçmen. Geri kalan yüzde 4 MHP ve CHP’den geldi” dedi.
'İSTİKBALİMİZ ORTAYA ÇIKTI'
12 Eylül rejiminden daha ağır bir baskı altında girdikleri seçimde yüzde 10 oy almanın büyük başarı olduğunu söyleyen Aytun Çıray, “İstikbalimiz ortaya çıktı. Bizim görevimiz bunu sürdürmek” dedi. Çıray, “İYİ Parti için “Konjonktürel bir parti” yorumlarına da “Bu kabul edilemez. Ne söylesek böyle yorumlar devam edecek, ama bir dahaki seçimlerde oy oranını görecekler” tepkisi gösterdi.
Seçim sürecinin ardından İYİ Parti’nin iktidarla anlaşacağı yönünde iddialar gündeme geldi. İYİ Parti Konya Milletvkili Fahrettin Yokuş’un, “MHP ile olumsuzluk yaşanırsa elimizi taşın altına koyarız” sözleri de iktidara yeşil ışık olarak yorumlandı. Yokuş’un sözlerinin bir siyasi partiye atfen ifade edilmediğini, sınır ötesi operasyonlar gibi milli menfaatlerle ilgili olduğunu söyleyen Çıray, “İktidarla anlaşırlar” yorumuna da şöyle cevap verdi:
“Bu bizi zayıf gösterme çabası. İYİ Parti için millet nezdinde tereddüt yaratmaya çalışıyorlar. Bunlar boş laf. MHP koalisyon kurduğunu zannetmesin. Yeni sistemde cumhurbaşkanı hükümeti kurduktan sonra MHP’nin hiçbir hükmü kalmayacak. Çünkü başkanlık sistemi ve onun hükümeti olacak.”
'İTTİFAK DEĞİL İLTİHAK VAR'
Millet İttifakı dağıldı, Cumhur İttifakı devam edecek mi? Çıray, “Orada ittifaktan çok iltihak var. O nedenle yürüyeceğini tahmin ediyorum. 5 yıl açık çek verildi. Seçimden sonra da her halukarda destekleyeceğiz dediler. 2 parti gözükse de aslında tek parti var. O da Adalet ve Kalkınma Partisi” dedi.
MHP’NİN GÜNEYDOĞU OYLARINA ŞÜPHEYLE BAKIYORUZ
Seçim sonuçlarına yönelik sandık bazlı değerlendirmelerin sürdüğünü söyleyen Çıray, “Bizi en çok sevindiren Türkiye’nin her kesiminden oy alabildiğimizi görmek” dedi.
MHP’nin özellikle güneydoğudaki oylarına kuşkuyla yaklaştıklarını söyleyen Çıray, bunun güvenlik güçlerinin sayısıyla açıklanmasına da mesafeli baktı. Çıray, güvenlik güçleri sayısı yetmiyor o işlere” dedi.
İLK GÜNDEMİMİZ ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ
İYİ Parti Meclis’teki yemin töreninin ardından Grup Başkanı, Başkanvekillerini belirleyecek. Ardından temmuz ayı sonunda bir kamp yaparak yeni dönem yol haritasını belirleyecek. Çıray Meclis’e taşıyacakları ilk gündemin çocukların güvenliği olacağını söyledi.