OHAL düzenlemesi Meclis'e geliyor

OHAL'in kaldırılması öncesi yasal düzenleme Adalet Komisyonu'nda perşembe görüşülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OHAL'in kaldırıması öncesi yapılacak yasal düzenleme Perşembe Adalet Komisyonu'na geliyor. TBMM Başkanlığı, AK Parti Grup başkanvekilleri Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Cahit Özkan'ın imzasını taşıyan yasa tasarısını TBMM Adalet Komisyonuna sevk etti.

OHAL sonrası için gönderilen düzenlemeye göre Valiler, belli yerlerde kişilerin dolaşmalarını kısıtlayabilecek. Daha önce KHK ile yapılan ihraçları teklif yasalaşınca 3 yıl boyunca kurumlar yapacak. Toplantı ve gösteriler için "Eylemler vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak" hükmü getirildi. (HABER MERKEZİ)

OHAL sonrası için yasa Meclis'te: Kurumlara 3 yıllık ihraç yetkisi geliyorOHAL sonrası için yasa Meclis'te: Kurumlara 3 yıllık ihraç yetkisi geliyor


Bedelli askerlik başvuru şartları nelerdir?

AK Parti'nin bugün Meclis'e sunacağı teklifte yaş sınırı 25, ücret ise 15 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca, bedelli askerlikten faydalananlar 25 gün askerlik yapacak. e-Devlet sistemi üzerinde devlet daireleri tarafından gerçekleştirebileceğiniz onlarca işlemi yalnızca bu sistem üzerinden gerçekleştirbilirsiniz. Bedelli askerlik başvurularına e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilirken tün işlemler için yalnızca e-Devlet şifresi yeterlidir.

Milli Savunma Bakanlığı bedelli askerlikten faydalanacak vatandaşlara ödeme yapacakları banka ve hesap IBAN numaralarını duyurdu. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, bedelli askerlik için başvuranlar, bedeli peşin olarak ödeyecekler. Ancak şimdiden bankalar bedelli kredileri üzerinde çalışmaya başlamış durumda. Bedelli askerlik başvurularından elde edilecek gelir ise bütçeye değil savunma hizmetlerine harcanacak. Bedeli ödeyenler, silah altına alınmayacak ve askerlikten muaf tutulacak.

KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?

Son rakamlara göre halen askerlik yoklamasına tabi, askerlik çağı gelmiş olan 585 bin 210, yoklama kaçağı 570 bin 422, bakaya 56 bin 947, firari 5 bin 772 kişi bulunuyor. 2 milyon 930 bin 279 kişi askerliğini öğrencilik dışında ertelemiş olan kişi sayısı. 1 milyon 885 bin 438 kişi de öğrenci olduğu için askerliğini tecil ettirmiş durumda. Halen silah altında 360 bin 869 er bulunuyor. 2019 yılında ise toplam silah altına alınacak er sayısı 345 bin 933 olarak planlanıyor. Rakamlara bakıldığında askerlikle ilişkisi olan kişi sayısı toplamı 5 milyon 448 bin 858 kişi.

Etiketler meclis OHAL KHK