'Akşener dışında ikinci bir alternatifimiz yok'

Seçim sonrası olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti de “aday olmayacağım” diyen Merak Akşener’i ikna çabaları sürecek. İYİ Parti Milletvekili İsmail Ok, “Bizler Sayın Akşener’i tekrar aday göstereceğiz. Bizim ikinci bir alternatifimiz yok. Bir B planımız yok” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in olağanüstü kurultayda genel başkan adayı olmayacağı açıklamasının sarsıntısı sürüyor. İYİ Parti yöneticilerinin Akşener’i ikna çabaları da sonuç vermedi. Akşener sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımda “Kararım kesindir” dedi, adaylara başarı diledi.

Akşener’in bu açıklamasının ardından İYİ Parti Başkanlık Divanı toplandı. Toplantı ardından kısa bir değerlendirme yapan parti sözcüsü Aytun Çıray Akşener’i ikna edeceklerini, başka adaylarının olmadığını söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanı Ahat Andican da Meclis kulisinde sorular üzerine, 12 Ağustos’ta yapılacak kurultay için hazırlıklara başladıklarını, Meral Akşener’in de tek aday olarak önerileceğini söyledi.

'İKİNCİ ALTERNATİF YOK, ADAYIMIZ AKŞENER'

Yeni parti kuruluş sürecinde Akşener’in yanında yer alan isimlerden Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, “Yaşanan büyük bir kriz, bundan daha büyüğü olamaz. Akşener’in aday olamayacağıyla ilgili paylaştığı iki mesajında bir fark yok. Bizler Sayın Akşener’i tekrar aday göstereceğiz. Bizim ikinci bir alternatifimiz yok. Bir B planımız yok” dedi.

'KARARIN NEDENİ SEÇİM SONUÇLARI'

Akşener’in kararının hafta sonu yaşanan tartışmalarla ilgili olmadığını söyleyen Ok, “Kesinlikle önceden verdiği bir karar. Kararında en büyük etken seçim sonuçlarıdır. Biz devleti yönetmeye talip olduk. Ama şu haksızlığı da yapmak istemiyorum. Alınan oy 6 ayda seçime girmiş bir parti için, bu seçim sürecinde partimize yapılan her türlü baskı, hukuksuzluk, ahlaksızlığa rağmen ciddi bir oydur, başarıdır. Ama biz memleketi yönetmeye adaydık. Genel başkan da bunu gördü, 'bu başarısızlığı üzerime alıyorum, partiyi olağanüstü kongreye götürüyorum' dedi.”

AKŞENER KURULTAYA GELECEK Mİ?

İYİ Parti’nin tek bir planı bulunduğunu bunun da Akşener’in adaylığı olduğunu söyleyen Ok, “İYİ Parti'nin buradan, bu krizi aşarak daha da güçlenerek yerel seçimlere girip oradan da başarıyla çıkacağını düşünüyoruz” dedi. Ok, Akşener’in kurultaya mutlaka geleceğinin de altını çizdi.

BAŞKA ADAY ÇIKAR MI?

Kulislerde “Akşener adaylığa ikna edilemezse başka aday çıkar mı” sorusuna yanıt aradık. Bir İYİ Parti Milletvekili “Kesinlikle aday çıkacağını düşünmüyorum” derken, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e atıf yapan deneyimli bir başka siyasetçi, “Demokrasilerde çareler tükenmez. Akşener’i ikna etmek için uğraşacağız” dedi. Bir başka İYİ Parti milletvekili de “Her şey iyi olacak, her şey daha iyi olacak” değerlendirmesinde bulundu.

PARTİ 3’E BÖLÜNÜR İDDİASI

Bu arada İYİ Parti ile ilgili Meclis kulisleri de hareketlendi. Birçok siyasetçi Akşener’siz bir İYİ Parti’nin en az üçe bölüneceği görüşünü dile getirdi. Kulislere göre İYİ Parti milletvekillerinin bir kısmı MHP’ye, bir kısmı AK Parti’ye gidebilir. Bazı milletvekillerinin bağımsız kalmayı da tercih edebileceği konuşulurken Demokrat Parti’ye geçenlerin de olabileceği konuşuluyor. Ancak İYİ Partililer bu senaryo için, “Bu senaryolar senaryo olarak kalacak” dedi.

GENEL MERKEZDE KRİZ TOPLANTISI

Akşener’i ikna süreci önümüzdeki günlerde de devam edecek. Parti yöneticileri ile milletvekilleri genel merkezde toplanarak durum değerlendirmesi yapacak, bundan sonra atılacak adımları konuşacak.

KONGRE GÜNDEMİ YAYINLANDI

Bu arada kurultay hazırlıkları da başladı. 12 Ağustos’taki kurultay ATO Congresium’da yapılacak. Parti tüzüğünde değişiklik de öngörülen Kurultay gündeminde Genel Başkan olarak Meral Akşener’in konuşmasının yanı sıra “genel başkan adaylarının konuşması” maddesi de yer aldı. Kurultay’da genel başkanlık seçiminin yanı sıra 80 kişilik Genel İdare Kurulu ve 11 kişilik Merkez Disiplin Kurulu için de seçim yapılacak.