CHP'de kurultay düğümü çözülüyor

CHP’de olağanüstü kurultay için toplanan imzalar bugün teslim ediliyor. Çağrı heyetine göre "imzalar tamam" ama çekilen imzalar nedeniyle sürpriz yaşanabilir. Genel merkezin incelemeyi 1-2 gün içinde sonuçlandırması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan kurultay tartışmasında sona gelindi. “Değişim ve Umut" adı verilen olağanüstü kurultay çağrısı yapanlar, topladıkları imzaları saat 16.00’da CHP Genel Merkezine teslim edecek.

Çağrı heyeti sözcüleri ile bir grup delegenin, toplanan imzaları CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'e teslim etmesi bekleniyor. Genel merkez yöneticilerinden alınan bilgiye göre, imzalar teslim edilirken birlikte sayılacak. Ardından teslim alınan imza sayısı tutanak altına alınacak. Tutanağın biri çağrı heyetinde diğeri genel merkezde kalacak.

1-2 GÜN İÇİNDE İNCELEME TAMAMLANACAK

İmzalar teslim alındıktan sonra genel merkez yetkilileri mevcut delege listesi üzerinden noter tasdikli imzaları ayrıntılı incelemeye tabii tutacak. İmzalar kimlik numaraları üzerinden kontrol edilecek. Mükerrer imza varsa bunlar ayıklanacak. Ayrıca genel merkeze gönderilen yaklaşık 50 kadar imza geri çekme beyanı olduğu biliniyor. Bu geri çekilen imzalar da toplam imzadan düşürülecek. Bu incelemenin en fazla 1-2 gün sürmesi bekleniyor. İnceleme bittikten sonra sonuç olağanüstü kurultay çağrı heyetine iletilecek. İmza sayısı yeterli ise CHP genel merkezi tüzük gereği 45 gün içinde kurultay çağrısı yapacak.

İMZA ÇEKME TARTIŞMASI

Çağrı heyetine göre olağanüstü kurultay için gerekli imza toplandı, ancak açıklamalarda bir sayı verilmedi. Edinilen bilgiye göre imza sayısı olağanüstü kurultay için gerekli olan 624 imzanın üzerinde. Ancak bazı delegelerin imzaları geri çektiği biliniyor. Bu durum partide “siyasi etik” ve “hukukilik” tartışmasına yol açtı. Kongre çağrısı yapanlar çekilen imzaların da geçerli olduğuna dair kimi yargı kararlarını gündeme getirdi. CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ise bu konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Anayasa Mahkemesinin 25.7.2005 tarihli ve K. 2005/4 sayılı kararı açık: Olağanüstü kurultay için verilen imzalar 15 günlük süre sona ermeden geri çekilebilir. Anayasa Mahkemesi Kararları kanun hükmündedir” dedi. Ayrıca CHP tüzüğündeki 48’inci maddenin de imzanın geri çekilebildiğini düzenlediği ifade edildi.

ÇEKİLEN İMZALAR YARGIYA TAŞINIR MI?

Çekilen imzalarla ilgili hukuki tartışma için “yargıya taşınabilir” yorumları yapılırken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, “CHP’de kurultay sürecinde yapılacak her şey parti tüzüğü ve siyasi partiler kanunu çerçevesinde yapılacağı için mahkemeye taşınacağını sanmıyorum. Bizim mahkememiz tüzüğümüzdür. Hiçbir CHP’linin partisini mahkeme koridorlarına düşüreceğine ihtimal vermiyorum” dedi. Kurultay için imza veren eski bir milletvekili de “bunu yapan delege olur mu bilmiyorum ama kurultay için imza vermiş bir delege olarak bunun yargıya gitmesinden yana olmam. Delegasyon da buna zorlanmamalı. Bunun ne partiye ne ülkeye faydası olur” dedi.

İMZALARIN SİYASİ MESAJI DİKKATE ALINMALI

Geri çekilen imzalar nedeniyle kurultayın toplanması için yeterli sayıda imza bulunamazsa Genel Merkezin ne yapacağı merak konusu. Parti yöneticilerinin yerel seçim öncesi kurultayın doğru olmadığı yönündeki açıklamaları dikkate alındığında CHP liderinin, tüzüğün kendisine verdiği yetkiye dayanarak bir kurultay çağrısı yapması beklenmiyor. Ancak imza toplayanların bu yönde beklentisi var. İmza sayısı yetersiz dahi olsa toplanan imzaların bir siyasi mesajı olduğuna dikkat çeken bazı delegeler kurultay için gösterilen bu iradenin dikkate alınmasını istiyor. Gözler imzalar teslim edildikten sonra bu konuda bir süredir sessizliğini koruyan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na çevrilecek.