Lütfü Türkkan: 'Meclis lazım değil' derlerse şaşırmam!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, AK Parti tarafından hazırlanan içtüzük değişikliği ile Meclis’in tamamen baypas edilmeye çalışıldığını belirterek, “Ben önümüzdeki süreçte 'Meclis lazım değil' derlerse şaşırmam” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’in 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde ilk işi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum için içtüzüğü değiştirmek olacak. AK Parti’nin hazırladığı taslakta yeni sisteme uyum için yapılacak zorunlu değişikliklerin yanı sıra “muhalefetin sesi kesilecek” eleştirilerine yol açan düzenlemeler var.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan içtüzük değişikliği tartışmalarıyla ilgili, “Meclis, yeni sistemin angarya olarak gördüğü bir platform haline geliyor. Meclis’i bypass edebilecek her şeyi yapıyorlar” dedi. Türkkan şunları söyledi:

“İçtüzük taslağı tartışmalarına baktığımızda Meclis tamamen baypas ediliyor. Meclis Genel Kurulu sadece komisyonlardan gelen tekliflerin oylamasının yapıldığı yere dönüştürülmek isteniyor. Meclis görüşmelere kapatılıyor. Konuşma süresi ve sayısı azaltılıyor. Senede 2 defa serbest konuşma diyorlar, nedir serbest konuşma? Gündem dışı söz alınabilirken şimdi bunun grupların milletvekili sayısına göre dağıtılması gündemde. Daha birçok benzer değişiklik önerisi var. Sonuç olarak Meclis, yeni sistemin angarya olarak gördüğü bir platform haline geliyor. Meclis’i baypas edebilecek her şeyi yapmak istiyorlar."

'TEK ADAM REJİMİ MECLİS’İ DE YOK EDEBİLİR'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan

Meclis’in daha güçlü hale getirilmesi bir yana daha işlevsiz hale getirilecek olmasının sadece muhalefeti değil AK Parti milletvekillerini de rahatsız etmesi gerektiğini belirten Türkkan, “Milletvekillerinin Meclis’te bulunmasının gereği yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Milletin Meclis’i olmaktan çıkıyor. Sadece Cumhurbaşkanının istediği kanunlara el kaldıran bir Meclis haline geliyor. Tek adam rejimi Meclis’i de yavaş yavaş yok edebilir. Ben önümüzdeki süreçte “Meclis de lazım değil derlerse şaşırmam” dedi.

'CUMHURBAŞKANI İSTEMEDİĞİ TEKLİFLERİ GÜNDEME ALDIRMAYACAK'

AK Parti’nin hazırladığı taslakta kanun teklifleriyle ilgili “Cumhurbaşkanlığına haber verme” başlıklı bir madde de yer alıyor. Edinilen bilgiye göre bu maddede, “TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifleri, derhal Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanlığı 10 gün içinde mütalaasını Başkanlığa bildirir” deniliyor. İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan bu düzenlemeyle ilgili, “Ben şunu merak ediyorum: Cumhurbaşkanı Meclis’e gelen teklifle ilgili, 'bu teklifi kabul etmeyin' diye mütalaada mı bulunacak? Düzenlemeye bakılırsa Cumhurbaşkanı istemediği teklifi gündeme bile aldırmayacak ya da 'kabul edin ya da etmeyin' demiş olacak” dedi.

Türkkan bu önerinin amacıyla ilgili ise, “Cumhurbaşkanlığının yetkileri veya bakan, cumhurbaşkanı yardımcılarının yetkilerini budayabilecek ya da Varlık Fonu’nun durumunu değiştirebilecek bir kanun teklifi gibi teklifler geldiğinde bunların önüne geçebilecek bir önlem olarak görüyorum” dedi.

İYİ Parti olarak her gün demokrasiyi bir parça daha yok eden sistemin karşısında olmaya devam edeceklerini belirten Türkan, “Türkiye aydınlık demokrasiden karanlık bir Türkiye’ye götürülmek isteniyor. Bunun önünde duracağız. Milletimize anlatacağız. Bugün çok lanetle andıkları demokrasiye en çok onların ihtiyacı olacağı bir gün gelecek. Onlara da bunu sıklıkla anlatacağız” dedi.