HDP eski Milletvekili İbrahim Ayhan yaşamını yitirdi

Üç dönem milletvekili yapan İbrahim Ayhan, yaşamını yitirdi. Ayhan Urfa'da toprağa verilecek. HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, gece yaşamını yitiren önceki dönem milletvekili İbrahim Ayhan için HDP Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir dönem BDP'den 2 dönem de HDP’den Urfa milletvekilli seçilen İbrahim Ayhan, yaşamını yitirdi. Hewlêr kentinde gece saat 01.00’de HDP’li Ayhan’ın kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayhan’ın Urfa’da toprağa verileceği belirtildi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yaptıkları ortak açıklamada yaşamını yitiren eski milletvekili İbrahim Ayhan’ın yaşamının kendileri için örnek olduğunu ifade ederek, mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

'SÜRGÜNDE YAŞAMINI YİTİRDİ'

HDP Genel Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Buldan, büyük bir üzüntü yaşadıklarını belirterek, “Ağır sağlık sorunları yaşayan, tedavisini Türkiye’de gerçekleştiremediği için Hewler’e sürgüne giden ve orada yaşamını yitiren bir arkadaşımızdı. Kürtlere reva görülen ya sürgün ya ölüm ya cezaevidir. İbrahim arkadaşımız da sürgünde yaşamını yitirmekle karşı karşıya kalmıştır. Kürtlere reva görülen budur. Hiçbir Kürt bunu isteyerek yapmaz. Ne ölümü ne cezaevini ne sürgünü seçer. Ailesini çocuklarını, yuvasını, topraklarını, yoldaşlarını bırakarak sürgüne mahkum olan arkadaşımız ne yazık ki Hewler’de yaşamını yitirdi. İbrahim Ayhan’ın mirasını devralacağız, mücadelesini biz yürüteceğiz. Sistemin dayattığı bu koşullarda sürgünde ölmek elbette kolay değil. Ayhan ailesine bir kez daha sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘HEPİMİZE ÖRNEK OLAN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Temelli ise emek ve demokrasi mücadelesine ömrünü adamış onurlu bir mücadele arkadaşlarını yitirdiklerini ifade ederek, “Gerçekten sözcüklere sığmayacak bir acı yaşıyoruz. Normal bir ölüm olarak görmüyoruz. Hakka hukuka sığmayan bir yargı şiddetinin iktidar anlayışının yol açtığı bir ölümdür. İbrahim arkadaşımız büyük bedeller ödemiş bir arkadaşımız yine büyük bir bedel ödedi. Yoldaşımızın yaşamı hepimize örnek olacak yol gösterecek bir yaşamdı. Hepimize örnek olan bu mücadelenin aynen sürdürüleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Tüm yoldaşlarının başı sağolsun. Işıklar içinde uyusun” dedi.

İBRAHİM AYHAN KİMDİR?

1969 yılında Urfa’nın Siverek ilçesinde dünyaya gelen Ayhan, ilk ve ortaöğrenimini Siverek’te lise öğrenimini ise Adana’da tamamladı. 1994 yılında Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölümünden mezun olan Ayhan, 1997 yılında Urfa’da öğretmenlik mesleğine başladı. 1997-2007 yılları arasında Eğitim Sen Urfa Şube yöneticiliği ve şube başkanlığı görevlerinde de bulunan Ayhan, yaptığı sendikal faaliyetler nedeniyle Kastamonu’ya sürgün edildi. 2007 Genel Seçimlerinde öğretmenlik ve sendikal faaliyetlerinden istifa ederek Demokratik Toplum Partisi’nin “Bin Umut Adayları” listesinde bağımsız milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı.

1 Ekim 2010 tarihine kadar Urfa DTP ve BDP il başkanlığı görevi yapan Ayhan, 1 Ekim 2010’da KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı. 2 çocuk babası olan Ayhan, 2011’de BDP’nin bağımsız adaylarla girdiği genel seçimlerde cezaevindeyken Urfa Milletvekili seçildi. 3 Ocak 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı bulması sonucu tahliye edildi. (Kaynak: MA)