Duvar Arkası: Kürsüye önce Berberoğlu sonra Erdoğan gelecek!
Erdoğan'ın Enis Berberoğlu'ndan sonra TBMM kürsüsüne çıkmaması için 'özel oturum' formülü mü üretilecek? Berberoğlu'nun vekilliği ile TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın sınavı... Ankara'nın yeni vekilleri ortak ev tutma peşinde! 40. yıl hesabı unutulmayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye '50. yıl hesabı' önerisi... Hepsi Duvar Arkası'nda...
ERDOĞAN’DAN ÖNCE MECLİS KÜRSÜSÜNE BERBEROĞLU ÇIKACAK!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “MİT’e böyle bir şey yapamazsınız. Yaptılar. Ama şu anda bedel ödüyorlar” demişti. Erdoğan’ın 'bedel ödüyorlar' dediği Berberoğlu yaklaşık 16 ay süren tutukluluğun ardından tahliye edildi. Cezaevinde iken yeniden milletvekili seçilen Berberoğlu’nun tahliye edilmesinden sonra ilk işi Meclis’in açıldığı gün yemin etmek olacak. İçtüzükte, “Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri katıldıkları ilk birleşimin başında andiçerler” deniliyor. Meclis’in ilk günündeki oturumun başında da ilk olarak yemin etmeyen milletvekillerinin kürsüye davet edilerek yemin etmesi bekleniyor. Yeni Meclis’te Berberoğlu’nun yanı sıra tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven ve tedavisi süren CHP Milletvekili Deniz Baykal da yemin etmedi. Güven’in Berberoğlu kararı emsal gösterilerek tahliye edilmesi yönündeki başvuru ne zaman ve nasıl sonuçlanır bilmiyoruz. Baykal’ın da sağlık durumunun iyiye gittiği bilinse de Meclis açılışına gelip gelmeyeceği henüz belli değil. Bu durumda bir sürpriz olmazsa 3 milletvekilinden sadece Berberoğlu’nun açılış gününde yemin edeceğini söyleyebiliriz. Yeni yasama döneminin ilk günü Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapmak için Meclis’te olacak. Mevzuata göre Berberoğlu yemin ettikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması için Genel Kurul’a davet edilecek. Erdoğan’ın Berberoğlu ile ilgili sözleri hatırlanınca bu yeminden sonra Meclis kürsüsüne çıkması çok dikkat çekici olacak. Kulislerde Erdoğan’ın bu durumdan rahatsız olmaması durumunda yasama dönemi açılışının “özel oturum” olarak değerlendirilip yeminin sonraya bırakılması gibi formüller üretilebileceği konuşuluyor. Ancak CHP’nin böyle bir duruma itiraz edeceğini de not düşelim.
BİNALİ YILDIRIM’IN ZOR SINAVI!
Yargıtay’ın CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 gün cezayı onayıp tahliye etmesi yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Hukukçular ve siyasetçiler hüküm kesinleştiği için kararın Meclis’te okunması halinde Berberoğlu’nun vekilliğinin düşeceğine işaret ediyor. Buna tek engel ise tezkerelerin okunup okunmaması konusunda tek inisiyatif sahibi olan TBMM Başkanlığı. Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın inisiyatif alıp, kararın okunmasını geçmiş uygulamalardaki gibi dönem sonuna bırakması mümkün. Kulislerde tahliye sonrası Oya Berberoğlu’nu arayıp “geçmiş olsun” dileğinde bulunan Yıldırım’ın tavrının da böyle olabileceği konuşuluyor. Ancak durum sadece Berberoğlu ile ilgili değil. Berberoğlu ile ilgili kararın 'yargılamayı durdurma' şeklinde olmaması, benzer durumdaki 50’ye yakın CHP ve HDP milletvekilini de ilgilendiriyor. Berberoğlu’nda olduğu gibi bu milletvekillerinin yargılanması sürüp hükümler kesinleştiğinde Yıldırım’ın önüne benzer başka kararlar da gelebilir. Meclis Başkanı da sadece Berberoğlu ile ilgili değil gelebilecek diğer kararlarda da, “dönem sonuna bırakma” tavrını göstermek zorunda olacak, yoksa çifte standart tartışması yaşanacak. Kulislerde iktidarın kısa süreli siyasi ihtiyaçları doğrultusunda Berberoğlu’nun tahliyesine yol açan böyle bir kararın alındığı ancak özellikle HDP’ye dönük iktidar yaklaşımında bir değişiklik olmadığı için bunun çok uzun sürmeyeceği konuşuluyor. Bir milletvekili, “Demoklesin kılıcı gibi bir karar. Ellerinde bir süre tutarlar. İstedikleri zaman düşürürler. Geçen dönem 7 HDP milletvekilini düşürdüler. Şimdi önlerine HDP milletvekilleri ile ilgili yeni yargı kararları gelirse ne yapacaklar?” diye sordu. Diğer taraftan Yıldırım’ın yerel seçimde aday olma ihtimali ya da 2 yıl sonra başka bir Meclis Başkanı seçilmesi durumunda ne olacağı da bilinmiyor. Tüm bu tartışmaların bitmesi için Anayasa Mahkemesi’nin vereceği Berberoğlu kararı büyük önem taşıyor.
'ÖĞRENCİ' EVİ DEĞİL 'VEKİL' EVİ
1 Ekim’de yeni yasama dönemine başlayacak Meclis’te 280 yeni milletvekili görev yapacak. 24 Haziran seçimlerinde ilk kez milletvekili seçilenler Meclis çalışmasının başlamasıyla Ankara mesaisi artacağından konaklama ihtiyaçları için çareler aramaya başladı. Ek çalışma takvimi konulmadığı takdirde haftada 3 gün Meclis’te olacak vekillerin bir kısmı kiralık ev arıyor. Birçok milletvekilinin tercihi ise geçmiş yıllarda olduğu gibi kamu kurumlarının misafirhaneleri olacak. Özellikle AK Parti milletvekillerinin konaklama için başta TEDAŞ misafirhanesi olmak üzere kamu kurumlarını tercih ettiğini biliyoruz. Bazı milletvekilleri ise ortak kiralık ev tutma arayışında. Genellikle aynı ilden gelen milletvekilleri, birlikte yürüttükleri seçim çalışmalarında da yakınlaşmanın etkisiyle ortak bir ev tutup birlikte kalma planı yapıyor. 2 ya da 3 milletvekilinin öğrencilik yıllarında olduğu gibi masrafları paylaşacakları bu ortak evler ile Ankara’da öğrenci evlerine vekil evleri de eklenmiş olacak!
BAHÇELİ’YE '50’DE 50' ÖNERİSİ!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2009 yılında, partisinin 40. yıldönümü dolayısıyla yaptığı matematik hesabı tarihe geçti. Bilmeyenler için kısaca hatırlatalım. 2009’daki "2 ile 9’u toplarsınız 11 eder. 2009’daki sıfırları çıkarırsınız 29 kalır. 11 ile 29’u toplarsınız 40 yapar ve bu MHP’nin 40. yıldönümüdür" demişti. Bahçeli’nin bu çok konuşulan 40 hesabı MHP’nin yaklaşan 50. yıldönümü öncesi yeniden hatırlandı. 8-9 Şubat 2019’da 50 yaşına girecek MHP için Bahçeli’nin bu kez nasıl bir hesap yapacağı merak konusu oldu. Çünkü eski hesabı 2019 yılına uyarladığımızda 50 değil, 231 gibi bir rakam çıkıyor. Bu durumda Bahçeli için bir öneri var. MHP 27. Yasama döneminde 50 milletvekili ile Meclis’te temsil edilen bir siyasi parti haline geldi. Bu tesadüfe dikkat çekenler “50. yılda 50 milletvekili” üzerine hesaplar yapılabileceği önerisinde bulunuyor. Bakalım Bahçeli bu öneriyi dikkate alacak mı?