İYİ Parti'den af teklifi için komisyon önerisi
İYİ Parti Başkanlık Divanı, Cumhurbaşkanlığı'na Katar'dan verilen VIP uçağın deposunun 280 bin dolara dolduğunu belirterek, "Anlaşılan odur ki bu kriz, 'bizde kriz miriz yok' diyen, şatafat içerisinde yaşayan Saray’ın krizi değil, halkın krizidir" açıklamasında bulundu. Af teklifiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan İYİ Parti, konunun geniş kesimlerce tartışılması için bir komisyon oluşturulması önerisinde bulundu.
DUVAR - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçirdiği ameliyatın ardından sağlığına kavuşarak, İYİ Parti'nin başkanlık divanı toplantısına katıldı. Toplantıda ekonomik kriz, af teklifi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Katar'dan hediye edildiği öne sürülen uçak ve dış politika konuları ele alındı.
Başkanlık Divanı sonrası yapılan yazılı açıklamada, şu başlıklar öne çıktı:
TOPLUMDA, İKTİDARIN KRİZİ DÜZELTEBİLECEĞİ UMUDU KAYBOLDU: Tüm bölgelerde özellikle STK’larla yapılan görüşmelerde, öncelikli konu ekonomi olmuştur. Sanayicinin, esnafın, vatandaşın canı yanmaktadır. Yaşanmakta olan krizin, mevcut iktidar tarafından düzeltilebileceği umudu artık kaybolmuştur. Partimizin, artık tek umut olduğunu gördük.
YEP'TE BORÇLARA DEĞİNİLMEDİ: Geçen hafta açıklanan YEP (Yeni Ekonomik Program), ekonomik krizin varlığını üstü örtülü şekilde kabul etmiş, ancak krizin asıl sebebi olan “özel sektör borçluluğu”na hiç değinmemiştir. Yani Sayın Cumhurbaşkanı, “Bizde kriz miriz yok, bunların hepsi manipülasyon” dedikten sadece bir gün sonra, Damat Berat Bey, verdiği rakamlarla ülkede kriz olduğunu itiraf etmiştir. Yeni Ekonomik Program’da, enflasyonun yüzde 20’yi aşacağı, ekonominin ciddi şekilde yavaşlayacağı ve işsizliğin hızla artacağı vurgulanıyorken, nasıl olur da bizde kriz miriz yok diyebilirsiniz? Vatandaşın alım gücü yarı yarıya azalmışken, aldığı maaş kuşa dönmüşken, nasıl olur da bizde kriz miriz yok diyebilirsiniz? Sanayicinin en büyük maliyet kalemlerinden biri olan elektrikteki artış yüzde 141’i bulmuşken, bu konuda alınacak önlemleri saymak yerine, nasıl olur da bizde kriz miriz yok diyebilirsiniz? Son bir haftada açıklanan istatistikler, hem tüketicilerin hem de reel sektör firmalarının güveninin hızla düştüğünü göstermektedir. Şirketlerin ciro büyümesi, reel olarak 2016’dan beri en zayıf seviyesindedir. Konut satışları da hızla düşmektedir.
UÇAĞIN DEPOSU 280 BİN DOLARA DOLUYOR: Bizde kriz miriz yok deyip, insanların evladına kıyafet almakta zorlandığı, kışı nasıl geçirebileceğim diye düşündüğü bir ortamda, Katar’dan milyonlarca dolar değerindeki uçağı nasıl alabildiniz? Hediye olduğu ifade edilen Boeing 747’nin deposu, tam tamına 225.486 litre (59.567 galon) yakıt almaktadır ve deponun dolması için her seferinde ödenecek para, 280 bin ABD dolarıdır. Yerel seçimlerde oy kullanırken herkesin hatırında bulunsun diye sormak istiyoruz; Türkiye’de kaça dolacak o uçağın deposu? Anlaşılan odur ki bu kriz, “bizde kriz miriz yok” diyen, şatafat içerisinde yaşayan Saray’ın krizi değil, halkın krizidir. Devlet milletten kopmuştur, aynı dili konuşmamaktadır!
AF KOMİSYONDA TARTIŞILMALI: Af teklifi, tüm partilerin, STK’ların ve baroların görüşlerinin alınacağı bir komisyonda detaylarıyla tartışılmalıdır. Bildiğiniz gibi af kanun teklifi, 24 Eylül Pazartesi günü MHP milletvekillerinin imzasıyla resmiyet kazandı ve “infaz yasası değişikliği” teklifi olarak Meclis’e geldi.
NEDEN İNFAZ YASASI DEĞİŞİKLİĞİ OLARAK SUNULDU: İYİ Parti olarak yaptığımız incelemede, teklifin, sakıncalı olduğunu düşündüğümüz bazı hususlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz: Neden infaz yasası değişikliği olarak sunuldu? MHP’nin, bu teklifi TBMM’ye bir af teklifi olarak değil de infaz yasası teklifi olarak getirmesinin sebebi; af yasası için Meclis’in nitelikli çoğunluğunun (360) oyu gerekirken, infaz yasası için salt çoğunluğun (301) oyunun yeterli olmasıdır. Ancak tarafımızca bu hususla ilgili Rahşan affı olarak tabir edilen af yasasından sonra verilmiş Anayasa Mahkemesi kararları da irdelenmiş, söz konusu teklifin, Meclis salt çoğunluğunun oyuyla kabul edilmesinin, anayasaya aykırılık teşkil edeceği değerlendirilmesi yapılmıştır.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KIRMIZI ÇİZGİ: Hükümet her mecrada, ‘‘uyuşturucuyla mücadele’’ konusunda kendi tabirleriyle destan yazdığını belirtmektedir. Hatta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından kolluk kuvvetlerine ‘‘uyuşturucu tacirlerinin bacaklarının kırılması’’ talimatı verilmesi, hafızalarımızda henüz taze bir şekilde yer etmektedir. Oysa sunulan tasarının kapsamı içinde ‘‘uyuşturucu suçları’’ da bulunmaktadır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi zehirleyen uyuşturucuyla mücadele, İYİ Parti’nin kırmızı çizgisidir ve bu suçtan hüküm giyen sanıkların serbest bırakılmasına, İYİ Parti kesinlikle müsaade etmeyecektir. Teklifin, ihaleye fesat karıştırmak, hileli iflas gibi suçları da kapsıyor olması akıllara, ‘’Hangi yandaş şirket ya da şahıs bu suçları işledi ve bu yüzden bu yasa çıkarılıyor?’’ düşüncesini getirmektedir.
KADINA VE ÇOCUĞA KARŞI BAZI SUÇLAR KAPSAM İÇİNE ALINMIŞ: Teklifte, kadına ve çocuğa karşı işlenmiş bazı suçlar kapsam dışı bazıları ise kapsam içindedir. Yıllardır ülkemizin kanayan yarası olan kadına ve çocuğa karşı şiddeti bir türlü engellemeyen ve görmezden gelen hükümet gibi, yasa teklifi de bu durumu görmezden gelmiştir. Verilen yasa teklifinde, kadına ve çocuğa karşı işlenmiş olan suçlardan tecavüz, istismar ve kasten öldürme durumu kapsam dışı bırakılmış, fakat çocuğa karşı işlenmiş ‘‘Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması’’ suçu, af kapsamına dahil edilmiştir. Kadın ve gençlik hareketi olan İYİ PARTİ, her zaman kadın ve çocuğun yanında olacaktır.
ŞÜPHE UYANDIRIYOR: Afla ilgili kanun teklif, alelacele hazırlanmıştır. Kimlerin kapsama girdiği açıkça belirtilmelidir. Ayrıca defalarca aynı suçu işlemiş kimselere af getirilmesi, vicdanları yaralayacaktır. İlk defa suç işleyenle, aynı suçu sürekli işleyenlerin durumu, aynı kapsamda değerlendirilmemelidir. Cumhurbaşkanı’nın; “Devlet, devlete karşı işlenen suçları affedebilir, şahıslara karşı şahısların işlediği suçu, devlet affedemez” tespitinden sonra, tasarı üzerinde MHP ve AKP’nin nasıl uzlaşacağını merak ediyoruz. Tekrar etmek gerekirse, toplumun büyük kısmını etkileyecek böyle bir yasanın yangından mal kaçırırcasına çıkartılmak istenmesi, birçok konuda şüphe uyandırmaktadır. Rahşan affı olarak tanımlanan yasanın ülkemizde yaşattığı mağduriyetler ortadır, MHP’nin sunduğu kanun teklifiyle bu yasa, birçok benzerlik barındırmaktadır. Biz tüm partilerin, STK’ların, baroların da görüşlerinin alınacağı bir komisyonda katkı vermeye hazırız.
AYAK ÜSTÜ SOHBET GÖRÜŞME OLARAK SUNULUYOR: BM toplantısında, Cumhurbaşkanı ve Donald Trump arasında ayakta yapılan sohbeti “görüşme” olarak nitelemek, bu ayaküstü karşılaşmayı, diplomatik manevra olarak tanımlamak, hem komik hem de çaresizliğin göstergesidir. Türkiye, ciddi, itibarlı, hatırı sayılır bir ülkeyken, diplomatlarımızın böyle utandırıcı ali cengiz numaralarına hiç ihtiyaç olmamıştır. Liderler, diplomatlarına hiçbir zaman bu kadar yük olmamışlardır! Amerika-Türkiye ilişkilerinin düzelmeyeceği de artık aşikar olmuştur. Konuşmasında, ülkesine sığınan Suriyeliler için 4 kere Ürdün’e teşekkür eden Trump, 3.5 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğu Türkiye’yi ağzına bile almamıştır. Bu arada İran’la bile görüşme talebinde bulunan Trump, Türkiye’ye talepte dahi bulunmamıştır. Papaz meselesi halloluncaya kadar da yeni bir adım atılmasını beklemek, iyimserlik olacaktır.
ERDOĞAN İKİ ARADA BİR DEREDE KALDI: Putin’in Erdoğan’a “sarı kart” gösterdiği Soçi toplantısının sonuçları kapsamında 10 ve 15 Ekim tarihli iki ultimatom da bulunmaktadır. Diğer ifadeyle; Türkiye, üstlendiği “tüm silahlı muhalefeti ağır silahlardan arındırma” görevini 10 Ekim’e kadar yerine getiremediği veya 15 Ekim’e kadar çatışma hattı boyunca 15-20 kilometrelik silahsızlandırılmış tampon bölge oluşturulamadığı taktirde, “Her yolu denedim” diyebilmek arayışında olan Ruslar, erteledikleri harekâtı, Suriye kuvvetleriyle birlikte başlatabileceklerdir. Erdoğan için ise “Günah benden gitti” demek fırsatı doğabilecek olsa da bu kez kendilerine ihanet edildiğini düşünecek “öfkeli çocukların” öfkesi, ülkemize yönelebilecektir. Kısacası Erdoğan, basiretsiz politikalarıyla "iki arada bir derede kalmış" durumdadır.
(HABER MERKEZİ)