Meclis’te 'uzun namlulu silah' tartışması

CHP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın grup konuşması için geldiği gün güvenlik görevlilerinin Meclis’te uzun namlulu silahlarla dolaşmasına tepki gösterdi, bu durumun “demokratik bir Meclis görüntüsü olmadığını” söyledi. Meclis Başkanı bu konuda bazı düzeltmeler yaptıklarını, konuyu daha da hassas bir şekilde ele alacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Başkanı Binali Yıldırım, yeni yasama dönemi açılışı öncesi 5 siyasi partinin grup başkanvekilleri, TBMM başkanvekilleri ve idare amirleriyle toplantı yaptı. Toplantıda, yeni yasama dönemi öncesi yapılan çalışmalar, Meclis’te alınan güvenlik önlemleri, Meclis’in Yasama kapasitesi ve etkinliğinin güçlendirilmesi için yapılacaklar, yeni yasama sürecine hazırlık kapsamında içtüzük konuları ele alındı. Alınan kararlar şöyle oldu:

İÇTÜZÜKTE ZORUNLU DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK

AK Parti’nin alternatifli iç tüzük taslağının eleştirildiği toplantıda şimdilik anayasa değişikliği kapsamında zorunlu düzenlemelerin yapılması konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre “başbakan, bakanlar kurulu, gensoru, sözlü soru önergesi” gibi yeni sistemde olmayan tanımlamalar içtüzükten çıkarılacak. Meclis Başkanlığı tarafından zorunlu teknik düzenlemeleri içerecek bu değişikliğin Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanıp tüm partilerden grup başkanvekillerinin katılacağı 2-3 gün sürecek toplantılarda ele alınıp ortak imzayla Meclis’e sunulup açılışın hemen ardından Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi planlanıyor. İçtüzükle ilgili kapsamlı değişiklik ise partilerin eşit temsil edileceği bir çalışma ile gerçekleştirilecek.

OTURMA DÜZENİ DEĞİŞMEYECEK

Toplantıda, yeni dönem Meclis Genel Kurulu’ndaki oturma düzeninin değişeceği, AK Parti ve MHP grubunun yan yana sıralara oturacağı iddiaları da konuşuldu. TBMM Başkanı Yıldırım iddiaları reddetti. Haberlere kaynaklık eden grafiğin nereden alındığı ile ilgili de araştırma yapılacağı öğrenildi.

MİLLETVEKİLLERİNE YASAMA DESTEĞİ

Toplantıda Meclis’ten çıkan yasaların etkileri ve kurulan araştırma komisyonlarının önerilerinin sonuçlarının izlenmesi için daimi bir komisyon kurulmasına karar verildi. Ayrıca milletvekillerinin yasa teklifi hazırlıklarına yardımcı olunması için yasama uzmanlarının yer alacağı ‘destek bürosu’ kurulacağı söylendi. CHP’nin Cumhurbaşkanı Kararnamelerinin yasama alanına giren bölümlerinin tespiti için komisyon kurulması önerisi ise reddedildi.

EMNİYET HERKESİ BİLMEK İSTİYOR

Toplantıda Meclis’teki güvenlik önlemleri ile ilgili bilgi verildi. Milletvekillerinin arabalarıyla güvenlik kontrolü yapmadan kampüse girmemeleri konusunda hassasiyet istendi. Ayrıca emniyetin güvenlik amacıyla “herkesin kim olduğunu bilmek istediği” ifade edildi. Bunun için personel, ziyaretçi ve basın mensupları dahil herkesten yaka kartı kullanması istendi. Ayrıca çipli kartlarla Meclis içinde kontrollü geçişle ilgili düzenleme yapıldığı anlatıldı.

MECLİS’TE UZUN NAMLULU SİLAHLARA TEPKİ

Toplantıdaki güvenlikle ilgili görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın grup konuşması için geldiği gün uzun namlulu silahlarla Meclis koridorlarında dolaşan güvenlik elemanları da gündeme getirildi. TBMM Başkanvekili Levent Gök, bu görüntünün demokratik bir Meclis görüntüsü olmadığını söyledi. Meclis Başkanı bu konuyla yakından ilgileneceğini, bazı düzeltmeler yaptıklarını, daha da hassas bir şekilde inceleyeceklerini söyledi.