Duvar Arkası: CHP, HDP korkusundan acil içtüzük!

TBMM içtüzüğünde 'acil' değişikliğin nedeni "CHP ve HDP çalıştırmaz" korkusuymuş! TBMM'ye girmesi yasaklılar listesi halen yürürlükte... Belediyelerin gıda yardımları da krize takıldı! TBMM kedisinin evi kaldırıldı...

Google Haberlere Abone ol

CHP, HDP MECLİS’İ KAPATIR KORKUSU ACİL İÇTÜZÜK YAPTIRDI

Meclis’in yeni yasama döneminde beklendiği gibi ilk gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum için içtüzük değişikliği oldu. AK Parti daha Meclis açılmadan geniş bir değişiklik taslağını tartışmaya açmıştı. Bu taslağın yasalaşmasının Meclis’i daha da işlevsizleştireceğini savunan muhalefet ise bunun kolay geçmesine izin vermeyeceğinin işaretlerini verdi. Tablo içtüzük değişikliğinin uzlaşma olmayınca haftalarca sürecek bir gerilime yol açacağını gösteriyordu. Bu noktada Meclis Başkanı Binali Yıldırım, “zorunlu teknik” düzenlemeler içeren dar kapsamlı bir değişiklik teklifi getirdi. Yıldırım’ın teklifindeki itiraz edilen kimi maddeler de çok ısrar edilmeden çıkarılarak hemen uzlaşma sağlandı. Peki içtüzükte kapsamlı bir değişiklikten “zorunlu teknik” düzenleme noktasına nasıl gelindi?

İktidar kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre bunun nedeni CHP ve HDP’nin Meclis başkanvekillerinin görev yapacağı Genel Kurul’da mevcut içtüzüğe dayanarak Meclis’i çalıştırmama, hatta kapatma ihtimaliydi! Meclis açıldığı ilk hafta AK Partili TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop görev yaptı. Şentop’tan sonra bir hafta CHP’li Meclis Başkanvekili Levent Gök, ondan sonra da bir hafta HDP’li Meclis Başkanvekili Mithat Sancar Genel Kurulu yönetecekti. İki Meclis başkanvekilinin de parlamenter sisteme göre hazırlanan mevcut içtüzüğe dayanarak, “Meclis’te bakan yok” diyerek yasa görüşmelerini yaptırmama ihtimali vardı. Meclis’in bu şekilde kapanma riskini göze alamayan, bunu parti yönetimi ve tabanına açıklayamayacağını düşünen AK Parti de kapsamlı değişiklikten vazgeçti. Böylece olası bir 'kriz' ihtimali ortadan kalkmış oldu.

.

.

ERDOĞAN'IN HER KİMLİĞİNE BİR ODA!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin resmen yürürlüğe girmesiyle Türkiye yepyeni bir döneme başladı. Hafta başında Cumhurbaşkanı olarak Meclis'in açılışını yapan Recep Tayyip Erdoğan "Milletin karşısında yürütmenin tek muhatabı benim" derken bir gün sonra yeni sistemin getirdiği "partili Cumhurbaşkanı" kimliği ile bu kez genel başkanı olduğu AK Parti grubunda konuştu. Yeni sistem fiziksel etkilerini de göstermeye başladı. Bir gün Cumhurbaşkanı, bir gün AK Parti Genel Başkanı olarak Meclis'te konuşan Erdoğan'ın artık her iki kimliğine uygun Meclis'te 2 odası var. AK Parti Grubundaki odanın girişindeki tabelada, "Cumhurbaşkanı AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan" yazarken yeni yapılan eski Başbakanlık makamı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "yürütmenin başı Cumhurbaşkanı" kimliği ile tahsis edildi. Erdoğan'ın Meclis programlarında daha önce de kullanmayı tercih ettiği bu ikinci odanın kapısındaki tabelaya "forslu" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan" ismi yazıldı. Erdoğan'ın daha çok bu odayı kullanması bekleniyor.

MİLLETİN MECLİSİ PARTİ GENEL BAŞKANINA YASAK!

Meclis yeni döneme artırılan güvenlik önlemleri ile başladı. Araç giriş çıkışları sınırlandı, milletvekillerinin yanındaki ziyaretçilerin de aranması kararı alındı. Ziyaretçiler için Meclis içinde ayrıca ikinci bir arama noktası kuruldu. Ancak önlemler bununla da sınırlı değil. Geçen dönem tartışma konusu olan “kara liste” uygulamasının da sürdüğü öğrenildi. Meclis’te milletvekilleri ile basın toplantılarına katılan, açıklama yapan, slogan attığı iddia edilen ziyaretçilere yasağın yeni dönemde sürdüğü öğrenildi. Edindiğimiz bilgiye göre Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, HDP il ve ilçe yöneticisi 39 kişi ile çok sayıda Alevi kurumu yöneticisinin aralarında bulunduğu yüzlerce kişiyle ilgili “kara liste” halen duruyor. Meclis’e girişine izin verilmeyen bu kişilerle ilgili Meclis Başkanlığı'na itirazlar yapılırken bazı milletvekillerinin konuyu yargıya da taşınacağı öğrenildi.

BELEDİYELERİN GIDA YARDIMI KRİZE TAKILDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 15 yıldır ihtiyaç sahiplerine dağıttığı gıda yardımı için yapılacak ihale ekonomik krize takıldı.  Yaklaşık 100 milyon liralık ihale kapsamında 300 bin aileye yardım paketi dağıtılması planlanıyor. Her bir pakette, zeytin, peynir, salça, tahin helva, makarna, ayçiçek yağı, un, arpa şehriye, çekirdeksiz sarı kuru üzüm, siyah çay, toz şeker, reçel, tuz, pirinç, kuru fasulye, nohut, pilavlık bulgur, köftelik bulgur, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, tuvalet sabunu, banyo sabunu, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı bulunuyor. Her bir kolinin maliyeti 450 TL civarında. 100 küsur milyon liralık ihale, toptancıların elinde mal bulunmaması, fiyatların değişken olması gibi sebeplerle şimdilik ekonomik krize takıldı. Ancak belediyenin, genellikle kış öncesi yaptığı yardımları, bu sene yerel seçimi de hesaba katarak mutlaka dağıtacağı konuşuluyor.

.

HAYVAN HAKLARI HAFTASINDA MECLİS KEDİSİ EVSİZ KALDI

CHP’nin kedisi Şero’nun ardından Meclis’in de bir kedisi olmuştu. Siyah-beyaz sevimli kedi için milletvekillerinin odasının bulunduğu halkla ilişkiler binasının bahçesinde kartondan küçük bir kulübe yapıldı. Bir ağaç altında aylarca duran kulübe üstelik Hayvan Hakları Günü’nün kutlandığı hafta birden bire kayboldu. Milletvekilleri, Meclis personeli ve ziyaretçilerin ilgisi ile karşılaşan kedinin kulübesini kimin kaldırdığı ise bilinmiyor. Çalışanlarsa “görüntü kirliliği yaratıyor” diye kaldırıldığı görüşünde.

Etiketler HDP Erdoğan CHP TBMM