HDP milletvekili Bedia Özgökçe Ertan muhtarları sordu

HDP milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, görevden alınan muhtarlarla ilgili soru önergesi verdi. Ertan, "Neden 55 ay beklenmiş ve yerel seçimlerin yapılmasına 5 ay kala bu yönde bir tasarrufta bulunulmuştur?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya görevden alınan 259 muhtarları sordu. Ertan, soru önergesinde, “259 köy ve mahalle muhtarının adının yapılan açıklamayla birlikte duyurulmamasının nedeni nedir?” diye sordu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde 15 Ekim 2018 tarihinde yayınlanan ve 259 muhtarın görevden alındığını açıklayan yazıyla ilgili soru önergesi verdi.

Önergeyi İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını isteyen Ertan, yerel seçimler öncesi muhtarın görevden alınmasını şöyle değerlendirdi:

“Yerel seçimlere dönük AKP'nin yeni bir hamlesi olduğu çok açık olan muhtarların görevden alınmasının bir diğer anlamı bölge halkını HDP'den uzaklaştırmaya çalışmaktır. Ancak bilinmelidir ki HDP, gücünü saraydan değil kendini var eden halktan almakta ve toplumun barış ve özgürlük talebini daha geniş kesimlere duyurmak için mücadele etmektedir. İçişleri Bakanı yerel seçimlere az bir zaman kala hangi hamleyi/siyasi operasyonu yaparsa yapsın halkın iradesine etki edemeyecektir. Bunu 2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimler de mutlaka gösterecektir.”

259 MUHTAR KİMDİR?

Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1) Söz konusu 259 kişi kimdir?

2) 259 muhtarın il ve ilçelere göre dağılımı nedir?

3) 259 köy ve mahalle muhtarının adının yapılan açıklamayla birlikte duyurulmamasının nedeni nedir?

4) Görevden uzaklaştırılan 259 köy ve mahalle muhtarından hakkında adli soruşturma başlatılan veya önceden başlatılmış olan var mıdır?

5) Görevden uzaklaştırılan 259 köy ve mahalle muhtarının yerine kimler atanmıştır?

6) 259 muhtarın görevden alınması için neden 55 ay beklenmiş ve yerel seçimlerin yapılmasına 5 ay kala bu yönde bir tasarrufta bulunulmuştur?

7) 259 muhtarın gerekçede belirtilen nedenlerle görevden alınmasına karar veren komisyon kimlerden oluşmaktadır?

8) Söz konusu komisyon 259 muhtarın görevden uzaklaştırılmasına karar verirken hangi somut kriterleri gözetmiştir?

9) Görevden uzaklaştırıldıkları 259 muhtara ne zaman tebliğ edildi? (DUVAR)