Duvar Arkası: 42 ayda havaalanı bitti 6 ayda mutfak bitmiyor

TBMM'de bitmeyen 15 Temmuz tadilatına iktidar da muhalefet de tepkili... Gültan Kışanak, Pervin Buldan'ın hayat öyküsünü yazıyor... CHP'de ön seçim korkusu: Ya İnce çıkarsa... İki seçmeninden birisi AK Parti'nin üyesi! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

42 AYDA HAVAALANI BİTİYOR, 6 AYDA MUTFAK BİTMİYOR

15 Temmuz darbe girişiminde zarar gören TBMM’deki tadilat hâlâ bitmedi. Bombaların hedefi olan Meclis’teki onarım çalışmalarında neredeyse 2.5 yıl geride kaldı. Onarımın bu kadar uzun sürmesi iktidardan muhalefete tüm partilerin tepkisine yol açtı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Meclis'in bütçesi üzerine konuşan MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, onarım için 50 milyon liranın üzerinde para toplandığını, işi üstlenen gayrimenkul platformu GYODER’in 24 Ağustos 2016’da çalışmaya başladığını hatırlattı, “iki senedir gürültüden kurtulamadık” dedi. Komisyonun AK Partili Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de “Planlama yanlıştı” diyerek Kalaycı'ya destek verdi. Kalaycı, “İki yıldır bir türlü bu onarım bitmiyor. Hakikaten uzun bir süre. Neden aksıyor, bir türlü bu onarım bitmiyor” sözlerine Bilgiç yenilenen Meclis mutfağı inşaatının bitmemiş olmasına dikkat çekerek, “Kırk iki ayda havaalanı yapıyoruz, bir mutfağı bitiremiyoruz altı ayda” dedi.

GÜLTAN KIŞANAK PERVİN BULDAN’I YAZACAK

Görevden alınıp tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın cezaevinden yazdığı “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitabın ardından yeni bir kitap için çalışmaya başladığını öğrendik. Kendisi gibi cezaevinde tutuklu bulunan kadın siyasetçiler Aysel Tuğluk, Çağlar Demirel, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven, Sebahat Tuncel ve Selma Irmak’ın da aralarında bulunduğu onlarca kadının hikayesini mektuplar aracılığıyla sorduğu sorulara gelen yanıtlarla kaleme alan Gültan Kışanak bu kez HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın yaşam öyküsünü yazacak. Hakkari'de bir aşiret kızı olarak dünyaya gelen Buldan, eşi Savaş Buldan'ı kızının doğduğu gün faili meçhul bir cinayette kaybetmişti. Eşinin ölümünün ardından önce Cumartesi Anneleri'ne ardından HADEP'e katılan Buldan 2005 yılında da Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen kadınlar arasında yer aldı. 5 dönemdir Meclis'te milletvekili olan Buldan eşinin ölümünün ardından girdiği siyaset sahnesinde bugün 67 sandalye ile Meclis'te 3. parti olan HDP'nin Eş Genel Başkanı.

ÖN SEÇİMDE 'İNCE' KORKU!

CHP’de aday belirleme yöntemine dönük tartışmalar sürüyor. Çok sayıda partili ön seçim çağrısı yaparken genel merkez daha çok temayül yoklaması, anket, merkez yoklaması gibi seçenekler üzerinde duruyor. Bu seçeneklere “mutabakat” yöntemi de eklendi. İl, ilçe teşkilatlarının üzerinde anlaşarak genel merkeze önerdiği 105 aday bu şekilde ilan edildi. Genel merkezin ön seçime sıcak bakmaması, “Ön seçimden çıkan aday örgütün adayı oluyor ama genel seçmeni kapsamayabiliyor" yaklaşımı etkili. Bu nedenle geniş kesimlerden oy alacak, “kazanacak aday”ı belirlemek için ön seçim dışında seçenekler üzerinde duruluyor. Kulislere göre ön seçime sıcak bakılmamasının bir özel nedeni de CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce. Parti kulislerinde İstanbul’da ön seçim için kurulacak bir sandıkta İnce’nin çıkma ihtimaline dikkat çekiliyor. Genel merkezin adaylığına çok sıcak bakmadığı İnce’nin bu yolla 'kendini dayatmasına izin verilmeyeceği' belirtiliyor.

AK PARTİ’YE OY VEREN 2 KİŞİDEN 1’İ ÜYE

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 1 Kasım 2018 itibariyle partilerin üye sayılarını güncelledi. Verilere göre AK Parti’nin üye sayısı 10 milyon 299 bin 645 oldu. 24 Haziran Meclis seçimlerinde AK Parti’nin aldığı 21 milyon 335 bin 579 oy dikkate alındığında AK Parti'ye oy veren her iki seçmenden birinin parti üyesi olduğu görülüyor. Aynı seçimde 11 milyonun üzerinde oy alan CHP’nin üye sayısı 1 milyon 227 bin 878. MHP’nin üye sayısı 489 bin 239, İYİ Parti’nin üye sayısı 89 bin 106, HDP’nin üye sayısı ise 38 bin 137 olarak güncellendi. 25 Ekim’de bir yaşına giren İYİ Parti ilk 4 ayda 50 bin üye yapmıştı. Geçen 8 ayda üyelerine yaklaşık 40 bin kişi daha eklediği görülüyor. İYİ Parti’nin kuruluş sürecinde istifalarla yaklaşık 15 bin üye kaybeden MHP de geçen süreçte 5 bine yakın yeni üye yapmış.