Cumhurbaşkanına ekonomik OHAL yetkisi
Cumhurbaşkanına “Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme” durumunda alınacak tedbirleri belirleme yetkisi veren kanun teklifi tartışma konusu oldu. CHP verilen yetkiyi ekonomide “OHAL yetkisi” olarak nitelendirirken MHP de düzeltme istedi.
ANKARA - AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ve 7 milletvekili tarafından verilen 71 maddelik “torba kanun” teklifinin görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.
38 kanun, 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapacak teklifin en dikkat çeken maddesi 22. Madde oldu. Söz konusu madde Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulmasını öngörüyor. Komitenin “Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme” tespit etmesi durumunda da alınacak tedbirleri belirlemede Cumhurbaşkanı yetkilendiriliyor.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, düzenlemeyi “verilen yetki ve süre” belli olmadığı için eleştirdi. Kuşoğlu, “Ekonomiyle ilgili olağanüstü tedbirler getiren bu madde tam bir OHAL maddesidir” dedi.
MHP DE DÜZELTME İSTEDİ
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da tartışma konusu olan maddenin son fıkrasındaki ifadenin farklı anlama gelebileceğini söyledi, “Ben amacın bu olmadığını düşünüyorum ama bunun düzeltilmesi lazım yani “üye kurum ve kuruluşlarının yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup…” diyoruz. Yani burada amaç şu: Hani üye kuruluş BDDK’dir, SPK’dir, kendi yetkilerini kendileri kullansın, onların kullanamayacağı, kendi kanunlarında yetkisi olmayan konuları Cumhurbaşkanı belirlesin. Bu daha düzgün yazılırsa farklı anlamaları önler diye düşünüyoruz” dedi.
'ASLA OLMAMASI GEREKEN MADDE'
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da 22. madde için “Asla olmaması gereken madde. Bu 22’nci madde ile Cumhurbaşkanına bir finansal OHAL yetkisi veriliyor. Kendisi ilan edecek ve kendisi yönetecek” dedi.
'EKONOMİK KRİZİ AŞMA TEKLİFİ'
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener de Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulmasını öngören 22. Maddede komitenin görevleri bölümünü okudu. Maddedeki “Sistemik risklerin gerçekleşmesi durumunda uygulanacak kriz yönetim planlarının oluşturulması bu komitenin görevleri arasındadır” cümlesindeki kriz ifadesine dikkat çeken Şener, “Kriz” kavramı, “kriz yönetimi” ifadesi doğrudan doğruya yasa metninde yer almıştır. Nitekim bütün maddelere baktığımızda, geneli itibarıyla, içinde bulunduğumuz ekonomik krizi aşmaya yönelik veya maliyetlerini azaltmaya yönelik maddelerle doludur” dedi.
22. Maddenin sadece bir krizin varlığından değil, aynı zamanda finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde bir riskin genişlemesinden söz ettiğine dikkat çeken Şener, “Bu ifadelerin yer alması bunun bir kriz yasası olduğunu gösterir mi, bence gösterir. Çünkü bu hassasiyetle, bu riskleri hissederek hazırlanmış bir metin olduğu için içinde bulunduğu durumu yansıtıyor” dedi.
TARTIŞMA KONUSU 22. MADDE NE DİYOR?
"Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi
MADDE 1- Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, finansal sistemin ekonomik büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için sistemik risklerin yönetilmesi, finansal düzenlemelerde ve uygulamalarda uyumun sağlanması ve reel sektör ile koordinasyonun artırılması yönünde işbirliğinin tesis edilmesi ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan verilerin merkezi şekilde toplanması için gerekli faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.
Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesine üye kurum ve kuruluşlar ile komitenin çalışma usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yönetmelikle belirlenir.
Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, aşağıda sayılan hususlarda kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini tesis ederek düzenlemelerin ve uygulamaların koordinasyonunu sağlar:
a) Finansal istikrar ve güvenliği tehdit edebilecek sistemik risklerin belirlenmesi, etkin bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi için alınabilecek tedbirlerin tespit edilmesi.
b) Sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi amacıyla finansal kaynakların reel sektöre etkin bir şekilde dağıtılmasının sağlanması.
c) Finansal sektörün sağlıklı gelişiminin sağlanması.
ç) Sistemik risklerin gerçekleşmesi durumunda uygulanacak kriz yönetim planlarının oluşturulması. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, görev alanı ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarından her türlü veri ve bilgiyi talep edebilir.
Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup, ilgili bütün kurum ve kuruluşlar belirlenen bu tedbirleri derhal uygulamakla yetkili ve sorumludur.”