Kılıçdaroğlu'ndan Katar tepkisi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Gaz arama şirketi Katar'ın, AK Parti tepki göstermedi.
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun KKTC ziyareti ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamaya göre 7 Aralık tarihinde yapılan ziyarette Kılıçdaroğlu KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sayın Teberrüken Uluçay, Başbakan Sayın Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Kudret Özersay, Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Cemal Özyiğit ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı Sayın Ersin Tatar ile görüştü.
KKTC makamlarıyla görüşmeler sırasında Kıbrıs sorununun mevcut durumu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin değerlendirme raporu, ekonomik durum, Doğu Akdeniz'de enerji denklemi ve bu konunun Kıbrıs üzerindeki etkileri üzerinde ayrıntılı görüş alış-verişinde bulunuldu. Kılıçdaroğlu adına yapılan açıklamada görüşmelerle ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:
AKDENİZ'DE DOĞALGAZ ARAMALARI: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de doğal gaz aramaları için izin verdiği yabancı şirketlerin çalışmalarına başlaması önemli bir endişe kaynağıdır. Bu şirketlerden birinin Türkiye'nin Ortadoğu'da ilişkilerinin iyi olmaya devam ettiği yegane devlet olan Katar'a ait olması karşısında AKP iktidarının gereken tepkiyi göstermediği düşünülmektedir. Öte yandan, son zamanlarda İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz doğal gazının Batı Avrupa'ya ihracı konusunda sıklaşan görüşmeler ve üzerinde çalışılan projeler Türkiye'nin bölgesel enerji denkleminde giderek dışlanmakta olduğunu göstermektedir.
BÜYÜKELÇİ SORUNU: Bu gelişmede Kıbrıs sorununun çözüme kavuşamamış olması kadar, Türkiye'nin Mısır ve İsrail ile ilişkilerindeki gerilemenin ve bu iki ülkede Büyükelçi bulundurmamasının da payı olduğu açıktır. CHP, uluslararası ilişkilerde diyaloğun ve diplomatik temsilin önemine inandığı ve savunduğu için bu eksikliğin en kısa zamanda giderilmesini önemsemektedir.
KIBRIS'IN GELECEĞİ: Kıbrıs'ın geleceği için CHP'nin adil, yapıcı ve kalıcı sonuç getirmeye yönelik çabaları desteklediğini vurgulamıştır. Kıbrıs adasının doğal kaynaklarının, adada haksızlığın ve ayrışmanın değil, barışın ve çözümün unsuru olarak görülmesi şarttır. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e yönelik politikalarının da, bir yandan KKTC'nin haklarını gözetirken, bir yandan da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yalnızlığını ortadan kaldıracak şekilde yürütülmesi gerekmektedir. (DUVAR)