Özgür Özel: Bu kadar milletvekilini madende mi saklıyorsunuz?

Meclis'te görüşülen Maden Kanunu’nun kritik maddesinin oylaması öncesi CHP yoklama istedi. Yoklamada karar yeter sayısı bulunamayınca ara verildi. Aradan sonra salonu dolduran AK Parti'ye seslenen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Müzakereler yapılırken çil yavrusu gibi dağılıp oylamada Çin ordusu gibi gelme geleneği var. Bu kadar milletvekilini yer altında madende mi saklıyorsunuz da 30 kişiyle izliyorsunuz, oylama sırasında yeryüzüne çıkıyor?” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda 51 maddelik Maden Kanunu teklifinin Türkiye Taş Kömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri'nin uhdesinde bulunan sahaların bölünerek devredilmesini öngören 20'nci maddesi tartışma konusu oldu.

CHP grubu adına söz alan Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Bu maddeyle adı geçen kurum ve kuruluşların yasal yükümlülüğü ortadan kaldırılıyor. İkincisi, bu maddeyle adı sık sık maden kazalarıyla gündeme gelen yer altı madenciliğinde iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri daha da kötü hâle geliyor. Üçüncüsü, bu madde madencilikte sürdürülebilir olmayı ortadan kaldırıyor" dedi.

"Yaşananlardan ders alınmadığını" belirten Girgin, "Kısacası, madencilik sektöründe 19'uncu yüzyılın şartlarına geri dönmek olan redevans garabetinin ortadan kaldırılması gerekirken, yönetmelik statüsünden kanun statüsüne getirilerek şimdiye kadar yaşanan acılardan ders çıkarılmadığı da görünmekte” diye konuştu.

Girgin söz konusu "redevans sisteminin yeni Soma faciası, ölümler ve anaların gözyaşı anlamına geleceğini" söyledi. Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ise eleştirilerin aksine söz konusu düzenlemenin maden sahalarının daha iyi denetimine imkân vereceğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel madde oylaması öncesi yoklama talep etti. Elektronik cihazla yapılan ilk yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamadı. Birleşime 15 dakika ara verildi. Aradan sonra yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulundu, madde oylanarak kabul edildi.

'ÇİL YAVRUSU GİBİ DAĞILIĞ ÇİN ORDUSU GİBİ GELME GELENEĞİ VAR'

CHP Grup Başkanvekili Özel, “Çok önemli bir madde oylanmadan önce salonda iktidar partisinden 30-40 arkadaş vardı, ilk yoklamada 130-140'larda, şimdi 210 kişi oldu. Müzakereler yapılırken çil yavrusu gibi dağılıp oylamada Çin ordusu gibi gelme geleneği var. Kanun, Maden Kanunu. Maden Kanunu'nda, soruyorum AKP Grup Başkanvekiline: Bu kadar milletvekilini yer altında madende mi saklıyorsunuz da 30 kişiyle izliyorsunuz, oylama sırasında yeryüzüne çıkıyor? Nasıl iş bu arkadaş?” diye sordu.

'HEP BURADA ÖZGÜR BEY’İ DİNLEYECEK HALİMİZ YOK'

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Bu kanunla ilgili görüşmelerde, komisyonda, öncesi grup çalışmalarında katkı sunan bu grup zaten. Tabii ki iktidar partisinin kuliste de, odasında da işi olacaktır. Hep burada Özgür Bey'i dinleyecek hâlimiz yok. Kaldı ki, bu kadar kıymetliyse, 120 kişi olması gereken CHP'den neden 20 kişi var, onlar nerede o zaman? Biz buradayız” yanıtı verdi.

'YASAMA MAKİNESİYMİŞ GİBİ OY KULLANIP GİTTİLER'

Turan’ın sözlerine “Parlamentoyu işletme görevi iktidar partisinin” karşılığını veren Özgür Özel, “Benim görevim, toplantı yeter sayısı var mı, karar yeter sayısı var mı, bununla ilgili denetimi yapacak işi yapmak. Burada 40 arkadaş var. Biraz önce gelip oy veren 170 ilave arkadaş bu kanunun nasıl yeni Soma faciaları, yeni Ermenek'ler yaratabileceğine ilişkin ortaya konulan muhalefet argümanlarını dinlemeden, âdeta bir yasama makinesiymiş gibi, geldiler, oy kullandılar, gidiyorlar. İtirazımız bunadır. Görevimizi yapmaya, bu durumu açık bir şekilde milletimize şikâyet etmeye devam edeceğiz” dedi.