Serpil Berk Argın: Ovacık, Halk Meclisleri ile yönetilecek

Ovacık Belediyesi Eş Başkanı adayı gazeteci Serpil Berk Argın, belediye başkanı seçildiklerinde halkla tespit ettikleri sorunları yine halkla çözeceklerini söyledi. Berk Argın, önceki belediye başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun iyi işlerini geliştirerek sürdüreceklerine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dersim’in Ovacık ilçesine belediye eş başkan adayı olan Serpil Berk Argın, Diyarbakır’da iki yıl gazetecilik yaptı. Evrensel gazetesi için çalışan Berk Argın ile pek çok habere birlikte gittik. Haberde gördüğüm Berk, gerçek anlamıyla acar bir muhabirdi. Vaktini boşa harcadığını hiç görmediğimi söyleyebilirim ve buna Diyarbakır’da çalışan diğer gazeteciler de tanıklık eder diye düşünüyorum. Sonra geçen yaz evlendi ve memleketi Dersim’e yerleşti. Diyarbakır biraz boş kaldı. Çünkü Serpil Berk, gazeteci arkadaşlarının her zaman yanında bulundu. Gazetecilik kıskançlığından, kaprisinden uzak durarak sundu desteğini, dostluğunu.

İki yıllık zaman içinde gerçekleşen buluşmalarımızda kendisiyle ve hayata bakışıyla ilgili pek çok şey anlattığını hatırlıyorum elbette. Ama şimdi o, Ovacık Belediyesi eş başkan adayı ve gazeteci olarak ona soru sormam gerekince, bir kez daha, “Serpil Berk kimdir?” sorusunu sormak gerekti. Yine çok mütevazı bir cevap aldım ondan. Şöyle anlattı kendisini: “1983 yılında Dersim Ovacık'ta doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İzmir'de tamamladım. Genç yaşlarda çeşitli fabrikalarda 10 yıl metal işçiliği yaptım. Tekstil sektöründe de çalıştım belirli aralıklarla. İşçilik bitti ve 30 yıl sonra memlekete dönünce ‘Biraz da İngilizce öğrensem fena olmaz’ diyerek Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünü okudum. Üniversite sonrası Evrensel gazetesinin Diyarbakır muhabirliğini yaptım 2 yıl boyunca.”

Ovacık eş başkan adayı Serpil Berk

DEVRİMCİ GÜÇBİRLİĞİ’NİN ORTAK ADAYI

Serpil Berk, gazetecilik yaptığı sırada da Emek Partisi’ne (EMEP) üyeydi. Memleketi Ovacık’a belediye eş başkanı olması HDP, EMEP, DBP, Partizan ve ESP’nin oluşturduğu Devrimci Güçbirliği’nin ortak kararıyla gerçekleşti. Kolektif bir kararla aday oldu.

İşçilikten gazeteciliğe, oradan belediye eş başkan adaylığına uzanan bir yol. Belediyecilik ayrı bir beceri, doğuştan bir yetenek istemiyor elbette. Yine de aklına geliyor insanın, belediyeleri takip etmiş, buradaki işleyişi kimi zaman eleştirmiş bir gazeteci, belediyecilik i,le ilgili ne düşünüyor acaba? Bu işin üstesinden gelerek gazetecilikte gösterdiği başarıyı sergileyebilecek mi?

.

“Halkın, emeğin safında yer alan her gazeteci gibi ben de halkın sorunlarını ve beklentilerini yakından takip ettim ve ediyorum” diyor Serpil Berk ve şöyle devam ediyor: “Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadele eden bir partinin de üyesiyim. Dolayısıyla bu durum bana aynı zamanda bu sorunların çözümü yönünde mücadele için bir sorumluluk da yüklüyor. Yerel yönetimleri de bu mücadelenin bir alanı olarak görüyorum. Bu işi en iyi yapacak kişilerden biriyim.”

Peki, Serpil Berk, eş başkan seçildiğinde nasıl bir belediyecilik yürütecek? “Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, yalnız başıma hiçbir şeyi çözemeyeceğimi biliyorum. 'Yalnız başıma şunu yaparım, çözerim' diyen aday da doğru söylemiyordur. Sorunları belirlemeyi de çözmeyi de halk meclisleri üzerinden halkla birlikte yapacağız.  Ben de şimdi nasıl halkın bir parçası olarak davranıyorsam seçildiğimde de bunu devam ettireceğim. Belediye başkanı ile halk arasında ki bütün 'bürokratik' farklılıkları kaldıracağız, bunun sözünü veriyoruz. Ayrıca verdiğimiz sözleri yerine getiremezsek, halkın, Halk Meclisleri üzerinden görevden alma yetkisinin olduğunu da bir kez daha hatırlatmış olalım sizin aracılığınızla."

MAÇOĞLU’NUN BIRAKTIĞI YERDEN

Ovacık Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, “Komünist Başkan” olarak nam salmıştı, yaptığı işlerle sempati toplamıştı. Ama Maçoğlu hedef büyüttü ve 31 Mart seçimleri için Dersim Belediyesi’ne aday oldu.

Maçoğlu’nun Ovacık’ta bir iz bıraktığı muhakkak. Serpil Berk, “Ovacık'ta 'nama' bakılmıyor. Belediyecilik anlayışı tartışılıyor, biz de eleştirilerimizi söyleyip belediyecilik anlayışımızı anlatıyoruz. Üstelik kadın aday olmanın avantajları var. Çünkü özellikle kadınlar bu kente artık bir kadın eli değmesi gerektiğini düşünüyor” diyor.

Berk, Maçoğlu’nun Ovacık’ta yaptığı işleri yok saymıyor, tam tersine iyi işlere sahip çıkarak bunları geliştirmeyi hedeflediklerini söylüyor: “Yaptığı bütün iyi işleri devam ettirip geliştirmeyi hedefleyen bir yönetim anlayışımız olacak. Mesela daha geniş alanlarda üretim yapmak ve kooperatifleşmeyi yaygınlaştırmak gibi hedeflerimiz olacak.”

KUTSAL MUNZUR VE DİĞER İŞLER

Seçim öncesi partiler ve belediye başkan adayları, kimi zaman akıl almaz vaatlerde bulunurlar. Seçildikleri taktirde dev projeleri hayata geçirecekler, şehirde her şey güllük gülistanlık olacak, örneğin kimse işsiz kalmayacak, gibi vaatler. Bu vaatler şehrin hatta ülkenin gerçekliğine ne kadar yakındır, seçim sonrası anlaşılıyor genellikle.

.

Devrimci Güçbirliği’nin Ovacık Belediyesi eş başkan adayı Serpil Berk’e, “Sizin projeleriniz var mı?” diye sorduk. Berk, “Daha önce de söylemiştim, 'Projeci' bir anlayışımız yok. Ama siz proje olarak adlandırıyorsanız en büyük proje belediyeyi Halk Meclisleriyle birlikte yönetmek olacak.  Ovacık halkının ihtiyaçlarını en iyi kendileri biliyor. Doğal olarak yapılacak en iyi şeyi de halk belirler."

Ama şimdiden halk ile beraber tespit ettikleri ve hayata geçirmek istedikleri işler var tabii ki. Berk, şunları söyledi: “Örneğin kadınların toplumsal yaşamın bir parçası olması için kreşler, bakım evleri bir zorunluluk. Gençlerin Gençlik Meclisleri üzerinden yönetime katılımını sağlamak ve başta iş, eğitime destek ve spor olmak üzere gençlerin sorunlarını birlikte çözecek işler yapacağız. Kutsalımız olan Munzur Gözelerindeki kirliliğe son vermek ve temiz su kaynaklarına erişebilmek gibi bir sorunumuz var. Bunu da çözmek önceliklerimizden biri olacak elbette.”