Duvar Arkası: AK Parti İmamoğlu'nu anlamaya çalışıyor

AK Parti İstanbul'da seçimi önde tamamlayan Ekrem İmamoğlu'nu anlamaya çalışıyor... İYİ Parti'de seçim yorum: Birine kaybettirdik, birine kazandırdık, biz de çırak çıktık... TBMM'de 17 'meslekten siyasetçi' var! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

SANKİ İKİ TANE EKREM VAR GİBİ!

31 Mart yerel seçimleri İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin el değiştirmesinin yanı sıra bu sürecin siyaset sahnesine armağan ettiği Ekrem İmamoğlu ile de çok konuşulacak. CHP’nin Beylikdüzü Belediye Başkanı iken İstanbul’u yönetmeye aday olan ve seçimi önde tamamlayan İmamoğlu hem kampanya sürecinde hem de seçim sonrası performansı ile göz doldurdu. Kendi seçmeninden tam puan alan İmamoğlu’nu AK Parti de yakından izlemeye aldı. AK Parti’de etkin bir siyasetçi İmamoğlu için, “Çok zeki bir adam olduğu kesin. Yine çok iyi bir halkla ilişkiler programı yürüttü. Beden dili profesyoneldi. Toplumdaki genel hoşnutsuzluk karşısında farklı kesimlerden oy almak için çizdiği sakin, öfkeden uzak, gülen yüzlü profili de sempati toplamış görünüyor” dedi. Ancak aynı siyasetçiye göre tüm bunlar belli bir strateji çerçevesinde ortaya konulmuş çok başarılı bir imaj çalışmasından başka bir şey değil. İmamoğlu’nun Anıtkabir ziyareti ile bu imaj çalışmasına ilk darbeyi vurduğunu söyleyen siyasetçiye göre, “Ekrem İmamoğlu gerçekte çizdiği profilde biri olmayabilir. Sanki iki tane Ekrem var gibi” dedi. Görünen o ki hem iktidar hem de muhalefet İmamoğlu’nu yakından izleyecek. İmamoğlu ile ilgili gerçek de kendisinin siyasette bundan sonra göstereceği performansla ortaya çıkacak.

İYİ PARTİ SEÇİMDEN 'ÇIRAK' ÇIKTI

31 Mart yerel seçimleriyle ilgili yapılan ilk değerlendirmelerde tek bir büyükşehir ve il belediyesi kazanamayan İYİ Parti “seçimin kaybedeni” olarak yorumlandı. Balıkesir Büyükşehir ve Uşak belediyelerini az farkla kaybeden ve bunu “90. dakikada gol yemek” olarak yorumlayan İYİ Parti ise böyle düşünmüyor ve “Biz başarılı çıktık” diyor. Çünkü İYİ Parti’nin de başarı ölçütü aralarında İstanbul ve Ankara’nın bulunduğu birçok büyükşehirin iktidardan muhalefete geçmesi. El değiştiren büyükşehirlerin CHP Belediyesi gibi görünse de ittifak çerçevesinde ortak adaylarla kazanıldığına dikkat çeken bir İYİ Parti yöneticisine göre sürece en büyük katkıları da verdikleri destekle CHP’ye sağdan oy akışı sağlamak oldu. Aynı yönetici seçim sonuçlarını, “Birine kaybettirdik, birine kazandırdık, biz de çırak çıktık” diye yorumladı.

MECLİS’TE 17 SİYASETÇİ VAR 

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesiyle 27. Yasama Dönemi milletvekillerinin meslek dağılımlarını sordu. Bir tablo halinde Şevkin’e gelen yanıtta toplam 595 milletvekilinin bulunduğu Meclis’te bazı milletvekilleri birden fazla meslek belirttiği için 707 meslek sayısı yer aldı. Tablodaki ilk üç sıralamaya göre Meclis’te 130 hukukçu, 86 sanayici-iş insanı, 44 de tıp doktoru var. Milletvekillerinin mesleklerini gösterir listede pilottan oyuncuya, restorasyon uzmanından hemşireye neredeyse tüm meslek dallarının yer alması dikkat çekiyor. Her biri siyaset yapan farklı meslek dallarından milletvekillerinin yaptıkları işi gösterir listede ilginç olan ise bazı milletvekillerinin kendilerini “siyasetçi” olarak tanımlaması. Milletvekillerinin mesleklerini gösteren listeye bakılırsa Meclis’te “siyasetçi” olarak 17 milletvekili görev alıyor.

İDRİS NAİM ŞAHİN İYİ PARTİ’Yİ NASIL SARSTI?

Seçim bitti, adaylık sürecindeki tartışmalar da gün yüzüne çıkmaya başladı! İlk olarak CHP-İYİ Parti’nin Ordu’da ortak adayı olarak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in adı konuşuldu. Bakan Şahin’e CHP içinden büyük tepki geldi, bunun üzerine Ordu ittifak yapılan iller arasından çıkarıldı. Şahin’in adı daha sonra İYİ Parti’nin Ordu adayı olarak konuşuldu. Hatta Ordu İl Başkanı aday olduğunu duyurdu. Ancak bu açıklamadan bir süre sonra parti genel merkezinden yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, Şahin’in adaylığının zaman darlığı ve hızlı hareket etme mecburiyeti nedeniyle gerçekleşmediği duyuruldu. Açıklama kafaları karıştırmıştı ama sıcak gündem içinde üstünde çok durulmadı. Seçimden sonra edindiğimiz bilgiye göre, Bakan Şahin’in İYİ Parti’den adaylığı söz konusu olunca Başkanlık Divanı’nda bulunan iki Genel Başkan Yardımcısı istifa resti çekti! Bunun üzerine yerel seçim öncesi partinin istifalarla tartışılmasını istemeyen yönetim Şahin’in adaylığından vazgeçti. Tüm sürecin ardından Saadet Partisi’nden aday olan Şahin ise seçimi ikinci sırada tamamladı.