Temelli’den YSK’ye: HDP'nin tek itirazı kabul edilmedi

31 Mart yerel seçim sürecinde yaşanan hukuksuzluklar ve YSK’nin seçim sonrası tutumuna ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirterek, YSK’ye “İçtihadınız nettir, buna uyun” çağrısı yaptı.   

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile Seçim İşleri Komisyonu Sözcüsü Ali Ürküt, 31 Mart yerel seçim sürecinde yaşanan hukuksuzluklar ve Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonrası tutumuna ilişkin partinin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Temelli, 31 Mart seçimlerinin tamamlandığını belirterek, “31 Mart seçimlerine giderken Türkiye çok sıkıntılı bir süreç yaşadı. Kampanya dönemi var olan krizleri daha da derinleştirmiş, iktidar eliyle siyasi gerilim hattı oluşturulmuştur. Seçmen yerlerinin kaydırılması, seçmenlerin silinmesi, askerlerin görevlerinin seçim mühendisliği ile seçmen olarak atanması, kaymakamların valilerin süreçte oynadıkları roller gibi birçok usulsüzlük teşhir edilmişti. Bugün Şırnak meselesi böyledir, Muş ve Malazgirt meseleleri böyledir. Bunlara topluca baktığınızda büyük bir seçim adaletsizliği ve seçim güvenliğinin temelden sarsıldığı bir durumla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

‘HDP’NİN TEK BİR İTİRAZI KABUL EDİLMEDİ’

HDP olarak yaptıkları hiçbir itirazın kabul edilmediğini söyleyen Temelli, şöyle devam etti: “Bütün partilerin belli oranlarda itirazları kabul görürken, AKP’nin neredeyse yüzde 90 itirazı kabul görürken, sandıklar defalarca sayılırken, HDP’nin bir tek itirazı bile kabul görmemiştir. Oysa ilkesel olarak seçim sonuçlarına olan itiraza eşit ve adil bir tepkiyi, çözümü YSK var edebilseydi bugün belki de birçok tartışmanın önüne geçilebilecekti. Geçersiz oylar adaylar arasındaki farktan çoksa, oylar yeniden sayılabilirdi. Ama tam tersine iktidarın talimatıyla hareket edildiği gerçeği ile karşı karşıyayız. KHK ile OHAL döneminde ihraç edilen ama bugün seçilmiş olanların mazbataları da verilmedi. Bu konuda hiçbir uyarının yapılmaması ve buna dair hiçbir tartışmanın olmadığı bir süreç yaşanmışken bugün sanki bu süreç hiç yaşanmamış gibi, YSK’nin şimdi kalkıp farklı bir tasarrufa yönelmesi bizatihi kendi içtihadını reddetmesinden kaynaklanıyor. Çünkü YSK, aldığı talimatları yerine getirme peşindedir. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. YSK, Anayasa, kanun ne diyorsa onu yerine getirmek zorundadır. Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adaylarımızın kazanmaları netleşmiş ve büyük oy farkıyla gerçekleşmiş olmasına rağmen mazbataları verilmiyor. Gerekçesi de açıklanmıyor. Adaylığın bu denli net belirtildiği bir dönemde şimdi kalkıp bu adaylara mazbatalarının verilmemesi seçmenin iradesinin de yok sayılmasıdır.” (HABER MERKEZİ)